Bizar te lezen dat het gisteren gesneeuwd heeft in Noorwegen, Zweden Finland en Rusland. Hierboven een plaatje uit Noord-Rusland onder Nova-Zembla nog zeker 600km naar het zuiden. Ust-Tzilma heet die plek. Mensen wisten niet wat hen overkwam medio juni. Zie hierrr.

noorwegen

Dit is in Noorwegen gisteren. Tromsø om precies te zijn. De allereerste sneeuwval in juni sinds mensenheugenis. Zie hierrr.

snenoorwegen 

Nog een plaatje uit Noorwegen. In dit artikel lees je dat er 4-5 centimeter viel en dat zelfs de sneeuwruiming moest uitrukken.

zwedensneeuw

Plaatje uit Finland. Zelfde witte laken en pak. Zie hierrr.

osomrigt-under-mandagen-drabb

Ook een lekker voorjaar in Kiruna in Noord-Zweden. Zoom in op de sneeuwvlokjes. 

snowrockies1606

 

En dan is nu Amerika aan de beurt. Er is een sneeuwalarm afgegeven voor Wyoming, Montana en Utah. Het systeem dat vandaag en vannacht gaat huishouden in de Rockies is goed op bovenstaande kaart te zien. De kou komt binnen rond het 500hPa vlak. En dan gaat het los. Sneeuwgrens zullen we afwachten. De vlakte krijgt ongeveer 6°C dus gaan we uit van 1000m. O ja, er kan wel twee voet sneeuw gaan vallen. Dat is meer dan een halve meter! 

Dichter bij huis is de Etna weer aan het spuwen. Onheilspellend. Wat komt er nog allemaal op ons af. Ik heb gisteravond de Zwitserse geoloog en glacioloog tegen wil en dank Christian Schlüchter geïnterviewd voor het artikel in Bergen Magazine in september. Hij verzekerde me: het klimaat springt al duizenden jaren wild op en neer. Als gletsjers gaan oprukken gebeurt het heel plotseling. Binnen een paar jaar kan een bos dat ergens honderden jaren heeft gestaan worden platgedrukt door ijs.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.