Van je collega’s moet je het hebben! Dat het af en toe al sneeuwde in de noordelijke Oeral hadden we niet gemist maar dat dit nu deze week precies het moment is dat Koning Thialf zijn intrede doet in Siberië weet ik dankzij een video van Wetteronline.de. De weerkaartensectie van die website is zo goed dat we elke weerliefhebber aanraden daar een betaald pro-account te nemen. Anyway: hierboven de stad Norilsk vandaag. Deze stad op 69NB met 100.000 inwoners en Jakoetsk zijn de enige grote steden die op de permafrost zijn gebouwd. 

weer-norilsk

Hier de prognose voor Norilsk een stad die zijn oorsprong dankt aan de Goelagkampen en het feit dat er Nikkel in de grond zit. Als je bedenkt dat het na de sneeuw morgen en overmorgen gewoon 6 tot 7 maanden niet meer dooit in Norilsk dan weet je ook hoeveel zorgen je je moet maken over die permafrost. Tja, veel Nederlandse winterliefhebbers zijn jaloers op zo’n landklimaat. Maar ik denk dat als wij niet zo’n kikkerlandje hadden dat onze fascinatie dan ook veel minder zou zijn. Het mooie van de Lage Landen is juist de vele gezichten: van stranddagen waar de Côte d’Azur een puntje aan kan zuigen tot ijsdagen waarop ons land het mooiste wintersportland ter wereld is met meer naadloos verbonden kilometers pistes dan Trois Vallées, Portes du Soleil, Quatre Vallées en de Skiwelt samen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4X_iIZ66B_c

Hier zie je wat er de komende 14 dagen in Rusland gebeurt. Is het dan gek dat die mensen ook een beetje anders zijn dan wij? Hopelijk komen we weer een beetje on speaking terms met deze ijskonijnen! 

winterrusland

Hier zie je hoe de Siberische vorst samenhangt met al eerste vorst in Kazachstan. De Himalaya en Kaukasus zijn ook al winters. En zie toch ook die invloed van de warme oceanen bij al het gepraat over een broeikaseffect. Wat zou nu meer effect op ons klimaat hebben: een IR-actief spoorgas in een dunne laag lucht met amper warmtecapaciteit of de onvoorstelbaar grote badkuip met warm water die onze planeet in feite is? Bedenk daarbij ook dat neerwaartse IR-straling slechts een millimetertje doordringt in water en zich niet vertaalt in warmte maar in meer verdamping. Nu ja ander onderwerp maar weer. Het weer bij ons!  

oktoberwarm

Wij gaan na een flinke dip vanaf zondag einde van de volgende week weer de warme kant op omdat het spel tussen een Russisch Hoog en maar moeizaam naderende depressies doorgaat. De heersende stroming is dan zuidelijk. 16 oktober zou een prima BBQ-dag kunnen worden! Let op: voordat het zo ver is hebben we de aankomende rustige dagen bij gebrek aan wind juist last van dichte mist! Zo ook vanochtend: Eindhoven Airport ging dicht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.