Wie durft er te klagen vanuit Frankrijk? Want dit is uiteindelijk voor veel wintersporters toch het ideale weer? Nou Roy, geniet ervan daar! Schitterende uitzichten op de Mont Blanc. Wil je wel meer Blanc zien, check dan onze webcam top 10.

Wat een tegenstelling, ik nam vandaag een kijkje op de Hohe Salve. Moeder en dochter vluchten voor de omstandigheden na (waarschijnlijk) een lunch in het ronddraaiende restaurant. Nou er was weinig te zien. Heel de dag wat lichte sneeuwval met in het dal lichte dooi, morgen een guur dagje, ik sla de pistes even over. Hopfgarten verkennen, iemand nog tips voor winkeltjes restaurants etc?

Foto is van gister maar vandaag zal het er niet veel anders uit gezien hebben in Die Tauplitz. Ze moeten toch gaan oppassen voor daklawines, die dingen kunnen best gevaarlijk zijn. Ik weet nog dat Val Thorens er vorig jaar nadrukkelijk voor waarschuwde om niet naast daken te gaan staan. Niet alleen daklawines maar ook grote traditionele lawines liggen op de loer. De nieuwsberichten stromen helaas binnen… De skigebieden doen alles wat ze kunnen, in Bramberg hebben ze bijvoorbeeld de helft van de vrij onschuldige rodelbaan moeten afsluiten. Meerdere andere dorpen kampen nog steeds met afzondering van de buitenwereld of slechts beperkt vervoer.

Hajo was vandaag onderweg naar Nederland om zijn dochter weer braaf op school te krijgen, een voorspoedige reis met alleen voor Rosenheim sneeuwval. Ik mag het fort hier in Hopfgarten bewaken, helemaal geen straf, een geweldig plezier zelfs, vandaag bijvoorbeeld weer een topmiddag op de pistes kunnen hebben. Onderweg kwam hij deze tegen; levensgevaarlijk zou je denken.

Gelukkig bleek het achteraf een combinatie van dakkoffer en slee te zijn met ook wat sneeuw. Anyway, altijd vrij maken dat soort dingen, kan goed fout uitpakken voor degene achter je of jezelf als je flink op de rem moet.

Hajo spotte zelfs wat zon, ik ben jaloers. Nee voorlopig zit er voor Oostenrijk, in tegenstelling tot Frankrijk en de zuidkant, nog geen zon in de voorspellingen. Sneeuw is wat we zullen krijgen. Daar dan ook de focus op vanavond, hoe gaat de sneeuwval van komende week uitpakken. Op het einde nog wat leuke meteofictie voor de Benelux 😉

In Nederland heeft Hajo weer eens kennis gemaakt met regen, hij zat in de krul van het stormpje van morgen. Noorwegen dik in de sneeuw ondanks een zuidelijke stroming, koud zat daar natuurlijk. Voor de Alpen betekent dat sneeuw, maar tot hoever en hoeveel?

Morgenochtend komt die krul aan in de Alpen met een wat hogere sneeuwgrens dan dat we gewend waren afgelopen tijd, misschien zelfs even kort boven de 1000 meter. Maar ik zou me er niet te druk over maken, snel zal de temperatuur weer gaan dalen. Hierboven zien we dat het hoog wat terug de oceaan op is en ook Zwitserland en zelfs Frankrijk wat sneeuw krijgen.

Voor de meeste gebieden is dan woensdag de dag dat de stuwing aanhoudend kan zijn. Die kronkel tussen Parijs en Bern zorgt ervoor dat de noordelijke Franse Alpen ook wat sneeuw krijgen door een minimale westcomponent. In het oosten gaat het donderdag nog even door met sneeuwen. De sneeuwgrens daalt bijna ver genoeg om het zelfs in Nederland te laten sneeuwen, echter verwacht ik daar slechts winterse buien vanwege onze warme plas.

Dit zijn de hoeveelheden waar het EC en GFS aan denken. Roy, je zit perfect om ons te gaan vertellen welke van de 2 modellen gelijk krijgt. De hogere resolutiemodellen zoals ARPEGE en ICON zitten er netjes tussenin met voor een groot gebied 20cm. Het zou heel veel schelen voor die gebieden! En dan de pure noordkant weer met 40 tot 95 cm, tja wat moeten ze ermee.

Tja en hoe verder, het is ongelofelijk… Terwijl de laatste stuwing nog uitdooft in Oostenrijk liggen er al 4 neerslagbommen klaar om over het Azorenhoog naar Ooostenrijk te glijden. Ja vooral weer Oostenrijk. Zwitserland en Frankrijk zijn afhankelijk van hoever het hoog zich terug trekt. Het zijn kansjes hoor, geen dumps helaas. Eerst maar eens het komende sneeuwevenement overleven voor we in detail naar de volgende gaan kijken, wat wel zeker lijkt is een wat hogere sneeuwgrens na de 13e.

Zo’n momentje voor Frankrijk zit bijvoorbeeld in het Europese model als het knietje van het hoog even wat minder wordt berekend. Meer sneeuw voor de westelijke gebieden en tevens een lagere sneeuwgrens voor iedereen. Strik erom en opsturen! Voor de zuidkant blijft het heel droog brood om te slikken.

Hier het ensemble voor de zuidkant, geniet van het zonnetje!

Noordelijke Franse Alpen, kansjes genoeg, nu nog een echte flinke klapper.

Oostenrijkse noordkant, iets stijgende sneeuwgrens maar gewoon 8 meter sneeuw erbij ongeveer 😉

8 meter was een grapje maar de helft is mogelijk volgens het GFS… 384cm sneeuw zou dit betekenen. Ik zet het nog even uit m’n hoofd.

Al enkele dagen wordt er in de reacties druk gespeculeerd over de concretere meteofictie. Ook vanavond is ie weer aanwezig, een tijdelijke blokkade tussen de Azoren en Groenland. In korte tijd zou heel Europa vol stromen met kou. De blokkade is alleen niet heel standvastig maar we blijven het volgen.

Het gemiddelde van alle GFS berekeningen doet wel iets soortgelijks als op de kaart hierboven dus wie weet…

Nog extremere meteofictie brengt Ab ons vanavond, hij postte de nieuwe EC 30 dagen voorspelling. Extreem onzeker natuurlijk en ik ken de reputatie van deze dingen ook niet zo goed. Maar zie het als hele toffe voorpret. Hierboven de berekening voor de temperatuur op ooghoogte ten opzichte van het gemiddelde voor de laatste week van januari.

En deze voor de week erna. op grote schaal 2 graden kouder dan normaal! Ik heb in deze wat zitten tekenen wat de mogelijke situatie zou zijn. Wel hetgeen wat het GFS al op het spoor lijkt, een blokkade met dan een rommeltje aan depressies boven Europa, de depressie zal natuurlijk niet zo netjes zijn als in mijn tekening haha. Zo weer met z’n alle kijken naar GFS 18, eens zien of die ook weer meedoet!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

38 reacties

Gesloten voor reacties.