Vanaf morgen is pure zonneschijn ook in de Alpen een vast gegeven. Gisteren daarom de auto al even door de wasstraat gehaald. En echt superleuk dat Nederle(and) gehucht even buiten Kappl richting Ischgl. Ik ga zo omhoog voor de facecheck van het Poederbaas NK Freeride. Dat wil zeggen dat we de helling die we morgen in de Qualifier gaan skiën van dichtbij mogen bestuderen. Wat ik van mijn eerste deelname heb onthouden, is dat je echt een lijn moet kiezen en vastzetten in je hoofd en daar niet meer van moet afwijken.

Vandaag dwarrelen er nog vlokjes neer aan de Oostenrijkse noordkant. Het zijn grote luchtbellen die opstijgen in de koude bovenlucht en dan uitsneeuwen.

In Vorarlberg zien we de invloed van de hogedruk duidelijk met afplatting van de wolken aan de bovenkant. De foto is van Cescia. Je ziet Dennis skiën op de Sonnenkopf. Die wolkenlaag zal dunner worden tot ze helemaal weg is.

Foto: Jasper Dijkstra – Edelweisshaus.at

Een flink stuk naar het oosten in Krimml ook schitterende wolkenluchten. Misschien gaan we dat wel missen als morgen het eindeloze Kaiserwetter aanbreekt? In de Lage Landen zou het vandaag al mooi moeten zijn. Het wordt dan een hele periode aanhoudend fantastisch weer. Thuis in de Lage Landen en in de Alpen.

Nederland Amerikaans model vanochtend

Dus kunnen we weer eens een blik werpen op de meteofiction. Daar gebeuren weer leuke dingen. Zie e cliffhanger van het Amerikaanse model voor Nederland. Met sneeuwkansen in april!

Wat een schitterende heftige arctische uitbraak. En dat is geen 1 april grap!

Oostenrijkse noordkant vanochtend

In de Alpen gaat dat gepaard met een bak sneeuw begin april!

Ik keek nog even terug naar eerdere runs en vond ook in de GFS06 wat moois. Een gigantische koudebel die helemaal over Turkije uitzakt.

Amerikaans model 06u voor Oostenrijkse noordkant

Hier zie je het bijbehorende ensemble. Nou we weten allemaal hoe springerig dat is. Dus we kijken er met een glimlach naar en gaan verder uit van wat we weten… dat we een hele periode matig warm hogedrukweer krijgen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.