Wat een spektakel gister zeg, de hoeveelheid ontladingen zegt wel genoeg, ruim 168.000! Actueel houdt het complex nog flink huis rond de grens van Denemarken en Duitsland, het heeft zichzelf tijdens de nacht in leven gehouden, een volwaardig MCS dus. Het overgrote gedeelte van de Benelux, zeg de gehele westelijke helft zal denken, waar heb je het over? Het regende alleen maar heel hard.

Dat klopt, dit zijn de totalen van de afgelopen 24 uur. Opvallend genoeg de grootste hoeveelheden niet waar het meeste onweer voorkwam. Nee langs de oostgrens regende het vannacht tijdelijk heel hard maar in het midden en westen regende het vooral heel lang. Het oosten had dan lokaal wel weer last van wateroverlast vanwege de intensiteit. Blikseminslag was een van de andere lasten maar valwinden en grote hagelstenen bleven ons gelukkig bespaard. In Frankrijk was dat wel anders waar onder andere hagelstenen van zo’n 3cm doorsnee en een kleine tornado werden gemeld.

Is die bijna 40mm regen in het midden van het land bijzonder? Nouja voor april wel. Even het geheugen opfrissen, vorig jaar viel er gemiddeld in de gehele maand april zo’n 25mm. Het was weliswaar een droge maand want normaal valt er 42mm in april.

Nog even snel terug naar gisteravond, mocht je niet meegelezen hebben in de reacties. Er was ook wel een sensationele hoeveelheid energie in de lucht, vooral in de middelhoge luchtlagen zoals Leo gister beschouwde. Kijk eens naar het gifje hierboven, binnen 20 minuten waren er wolken ontstaan van zo’n 8 kilometer hoogte, gewoon uit het niets. Vind ik toch een bijzonder evenement altijd.

Actueel ligt het lage druk gebied recht boven onze hoofden met in de kern mooi windstil en daaromheen de wind tegen de klok in draaiend. Schitterend voorbeeld zo precies in het kleine kikkerlandje. Hier en daar hangen nog wat plukken neerslag maar oer het algemeen is het nu weer rustig. Maar niet voor lang want dat laagje gaat nog heel even huishouden voordat…. we de lente weer opzoeken?

Dit is de situatie voor vanmiddag en vanavond, de kern van het laag schuift langzaam op naar het noordwesten en vanaf het zuidwesten nemen de drukverschillen toe. Isobaren komen dichter bij elkaar te liggen en dat zorgt voor een aantrekkende wind. Hierboven op de windkaart weer goed te zien waar de kern ligt en hoe de wind daar omheen draait.

Dat zorgt vanmiddag voor windstoten tot 90km/u in nota bene Limburg. Ze hebben daar wel pech, vannacht blikseminslag en wateroverlast, vanmiddag als enige van Nederland met (als je pech hebt) flinke tegenwind. Om die reden is ook code geel afgegeven vanmiddag, tja Limburg je zal er maar wonen 😉 Dat windveld komt trouwens binnen uit het zuidwesten dus geheel Wallonië mag ook rekening houden met windstoten, Vlaanderen ligt dicht genoeg bij de kern van het lage druk gebied.

In de Alpen ondertussen een stuk rustiger. Stapelwolkjes met af en toe een klein buitje met aan de zuidkant iets meer kans op regen. Het ziet er schitterend uit bij onze partner Zell am See Kaprun. Op de gletsjer moet het nog heerlijk wintersporten zijn.

Waar ook nog mensen op de latten staan (of aan het feesten zijn) is Val Thorens. Reporters Monica en Rob melden vanochtend ook nog een laagje verse sneeuw, netjes voorspeld door Leo gister. Wie is daar nog meer?

Er zijn van allerlei modellen zoveel mooie kaarten te vinden online. Deze bijvoorbeeld waar we de kans zien op ergens een druk van minder dan 1000 hPa. Voor komende zaterdag zien we in dit geval de lage druk ver op afstand rond Groenland. Hoge druk dan dus bij ons?

Hm die kansenkaart geeft weinig plekken weer waar de kans op 1030 hPa of meer aanwezig is dit weekend. Ach die kaart is ook wat kritisch want voor 1025 draaien we onze hand niet om toch?

Zeker niet, dit ziet er toch heerlijk uit! Hoge druk schuift richting het Europese vaste land en zoekt een verbinding met het Russische hoog. Gaan we direct in mei dan een nog mooiere periode dan die tijden van 25+ in april? Daar ben ik helaas nog niet zo zeker van. In April hadden we toen een zeer standvastige Omega blokkade met in de kern ruim 1030 hPa, toen was de aanvoer al lang vantevoren duidelijk; zuidelijk dus zeer warm. Nu weten we dat allemaal nog niet zo zeker. Niet alleen wij maar ook de modellen zijn in dubio.

Zie hier de berekening voor zondag van het EC. Heerlijk lenteweer waar velen content mee zullen zijn, aangenaam en niet te warm. Wie tekent ervoor?

Zo hallo?! Had je net al getekend voor het EC? Wat dacht je van het GFS, of is dat je te warm? Zie je dat liever pas in juli? Zo gaat die 30er vast wel vallen ergens. Maar hoe kan het dan dat er zulke grote verschillen zitten in de 2 modellen? Alvast een hint; zuidelijk van de Benelux is het in het GFS helemaal niet zo warm dus daar komt het niet vandaan 😉

Het zit m in de positie van het hoog, misschien herken je dat wel uit de winter. Het EC heeft de kern van het hoog precies boven ons berekend waardoor we in een soort stralingswarmte komen, net als in de winter stralingskou. Dat wil zeggen dat ons land lekker opwarmt door de zon maar dat er geen warmte naar ons toe waait. In het oosten is wel warmte voorradig maar dat waait zoals de pijl aangeeft richting de Balkan volgens de isobaren.

Bij het GFS ligt de kern van de hoge druk noordelijker en is het een soort Scandihoog/Russische beer. Zo dus een stuk meer stroming bij ons en wel uit het oosten waar de warmte voorradig was. Transportwarmte noem ik het maar.

In dit gifje kun je mooi het verschil zien tussen beide modellen.

Hier dan de uitwerking van het EC die alle warmte naar de Balkan stuurt.

En hier dan van het GFS die ons in de sauna zet.

GFS zit wel erg hoog in het ensemble maar half april had dit model het ook goed terwijl EC toen op de langere termijn veel lagere temperaturen berekende. Dit nieuwe lenteweer staat trouwens op het programma vanaf vrijdag, vanaf dan zal de zon sterk in terrein gaan winnen.

 Dat ons een fijne lenteperiode te wachten staat is wel zeker, de neerslagsom is na de neerslag van vannacht en dinsdag horizontaal. Wind aan de grond wordt daarbij ook minimaal berekend en over het algemeen zal het mooi helder zijn. Het enige is of dat we aangenaam lenteweer of heet lenteweer krijgen, ik zet voorlopig m’n geld op het EC met maxima rond de 22 graden. Vind de berekening van het Europese model wat consistenter dan het GFS, daar is het allemaal erg nipt. We kunnen het niet uitsluiten dus ik zet nog 35% van m’n inzet op een GFS scenario met zomerse temperaturen.

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

11 reacties

Gesloten voor reacties.