Langzaam maar zeker zullen we ons heil moeten gaan zoeken op de gletsjers maar voor het zover is kijken we natuurlijk zo lang het nog kan naar hoog gelegen skigebieden zoals Livigno en Val Thorens.  Zeker als dat plaatjes zoals hierboven oplevert. De dames bivakkeren in het Carosello 3000 gedeelte van Livigno. Het verhaal is bekend: de zuidkant en (mede door de hoogte) ook de Franse Alpen zijn het hele seizoen gezegend met goede condities.

livigno

Maar ook hier is het voorjaar onverbiddelijk aangebroken. De sneeuw in het dal en tegen de zuidhellingen is bijna verdwenen. Toch niet helemaal, hier is in een mooi panorama te zien dat het eigenlijk nog enorm meevalt.

webcam

Wat hogerop ziet het er zelfs nog prima uit. En ja hoor: de liften draaien alweer. Donkere wolken zien we trouwens.

Meteo Lvigno Apr. 21 09.04

Gaan die nog sneeuw brengen. Een klein beetje. Het lokale weerbericht geeft 1 cm, als we naar de modelberekeningen kijken zou het 5 cm kunnen worden tot morgenavond. Het nul graden niveau ligt op het ogenblik in ieder geval laag genoeg  voor sneeuw tot in het dal (op 1800 meter). Verder zien we bij wat verder oplopende temperaturen de duidelijke dagelijkse gang. Hajo en Frederic beschreven het al eerder, we gaan een wat wisselvallige maar vooral warmere fase tegemoet. De neerslag die gaat vallen zal de komende dagen tot zo’n 2500 meter hoogte veelal vloeibaar van vorm zijn. Tussen de buien door zal het op hoogte prima vertoeven zijn. Natuurlijk worden de condities van de sneeuw nu anders. Check hier de tips die Hajo twee jaar geleden gaf voor de zekerheid nog even!

954715_705283379536303_2546415812007662254_n

Wil je seizoen echt knallend afsluiten dan moet je in Les Trois Vallées zijn. De webcams van Les Menuires gaan langzaamaan op standje zomer, maar zie bovenstaande plaat van de Cime Caron in Val Thorens! Bijna net zo mooi als de openingsplaat wat mij betreft..

rsum_14050100_14042100

Vanaf komende vrijdag wordt het spannend. Kijk eens wat het Europese model ons voorschotelt!

kou2504

Hajo had dit gisteren al scherp. In twee fasen een enorme bak met neerslag. Zoals hij beschreef met bovenstaande afbeelding gaan de kou en neerslag tussen het Russische en het Azorenhoog doorglippen en vanuit het westen tegen de Alpen aanklappen.

rart_14042600_14042100

Dit is het eerste interessante moment: vrijdagavond. Sneeuwgrens:? aanvankelijk boven de 2000 maar dalend tot onder de 1500 meter! Hoeveel? Tien tot twintig centimeter waarbij het meeste in deze oplossing is weggelegd voor de Zwitserse Alpen. [metaslider id=43087] De klapper moet zondag komen. En hee, in deze situatie zou het Russische hoog zich ver naar het oosten terugtrekken en maakt zo plaats om de neerslag ver door te laten schieten.  Ook Oostenrijk nog een keer (heel) wit boven de 1000 meter? Het zou zo maar kunnen. De hoeveelheden? In Oostenrijk misschien wel 20 tot 30 centimeter. Val Thorens kan zich wellicht verheugen op 40 centimeter. Het meeste lijkt in de West-Italiaanse alpen te gaan vallen. boven de 2000 meter misschien wel die meter. Daaronder betekent dat dus wateroverlast. Maar los daarvan is dit een mooi scenario voor de Franse Alpen. Tot het eind van de verwachtingsperiode blijft de sneeuwgrens juist naar ruim onder de 2000 meter. Voor de tijd van het jaar uitmuntende condities voor de Dutchweek. Wil je nog boeken? Kijk dan op de speciale Dutchweek pagina van Bizztravel! Wel aanhoudend wisselvallig dus weinig bikini’s. Nu ja we gaan om te skiën toch?

Europe_2014042100_pmsl_162

Het Amerikaanse GFS model laat eenzelfde patroon zien. Hoewel? Nee net niet en zoals zo vaak zijn die detailverschillen van grote invloed. Al vanaf vrijdag gaat het hier net anders: het Azorenhoog breidt zich oostwaarts uit over Zuid-Frankrijk. Vooral verderop (vanaf zondag) zou dat leiden tot een hogere vorst- en sneeuwgrens. Duimen voor het Europese ECMWF in deze fase dus!

naamloos

Hier overigens nog het ensemble van het GFS model. ook hier zien we de mooie piek op zondag met een (tijdelijk) lage sneeuwgrens. Niet zo gek veel ondersteuning trouwens dus we moeten sowieso nog even afwachten hoor.  En na zondag lopen de meeste lijntjes weer omhoog maar is er toch aardig wat ruimte voor koudere oplossingen.

 10151211_270861169753783_1584015411666720024_n

Even een uitstapje naar de andere kant van de plas. De Midwest heeft een koud voorjaar en dat zal nog wel even zo blijven. De Great Lakes kenden op het maximum de op één na hoogste ijsbedekking (92%) sinds het begin van de satelliet-metingen en op het ogenblik bedraagt de bedekking nog altijd een derde van het totaal. Dat is een record en zelfs twee keer zoveel als het vorige record (1996). Normaal voor deze tijd van het jaar is 3%! En dat heeft zo zijn gevolgen. Niet allen op het weer (minder onweer, grotere mistkansen). De industrie zucht en ijsbrekers zijn nog altijd volop in de weer. Lees hier meer details.

De grote brand op de Veluwe (inmiddels is duidelijk dat zo’n 300 ha verwoest is) haalde zelfs het nieuws bij Wetteronline. Het is ook wat dat betreft maar goed dat de grootste droogte vanaf morgen voorbij lijkt. Jeroen gaat er vanavond verder op in! [metaslider id=43100] Ook gaat hij de oplossing en toelichting geven bij de huiskamervraag. Zoek de verschillen.. Behalve dat de mannen op de foto (mijn zwager en ondergetekende) wat ouder geworden zijn natuurlijk. Het biertje smaakte prima gisteren. Die andere? Ook Rotterdam, ook Pasen. Maar welk jaar? En voor de bonus: wat was de temperatuur van het zeewater, hoog of laag voor de tijd van het jaar?

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.