Klik voor groot

Zoek jouw favoriete skigebied onder de winterzon. Aan de noordkant is ieder dal mooi gevuld met sneeuw, aan de zuidkant zien we nog wat bergkammen uitsteken. De laatste sneeuwval in de Italiaanse Alpen viel met een sneeuwgrens niet lager dan 1000m dus dan redt een enkel dal het niet. Iemand die naar een dal op vakantie gaat waar het nu groen is?

Vanuit Montafon is het in ieder geval op en top wit, het duurt nog wel een maand of 2 tot zo’n laag helemaal verdwenen is. Bovendien komt er ongetwijfeld eind februari of in maart nog een dump bij, op sommige hoogtes wordt de maximale sneeuwhoeveelheid pas in april gehaald.

Vlakbij Montafon en Kleinwalsertal schijnt de zon net over de kam op de pistes van het Bregenzerwald. Ziet er verrukkelijk uit die (ik vermoed) blauwe piste. Je zou ook gek zijn om tot 11 uur uit te slapen 😉

In de dalen hebben ze lokaal wat dalnevel, de mooiste foto’s al moet je wel boven de bewolking uit zien te komen en niet denken dat het slecht weer is als je uit je hotelraam kijkt. Als je Wintersportweerman leest weet je natuurlijk dat het boven de nevel prachtweer is!

Aan de zuidkant in Meransen op 1400m gaat de sneeuw op schuine hellingen het wel zwaar krijgen als ze vol in de zon liggen. De pistes zijn uiteraard dik in orde en voorlopig is zelfs het dal onder het zonneplateau nog wit dus maken we ons nog geen zorgen.

Het enorme voordeel van dit weer is dat je zelfs van de hoge pieken gerust even van het ongelofelijke uitzicht genieten zonder dat je snottebellen bevriezen of dat je handschoenen van je handen af waaien. Met het heldere weer is het uitzicht natuurlijk ook tot in het oneindige.

Zaterdag begint de grote voorjaarsdrukte en ben ik ook benieuwd hoe gek het hier in Skiwelt gaat worden. De situatie is als volgt; een hoog boven Europa met depressies die daar overheen golven om pas in Rusland weer verder naar het zuiden te zakken.

Dit is de ontwikkeling die gaat plaatsvinden, een afgesplitst laag zakt richting het Iberisch schiereiland waardoor het oude Eurohoog wordt vervangen door een nieuw hoog afkomstig van de Azoren. Het nieuwe hoog is gelukkig gevuld met veel minder warme lucht dan het oorspronkelijke Eurohoog dus de middagtemperaturen van lokaal +10 en meer zullen dan minder voorkomen of zelfs uitblijven. Sowieso positief deze ontwikkeling dus! Om nog even terug te komen op de titel, bikiniski alleen in het aankomstweekend 😉

Hetzelfde zien we terug in het ensemble als het hoog rond de 18e wordt vervangen. Dat de onzekerheid dan toeneemt is ook duidelijk, steeds meer lijntjes wijken af van het gemiddelde en vanaf de 22e dansen alle muizen op tafel. Zo zitten we al bijna in de 2e voorjaarsweek, niet te snel, eerst nog even zien wat er met die interessante vervanging van het hoog precies gaat gebeuren.

Die depressie naar Spanje en Portugal brengt daar namelijk sneeuw voor de hogere gebieden. Tot de Alpen komt het niet maar we moeten wel rekening gaan houden met wat flarden bewolking vermoed ik. Dat het hoog minder sterk en iets kouder is is natuurlijk niet perfect voor alle zonaanbidders. Het is ook nooit goed 😉 We moeten altijd wat te klagen hebben op het weer heh, daarom is deze site soms ook zo leuk.

Op de kaarten voor de bewolking zien we mooi dat de moederdepressie boven Scandinavië nog wat contact houdt met het afgesplitste laag bij Spanje. Die band bewolking zou in de Westalpen voor wat hoge bewolking kunnen zorgen maar neerslag lijkt uitgesloten.

Onder het zwakkere koudere hoog neemt de bewolking in Europa dan ook iets toe, zijn de Alpen dan toevallig geluksvogel op de betreffende woensdag de 20e?

Nee de Alpen zijn een soort eiland in de zon boven een laag wolkendek. Want waarschijnlijk zie je het verschil niet tussen de 2 kaarten hierboven, maar de 1e kaart gaat over alle totale bewolking en de 2e alleen over de lage bewolking. Dat ze bijna hetzelfde zijn voor West-Europa betekent dat bijna alle bewolking lage bewolking is waar de Alpen trots bovenuit zullen steken. Het blijft dus naar alle waarschijnlijkheid voornamelijk zonnig met alleen op dinsdag wat restbewolking voor de westkant en daarna mogelijk lage bewolking en grote nevelmeren. Ik zeg; een hele prima voorjaarsweek, vanavond weer een concrete voorspelling opgesomd in 3 punten!

We zagen net al dat de onzekerheid vanaf de 22e toenam en dat heeft alles te maken met de positie van het hoog. Wordt het een plaatje zoals in het Europese model vanochtend? Het hoge druk gebied laat de verbinding met Afrika een beetje los en trekt wat noordelijker. Kou uit het oosten stroomt direct onderlangs en kan de Alpen gaan verlossen van de bovengemiddelde temperaturen.

Of wordt het een situatie zoals het GFS ons vannacht voorschotelde? De hoge druk houdt een sterke verbinding met Afrika en vertikt het om richting het noorden te trekken. Warm warmer warmst voor de Lage Landen en Alpen. Maar altijd nog beter dan föhn of regen voor het sneeuwdek. Koude nachten blijven zo behouden.

Het heeft dus alles te maken met waar die hoge druk naartoe gaat en of het de verbinding met Afrika durft los te laten. Op de kansenkaartjes van het GFS zien we dat voorlopig de kans op hoge druk het grootst is in Polen en zien we nog met de groene uitstulping richting Afrika de kans op de verbinding. Dit stemt me wel een soort van gelukkig al moet er nog wel wat geduimd worden (als je natuurlijk zit te wachten op kou)

De kaart van de gemiddelde berekening van het Europese model stemt me iets minder blij, hier lijkt de push uit Afrika sterker dan de push uit het oosten. Ik spreek me dus nog even niet uit over wat het gaat worden maar jullie weten ongetwijfeld waar ik voor zit te duimen.

De toegift is van Ton die afgelopen weekend mee was op het meet & greet weekend in Innsbruck. Hij laat ons weten enorm te hebben genoten hier en dat hij de sneeuw mist ondanks het heerlijke zonnige weer. Volgens mij kan niemand echt klagen over het weer in Nederland vandaag?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

58 reacties

Gesloten voor reacties.