Van je collega’s moet je het hebben! Dat het af en toe al sneeuwde in de noordelijke Oeral hadden we niet gemist maar dat dit nu deze week precies het moment is dat Koning Thialf zijn intrede doet in Siberië weet ik dankzij een video van Wetteronline.de. De weerkaartensectie van die website is zo goed dat we elke weerliefhebber aanraden daar een betaald pro-account te nemen. Anyway: hierboven de stad Norilsk vandaag. Deze stad op 69NB met 100.000 inwoners en Jakoetsk zijn de enige grote steden die op de permafrost zijn gebouwd. 

weer-norilsk

Hier de prognose voor Norilsk een stad die zijn oorsprong dankt aan de Goelagkampen en het feit dat er Nikkel in de grond zit. Als je bedenkt dat het na de sneeuw morgen en overmorgen gewoon 6 tot 7 maanden niet meer dooit in Norilsk dan weet je ook hoeveel zorgen je je moet maken over die permafrost. Tja, veel Nederlandse winterliefhebbers zijn jaloers op zo’n landklimaat. Maar ik denk dat als wij niet zo’n kikkerlandje hadden dat onze fascinatie dan ook veel minder zou zijn. Het mooie van de Lage Landen is juist de vele gezichten: van stranddagen waar de Côte d’Azur een puntje aan kan zuigen tot ijsdagen waarop ons land het mooiste wintersportland ter wereld is met meer naadloos verbonden kilometers pistes dan Trois Vallées, Portes du Soleil, Quatre Vallées en de Skiwelt samen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4X_iIZ66B_c

Hier zie je wat er de komende 14 dagen in Rusland gebeurt. Is het dan gek dat die mensen ook een beetje anders zijn dan wij? Hopelijk komen we weer een beetje on speaking terms met deze ijskonijnen! 

winterrusland

Hier zie je hoe de Siberische vorst samenhangt met al eerste vorst in Kazachstan. De Himalaya en Kaukasus zijn ook al winters. En zie toch ook die invloed van de warme oceanen bij al het gepraat over een broeikaseffect. Wat zou nu meer effect op ons klimaat hebben: een IR-actief spoorgas in een dunne laag lucht met amper warmtecapaciteit of de onvoorstelbaar grote badkuip met warm water die onze planeet in feite is? Bedenk daarbij ook dat neerwaartse IR-straling slechts een millimetertje doordringt in water en zich niet vertaalt in warmte maar in meer verdamping. Nu ja ander onderwerp maar weer. Het weer bij ons!  

oktoberwarm

Wij gaan na een flinke dip vanaf zondag einde van de volgende week weer de warme kant op omdat het spel tussen een Russisch Hoog en maar moeizaam naderende depressies doorgaat. De heersende stroming is dan zuidelijk. 16 oktober zou een prima BBQ-dag kunnen worden! Let op: voordat het zo ver is hebben we de aankomende rustige dagen bij gebrek aan wind juist last van dichte mist! Zo ook vanochtend: Eindhoven Airport ging dicht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

41 reacties

Gesloten voor reacties.