kitz 2 2404

Die ouwe rakker van een Eric, en z’n “platform vriend” Stefan Kaptein hebben het weer goed voor mekaar hoor. Vandaag op de Kitzsteinhorn in Kaprun. Dikke bakken sneeuw door sneeuwdump Rachel. Krankzinnig. En….there is more to come! En niet zo weinig ook. De winter heeft zijn laatste oortje nog niet versnoept. Alleen zijn de scherpe randjes er wel vanaf.

kitz 24042015

50 cm? Meer wellicht? Kom er maar in Eric of Stefan. Hoeveel is er gevallen?

kitz dal

En zelfs in het dal ligt een mooie laag sneeuw. Tijdens ons teamuitje in november zijn we ook nog hier geweest. Toen lag er geen sneeuw in het dal. Op twitter sprak Eric terecht: “het lijkt wel winter”.  Nou inderdaad. En we gaan een koudere periode tegemoet met meer sneeuw (en ook regen) op komst.

cirkel

Dit is de drukconstellatie voor morgen. Nu nog een zuidwestelijk stromingspatroon maar dat gaat veranderen de komende dagen. Koude polaire lucht ligt klaar om west Europa te veroveren. Deze koude lucht ligt nu nog tussen IJsland en Noorwegen. Het lagedrukgebied ten noorden van de Britse Eilanden blijft daar de komende dagen rondtollen. En het “Azorenlaag” gaat aan de wandel richting de Balkan. Waardoor een heus Genualaag ontstaat vanaf maandag. Met hele dikke sneeuw aan de zuidkant en een relatief mooie sneeuwgrens voor de tijd van het jaar.

pslv_15042800_15042412xxx

Want zodra de wind uit het noordwesten gaat loeien komt het boven het water van de Middellandse zee. Door een atmosferische verstoring ontstaat er een extra cyclonale schwung. Het laag intensiveert en klapt de neerslag tegen de zuidkant van de Alpen. Piemonte is wederom spekkoper. Meer naar het oosten is de neerslag minder intensief en is de vorstgrens, en daardoor de sneeuwgrens, wel hoger.

piemonte aosta

We hebben te dealen met 2 sneeuwdumps de komende week. De eerst in het ensemble (Prikpunt Aosta)  is Elin.Voor mij is Elin de eerste topper. Elin brengt namelijk op zeker meer dan een meter sneeuw met een sneeuwgrens die eerst rond de  2000 meter ligt en daarna rap daalt. De neerslagintensiteit gaat er dan ook wel een beetje uit. Maar wat een lekker jaar voor de gletsjers wordt dít!

noordkant elinenjulia

En ook Julia staat er lekker op. Julia is echter bijzonder gunstig voor de noordkant (prikpunt MontafonKleinwalsertal) van de Alpen.  Alleen is de spreiding (temp en neerslag) iets groter. We praten over 1 week verder. Morgenochtend kom ik daar op terug.

accu tm di 2804

En de accumulatie van Elin doet me denken aan al die andere sneeuwdumps van afgelopen winter. Zie ik daar bijna 2 meter? Jazeker. Als we Julia erbij optellen komen we aan dik 3 meter neerslag.

T2M koningdag 2015

Dan nog even teruggrijpen naar de titel. Bitterkoud wordt het komende maandag door die noordwestelijke stroming waar ik zojuist over schreef. 8 graden in de kustgebieden en een paar graadjes meer in het binnenland. Vest of jas aan, parapluutje mee en toch lekker genieten van Koningsdag 2015. Of gewoon naar het zwembad, zoals ik met mijn zoon ga doen.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

5 reacties

Gesloten voor reacties.