Bizar te lezen dat het gisteren gesneeuwd heeft in Noorwegen, Zweden Finland en Rusland. Hierboven een plaatje uit Noord-Rusland onder Nova-Zembla nog zeker 600km naar het zuiden. Ust-Tzilma heet die plek. Mensen wisten niet wat hen overkwam medio juni. Zie hierrr.

noorwegen

Dit is in Noorwegen gisteren. Tromsø om precies te zijn. De allereerste sneeuwval in juni sinds mensenheugenis. Zie hierrr.

snenoorwegen 

Nog een plaatje uit Noorwegen. In dit artikel lees je dat er 4-5 centimeter viel en dat zelfs de sneeuwruiming moest uitrukken.

zwedensneeuw

Plaatje uit Finland. Zelfde witte laken en pak. Zie hierrr.

osomrigt-under-mandagen-drabb

Ook een lekker voorjaar in Kiruna in Noord-Zweden. Zoom in op de sneeuwvlokjes. 

snowrockies1606

 

En dan is nu Amerika aan de beurt. Er is een sneeuwalarm afgegeven voor Wyoming, Montana en Utah. Het systeem dat vandaag en vannacht gaat huishouden in de Rockies is goed op bovenstaande kaart te zien. De kou komt binnen rond het 500hPa vlak. En dan gaat het los. Sneeuwgrens zullen we afwachten. De vlakte krijgt ongeveer 6°C dus gaan we uit van 1000m. O ja, er kan wel twee voet sneeuw gaan vallen. Dat is meer dan een halve meter! 

Dichter bij huis is de Etna weer aan het spuwen. Onheilspellend. Wat komt er nog allemaal op ons af. Ik heb gisteravond de Zwitserse geoloog en glacioloog tegen wil en dank Christian Schlüchter geïnterviewd voor het artikel in Bergen Magazine in september. Hij verzekerde me: het klimaat springt al duizenden jaren wild op en neer. Als gletsjers gaan oprukken gebeurt het heel plotseling. Binnen een paar jaar kan een bos dat ergens honderden jaren heeft gestaan worden platgedrukt door ijs.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

5 reacties

Gesloten voor reacties.