Bizar te lezen dat het gisteren gesneeuwd heeft in Noorwegen, Zweden Finland en Rusland. Hierboven een plaatje uit Noord-Rusland onder Nova-Zembla nog zeker 600km naar het zuiden. Ust-Tzilma heet die plek. Mensen wisten niet wat hen overkwam medio juni. Zie hierrr.

noorwegen

Dit is in Noorwegen gisteren. Tromsø om precies te zijn. De allereerste sneeuwval in juni sinds mensenheugenis. Zie hierrr.

snenoorwegen 

Nog een plaatje uit Noorwegen. In dit artikel lees je dat er 4-5 centimeter viel en dat zelfs de sneeuwruiming moest uitrukken.

zwedensneeuw

Plaatje uit Finland. Zelfde witte laken en pak. Zie hierrr.

osomrigt-under-mandagen-drabb

Ook een lekker voorjaar in Kiruna in Noord-Zweden. Zoom in op de sneeuwvlokjes. 

snowrockies1606

 

En dan is nu Amerika aan de beurt. Er is een sneeuwalarm afgegeven voor Wyoming, Montana en Utah. Het systeem dat vandaag en vannacht gaat huishouden in de Rockies is goed op bovenstaande kaart te zien. De kou komt binnen rond het 500hPa vlak. En dan gaat het los. Sneeuwgrens zullen we afwachten. De vlakte krijgt ongeveer 6°C dus gaan we uit van 1000m. O ja, er kan wel twee voet sneeuw gaan vallen. Dat is meer dan een halve meter! 

Dichter bij huis is de Etna weer aan het spuwen. Onheilspellend. Wat komt er nog allemaal op ons af. Ik heb gisteravond de Zwitserse geoloog en glacioloog tegen wil en dank Christian Schlüchter geïnterviewd voor het artikel in Bergen Magazine in september. Hij verzekerde me: het klimaat springt al duizenden jaren wild op en neer. Als gletsjers gaan oprukken gebeurt het heel plotseling. Binnen een paar jaar kan een bos dat ergens honderden jaren heeft gestaan worden platgedrukt door ijs.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.