Onze Hollandse mist is druipend nat momenteel. Onder een treurwilg boven de Vlusch, een Zaanse poldersloot naast mijn huis, regent de condens naar beneden. We zitten dus gewoon in een dikke regenwolk die aan de grond is geparkeerd. Het vocht komt linea recta van de noordzee waar het zeewater nog 12°C is. gelukkig is dat normaal voor de tijd van het jaar  (zie grafiek).

Zonovergoten piste
Hierboven een actueel plaatje van de Rigi (1797m) aan het Vierwoudstedenmeer in Zwitserland. Met name in Zwitserland is het heel normaal ’s winters in grote en kleine steden wekenlang in de mist te zitten. Hun voordeel is dan dat ze in het weekeinde lekker even de berg op kunnen voor aan aangenaam zonnebad. Elke wintersporter kent het ook als je vrienden denken ik blijf binnen vandaag in dit k…weer en jij vroeg opgestaan al heerlijk op een zonovergoten piste staat.

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.