Wat een dag… Wintersportweerman draait overuren als we zoveel spektakel hebben. Files, lawinegevaar, afgesloten dorpen, maar ook een bijzondere skidag. Daar beginnen we even mee, een korte samenvatting van de dag dat Jorne de tot nu toe meeste verse sneeuw in z’n leven zag. En dat in het Brixental, wie had dat gedacht 😉 Bovenstaand een foto van een Siberische skilift wat ook het raadsel van vandaag is; welke lift? Een jongeman in een fel skipak skiede door m’n foto heen voor het contrast, bedankt daarvoor.
Hoeveel sneeuw? Nou zoveel dat de pistepaaltjes verdwenen. Deels veroorzaakt door de wind natuurlijk, want die was zeker aanwezig, de Hohe Salve ging rond 12 uur ’s middags dicht.
Als zelfs de pistebully’s uitgegraven moeten worden is het toch echt omgekeerde wereld? Ja die waren vannacht nog hard aan het werk maar eind van de middag alweer ingesneeuwd.
De bully’s gingen op de dag nog aan het werk (ze zullen wel veel te doen hebben haha) waardoor ik zelfs wat verse pistelijnen kon neerzetten naast alle verse sneeuw lijnen. Het was een geweldige dag!
Er zijn ook minder leuke klusjes als er heel veel sneeuw valt. Bijvoorbeeld de auto uitgraven. Zo ervaarden onze ambassadeurs in Obertauern vandaag ook, Bram en Joep hadden een middagje vrij, moet een flinke klus geweest zijn. Het dorp is inmiddels van de buitenwereld afgesloten, iets wat in 20 jaar niet is gebeurd volgens de locals! Hetzelfde geldt voor Saalbach Hinterglemm ook daar geen verkeer meer in en uit het dorp vanwege lawinegevaar.
Nog meer onheil was er op de weg, daar vervloekte je die sneeuw waarschijnlijk. Want in ons reis-deelbericht van vanochtend kwamen genoeg berichten van problemen binnen. Gelukkig niet of amper onder onze lezers, heeft het waarschuwen goed geholpen! Bedankt voor het delen van alle updates!
Ook in Innsbruck hebben ze vandaag de handdoek in de ring gegooid voor wat betreft het vliegverkeer. Er was niet tegenop te strooien of schuiven. Iemand vast op Innsbruck?
Tja de trend is duidelijk. Dit is het ensemble voor prikpunt Loser, de grote sneeuwval eindigt niet echt maar kabbelt rustig voort naar weer een nieuwe dump halverwege volgende week. En daarna lijkt het nog niet afgelopen hoor. De neerslaglijntjes blijven opveren voor Oostenrijk.
De pure westkant daarentegen, zo goed als flatliner… Vanaf de 16e weer kansen op spektakel, zo eens kijken wat daar gebeurt. Maar het is niet anders, ik waarschuwde gister al; als het hoog een piepklein beetje opbolt verdwijnt de neerslagprognose voor Frankrijk als sneeuw voor de zon.
Een kleine 10cm voor de uiterst noordelijke Franse Alpen blijft er over, daar doen we het niet voor…
Het Europese model is nog een stukje positiever voor Frankrijk, ik teken direct! Echter zegt m’n gutfeel, of eigenlijk badfeel dat het GFS gelijk gaat krijgen dus vestig je hoop niet te veel op EC. Alles wat er valt de 8e en 9e is mooi meegenomen. Dat ellendige Azorenhoog moet toch eens een stap terug gaan doen?
Dit zijn de kansenkaartjes van het GFS op waar zich een gebied met meer dan 1030hpa bevindt, hoge druk dus. Nou vergelijk de situatie van nu met de berekende situatie voor over een week, weinig verandering. Tja goed voor Oostenrijk zeggen we dan maar.
Want daar zullen de neerslaghoeveelheden weer stevig gaan oplopen tot de 16e. Sinds lange tijd zien we ook weer de Arlberg oplichten in het lichtpaars, dat kan maar 1 ding betekenen: noordwest stuwing.
En jahoor, een klassiek glijbaan voorbeeld. Dat verklaart ook de iets hogere temperaturen die je in het ensemble voor Oostenrijk kon zien. In plaats van dat de lucht strak uit het noorden komt legt het nu eerst nog een lange weg over de oceaan af. Zorgt meestal wel voor meer neerslag omdat warme lucht meer vocht vast kan houden.
Voor het opruimen van dit vastgeroeste patroon moet dus wel iets bijzonders gebeuren. En dat kan, want het is het weer, dat is altijd bijzonder en onzeker. Kijk even goed naar de 2 bovenstaande kaarten van EC en GFS voor 14 januari. Op het grote oog zeer vergelijkbaar op die ene Italiaanse depressie na, maar die is niet belangrijk nu. Is trouwens wel kenmerkend voor een vastgeroest patroon, de modellen zijn het dan in grote lijnen voor lange tijd met elkaar eens. Nouja terug naar de kaarten, let op het hoog daar bij Newfoundland, plots zit die ineens tussen de depressies in.
En het Azorenhoog laat zich vervolgens verleiden door dit Newfoundland-hoog en schuift direct naar het noordwesten. Wat betekent dat er erg veel ruimte vrij komt richting West-Europa voor depressies. Dus einde glijbaan hallo…
Blokkade met een ijskoud Europa. Heel de Alpen wat sneeuw. Zelfs aanzienlijke sneeuwkansen voor de LL in zo’n situatie. Mooie worst van het GFS hoor, die lui berekenen zoiets al weken heb ik het gevoel.
Maar dit keer voel ik er wel wat voor want het EC doet mee tot op de termijn dat zij rekenen. Ik zet het nieuwe omslagpunt dus op 16 januari, we gaan hem volgen.
Het Europese model kwam trouwens sowieso al eerder met schitterende westkant neerslag vlak voor het Azorenhoog weer invloed wint, dat moment is de 13e. In het GFS zijn de kansjes er wel maar zit het hoog in de weg. Het zou een hele prettige opwarmer zijn voor mogelijk het echte werk een paar dagen later.
Welke we nog meer zouden volgen is de mogelijke LL storm met daarbij ook nog springtij! Ja hij staat nog mooi op de kaarten, heel constant. Ik hoop niet dat de Wadden gaan wegspoelen. Als ie er morgen nog steeds zo mooi op staat doen we wat meer aandacht daarop!
59 reacties
Gesloten voor reacties.