sparrhorn

Vandaag klaarde het in Zwitserland even voor het laatst plaatselijk nog mooi op zoals bijvoorbeeld op de Jufferien, hier in Bruchegg (nabij Riederalp) en

radons_gross

Savognin (Radons) !

Saint Dalmas  Mar. 14 0

Hajo berichtte vanmorgen al: in de Zuid-Franse Alpen heeft Stephanie een voorzichtige aanvang genomen. We kijken nog even in het archief van de 360 graden HD-cam van Saint Dalmas le Village. In de loop van vandaag werden de daken wit.  Om 5 uur vanmiddag zag het er zo uit (de daken maar net aangewit en de weg nog nat),

Saint Dalmas Mar. 14 1

om 6 uur zo (klik op de foto’s voor groot). Het geeft aan dat het nul-graden niveau in het dorp op 1300 meter lag maar zakt. Aardig volgens verwachting.

rart_15031512_15031412

Ook verder zitten we nog altijd bovenop de koers die Hajo vanmorgen beschreef. In de loop van morgen komt de dump op gang, de neerslag trekt langzaam noordnoordoostwaarts en zal intensiveren. Daarbij zakt de sneeuwgrens morgenochtend naar rond de 800 meter, om in de loop van maandag weer te stijgen naar zo’n 1200 meter.

rart_15031621_15031412

De meeste neerslag zal vanaf morgenavond gaan vallen, tot dinsdagavond. Wat zijn de huidige verwachtingen met betrekking tot de totalen?

acc EC 20150315_12 96h

De  modellen zijn iets minder scheutig vanavond. Dit is de Europese (ECMWF) berekening tot en met woensdagochtend,

acc GFS 20150315_12 96h

en dit de Amerikaanse (GFS). Waarmee de locatie wat zekerder is geworden: het GFS is het ECMWF achterna gegaan. Het meeste gaat waarschijnlijk ergens in het grensgebied van de Franse en Italiaanse Alpen vallen maar ook de Piemonte en Valle d’ Aosta regio’s zijn nog altijd hotspots. De anderhalve meter waar Ronaldo en ik op hebben ingezet wordt lastig maar is nog steeds haalbaar. Hajo zal zijn BV met 75 centimeter wel binnenhalen. En zoals eerder opgemerkt: in het Italiaanse laagland erg veel water(overlast).

hcdc_15031812_15031412

Aan de noordkant zal het zoals we op de accumulatiekaartjes al zagen de komende dagen zo goed als droog blijven. Gelukkig maar; warm immers. Het nul-graden niveau zal geleidelijk oplopen naar rond de 2500 meter op dinsdag, woensdag. In eerste instantie wel veelal bewolkt. Maar het lijkt er op dat woensdag, donderdag en misschien ook vrijdag prachtige dagen worden: bikini-ski! In vrijwel de gehele Alpen maar zeker de noordkant en in feite geheel Oostenrijk. Dus ook Gerlos en Wilder Kaiser.

pslv_15032112_15031412

Volgende week vrijdag / zaterdag is al dagenlang het breekpunt in de verwachtingen.  Het hogedrukbolwerk dat zich thans uitstrekt van de de Azoren tot ver in het noordoosten van Rusland wordt gesloopt en splitst zich in tweeen. De rechterhelft trekt naar het oosten weg maar de belangrijke vraag is nog altijd wat de andere helft op de oceaan gaat doen. Gaat Nina er daardoor komen met (veel) sneeuw voor de noordkant? Het Amerikaanse model wil er nog steeds niet echt van weten. Weliswaar zien we vanavond een klein Genua-laagje op de kaarten ontstaan met aardig wat berekende neerslag op vrijdag waarvan sneeuw boven de 1200 meter  maar in hoofdzaak en zeker daarna te veel hogedruk-invloed; die trekt het continent op.

pslv_15032112_15031412 (1)

Het Europese model doet het beter. Vanavond opnieuw consistent met de opbouw van een heerlijke glijbaan. Hier wordt het hogedrukgebied in eerste instantie platgedrukt in noord-zuidelijke richting.

pslv_15032200_15031412

Waarna de stroming voor langere tijd noord tot noordwest wordt! Inmiddels het meest serieuze scenario zoals ik het nu zie.

rart_15032200_15031412

Een mooie opzet voor Nina 1 (zaterdag en zondag).

rart_15032412_15031412

En 2 (vanaf maandagavond 23 maart)! Nog een beetje meteo-fictie maar kansrijk hoor. Spannend in dit scenario is hoe hoog de sneeuwgrens aanvangt. Dat zou 1500 meter kunnen zijn, maar snel dalend. En dan goed voor zo’n 30 centimeter in totaal voor de hele noordkam. Mooie vooruitzichten maar laat me onderstrepen dat we daar nog lang niet zijn.

rart_15032312_15031400

Wat hoort daarbij voor de lage landen en de Duitse middelgebergten? Deze plaat hoorde nog bij het ochtendbericht; die had Hajo gemist denk ik. Uit de 0h run van vanmorgen dus. Na de maartse buien in het weekend volgt serieuze sneeuwval! Met mogelijke accumulatie in Nederland tijdens de maandagochtendspits maar overgaand in regen. Voor het Sauerland zou dit wel heel mooi zijn: 10 centimeter vers en blijvend zit hier wel in hoor!

rart_15032312_15031412

Hoe ziet dat er vanavond uit? Vrijwel identiek! In Nederland weliswaar net geen sneeuw; wel voor hoog-Belgie en een groot deel van Duitsland. Met meer voor het Sauerland: 15 centimeter nu!

Winterberg Rachel

Dat zou mooi zijn voor de verlenging van het seizoen in Winterberg tot aan de Pasen waar men serieus op inzet. Ook hier draait de kunstsneeuwproductie dus weer op volle toeren. Uit een bericht van Rachel in het weercafé blijkt dat de condities op donderdag nog prima waren: “Vandaag een TOP-dag in Winterberg! Nog hardstikke goede condities!” En gisteren: “Gister een wat bewolktere dag in Winterberg. Pistes superstrak in de ochtend, in de loop vd dag wat zachter maar door iets lagere temp geen slushpuppie. Gewoon supergoede condities! Fijn geskied op pistes die qua preparatie net zo goed waren als in Vorarlberg 2 weken geleden. Maar wèl met veel modernere liften 2 prima skidagen gehad. Zo weer in de auto naar SnowPlanet voor de laatste slalomwedstrijd vd kindertjes dit seizoen.”.

schneewittchen (1)

Vandaag sneeuwde het las ik in een reactie daaronder dus even de webcams gecheckt.

brembergkopf

Klopt natuurlijk!

cam

Maar de komende dagen zullen de condities net als hier in Neuastenberg hard achteruit gaan. Ik duim voor een verse laag volgend weekend of net daarna!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.