Wie durft zijn hoofd te houden in de sneeuw van dit kanon in Scheffau in de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. -11,5°C vanochtend. Gevoelstemperatuur voor dat kanon? De ultieme test voor je gear en goggles natuurlijk. Wie heeft het wel eens gedaan? Ik niet hoor! Ik kijk wel uit. Carl meldt net dat het in Saalbach – waar hij spoedig heen gaat – “terug is begonnen sneeuwen”. Eens kijken! 

Yummie!

theresia2611

Hotel Theresia in Hinterglemm. Carl, ik zou zeggen: neem een duik! 😉

sneeuwbuien2611

Logisch ook dat het daar sneeuwt! De rode punten zijn sneeuwbuien (convectie) versus de roze-paarse sneeuwval van de opheffing van de hele laag tegen de hoofdkam. Zo zie je ook mooi hoe dat zit met de Staulagen die altijd juist een kilometer of 50 voor de hoofdkam liggen. En hoe dieper de convectie, hoe dikker de wolk, hoe meer vocht wordt uitgeperst. Maar – check de kaart – door de ijzige kou de komende dagen steeds maar een paar centimeter winst qua natuursneeuw. De hoofdkam is zoals dat heet Inneralpin en daarmee veel droger dan de Staulagen. De Zwitserse Inneralpiene gebieden hebben jaarlijks net zo veel neerslag als Nederland. De Staulagen hebben 3 tot 4 keer zo veel. Wel is het zo dat de zomers in die inneralpiene gebieden zoals Wallis extra droog zijn en de winters toch fors sneeuwrijk. Let ook op het luchtdruklijntje van 1025hPa. Je snapt dat de zuidkant zonnig is! Eens kijken:

sunnyvalley2611

Santa Caterina Sunny Valley bij Bormio in Lombardije. Inderdaad strak blauw. De wind heeft veel sneeuw weg gefreesd. Waar moet je dan als freerider meteen op gespitst zijn? Juist ja: lawines! Bij deze voorspel ik binnen een week een eerste lawine waarin een toerskiër verzeild raakt. Het is extra gevaarlijk nu omdat het officiële gevarenniveau door het nog dunne sneeuwdek laag is… dat is voor veel toerskiërs toch psychologisch misleidend.

diavolezza2611

Het koudste punt van Zwitserland was vanochtend was de Diavollezza gletsjer in het Engadin: -21°C. De komende twee nachten gaan koudemeertjes zoals de Funtensee en Glattalp de hoge weerstations waarschijnlijk het loef afsteken.

2611_00rsum_13120112_13112600

Deze kaart van de totale accumulatie de tot ná de maandwisseldump vertrouw ik niet helemaal. Van de mm’s mag je cm’s sneeuw maken. Ik denk dat er meer gaat vallen.

gfsmaandwisseldump2611

Toch is ook het GFS-model behoudend qua sneeuwhoogtes. Als je in de titel van het bericht kijkt staat er ook geen “dump” meer maar “verse sneeuwlaag”. Ik wil dat het ons samen eerder mee dan tegen gaat vallen komend weekeinde. Daarom zet ik vandaag laag in. Laten we de waarden op deze kaarten als minimum beschouwen. Als het nog minder wordt ga ik verhaal halen bij de weergoden!

valdisere2611

Ik herhaal en herhaal en herhaal dat kunstsneeuw de grootste zegen is voor de wintersporter. Moet je kijken wat ze hier in Val d’Isère al bij elkaar hebben gespoten. Hier hebben mijn vrouw en ik voor het eerst het bed gedeeld (zogenaamd om de Australian Open samen te kijken)… en dus voor mij heel speciaal. Maar hé: Val d’Isère is voor iedereen speciaal. Eén van die skigebieden waarvan je zegt: Napels dit skigebied zien en sterven.

Wat zeggen de modellen over het vervolg vanochtend?

ensNL2611_00

Het blijft allemaal zéér positief voor de wintersport in de Alpen. Het blijft wisselen tussen NW- en W-stromingen die de Alpen in de fase van de winter niet zacht maken. De al gevallen sneeuw en de steeds weer opbouwende inversie laten geen echte warmte toe. Een enkele keer kan het op hoogte even richting vriespunt gaan maar voor de Alpen is geen enkele regen in het verschiet en zijn de temperaturen aan de grond aanhoudend OK voor kunstsneeuw. Dumps en dumpjes liggen steeds op de loer en kleine tussenhoogjes zorgen voor mooie plaatjes. De zuidkant en delen van de Franse Alpen baden sowieso in de winterzon. Hierboven toch ook weer iets leuks voor de Lage Landen: kans op kouder weer met sneeuwbuien na Sinterklaas. Gisteravond in de 12u run ook al een fraai polar low liet zien. Lees hier nog even terug. Eén fenomeen is momenteel de grote afwezige op de kaarten en dat is…. het Scandihoog. In geen velden of wegen te bekennen. Schaatsen in het vet laten dus.

Wil je zelf meer snappen van die ensembles? Lees dan hierrr het bericht wat Arjan en ik erover geschreven hebben…. en mis ook de kunstsneeuwproductie in Sauerland niet.

like_en_win

Jaaaa, morgen is de aftrap van deze bijzondere like&win actie. Nog even geduld.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

90 reacties

Gesloten voor reacties.