Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Bezorgt de komende Sudden Stratospheric Warming ons een koude februari?

check ook eens

41 Reacties

 1. Ab schreef:

  Goede en duidelijke uitleg en bericht @Frederic 🙂
  Ik hou het zelf ook in de gaten zoals je al doorhebt en geef de moed zeker nog niet op..!!

 2. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Zo dat is heel wat allemaal,moet het nog een paar keer gaan lezen om het te begrijpen!

  • Joost Amsterdam schreef:

   Ik ook. Ik heb ook veel meer het gevoel dar de winters na deze gaan komen.

  • Frederic schreef:

   Je hebt nog heel de zondag de tijd @sneeuwfanaat 😉
   Bij onduidelijkheden mag je het altijd vragen he.

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    hahaha dank Frederic moet het ff op me in laten werken!Mooi kundig verhaal trouwens,dat wel

   • Bas schreef:

    @Frédéric Goed artikel! zeer interessant. Ik had alleen gehoopt op een leukere eind conclusie Volgend jaar weer nieuwe kansen. Hoe kan het trouwens dat Amerika wel iedere keer een koude vortex heeft?

    • Frederic schreef:

     Heeft met verdeling landmassas t.o.v. oceanen te maken. En dus ook waar zo’n SSW ontstaat. Zie ook mijn reactie op mhilberts een paar reacties lager.
     Trouwens: in het bericht heb ik het niet gezegd: bij een poolwervelsplit zakken de temps in Eurazië met 3°C. Maar in N-Amerika STIJGEN ze dan 1,5°C. Dus het niet zo dat N-Amerika altijd een koude vortex heeft.

 3. adrie schreef:

  HOI frederic,
  weet jij of het goed weer word tijdens de krokus.. 20-2 week. ik wil zo graag dat het zonnetje schijnt, dat het me niet kan schelen of er wel of geen sneeuw valt. ligt al zat toch.. 2 weken terug hebben we over het algemeen alleen sneeuw en ehhhh sneeuw gezien..we weten inmiddels hoe dat eruit ziet.. nu maar weer een weekie zon.. dus .. als je al wat weet, graag.
  fijne zondag.

 4. Frederic schreef:

  Om jullie een idee te geven. In dit filmpje legt een of andere kerel de SSW van 2012 uit. Nu ja, hij beschrijft het gewoon. Hier wel duidelijk sprake van een poolwervelsplit, met zoals later ook bleek een stevige winterperiode in de LL later in januari en februari.
  https://www.youtube.com/watch?v=vLVgDCbda7I
  Of je kan ook een officieel filmpje van het Britse Mettoffice bekijken. Hier wel met uitleg:

 5. mhilberts schreef:

  Frederic, Super interessant artikel. Tof. Vraagje: jij schrijft. : “Bij een poolwervelverplaatsing komen er enkel koude-uitbraken naar Noord-Amerika. De gevolgen voor Europa zijn hierbij niet eenduidig.”
  Dit begrijp ik niet helemaal. Is er een causaal of een empirisch verband? Een duidelijke relatie, die onafhankelijk is van waar de verplaatsing plaatsvind of is het zo dat een poolwervelverplaatsing historisch/statistisch gezien vaak betekend dat dit de jetstream in de US naar het zuiden duwt?
  Met andere woorden zou er in theorie ook een mogelijkheid zijn dat de poolwervelverplaatsing de poolwervel ergens anders naar toe verplaatst dan “gebruikelijk” is en er toch een significante impact gaat hebben in EU?

  • Frederic schreef:

   Haha. Ik weet al waar je op doelt @mhilberts. Je wil gewoon weten of er als gevolg van een ‘verplaatsing’ toch nog kans op winterweer is.

   Wel: het is belangrijk dat je inziet dat een SSW meestal op dezelfde plaats ontstaat, namelijk in de buurt van de Kazachse steppe. Heeft te maken met instromen van warme lucht vanover de Atlantische Oceaan, omhoog gestuwd door ligging van bergketens en de droge lucht daar ver weg van zee met dus grote tempvariabiliteit.

   Met de weststroming mee verplaatst die warmte zich dan tegen de klok in richting Noordpool. Daarom dus dat die poolwervel dan altijd tot over Europa verplaatst wordt. Met N-Amerika dan in koude noordelijke stroming (koude-uitbraken dus). Maar grote delen van Europa blijven dan in die westelijke hoogtestroming. Er verandert dus met andere woorden niets. Het wordt niet kouder, maar ook niet (nog) zachter. Er is dus geen significant verschil. Nu kan ik me wel voorstellen dat in een enkel geval die poolwervel zo ver verplaatst wordt dat een stukje van Europa toch in die koudere stroming terecht komt. Maar dat is dan eerder de uitzondering dan de regel.

 6. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6h lekker bezig trouwens,Scandihoog in de meteofictie

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Vrijwel geen ondersteuning bij de members ! Onbegrijpelijk toch weer deze hoofdrun..

   Overigens wel veel ondersteuning (voor wat het waard is in meteofictie-gebied) voor west tot noordwestcirculatie met lekker veel sneeuw (soms heel veel sneeuw) voor de Alpen…

 7. Ab schreef:

  Idd @sneeuwfanaat 😉 Hier die virtuele geweld in de meteofictiongebied.
  Zou GFS al bezig zijn met de snelle koppeling van warmte op hoogte naar beneden stratosfeer versus troposfeer ??? Nog te vroeg lijkt mij maar toch deze kaart ziet er weer beter uit dan die strakke WC van nu en komende dagen. https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/663609448.png

  • Bas schreef:

   Het zou toch wel erg lekker zijn om in februari nog wat kou en sneeuw te krijgen. Afwachten naar. Gelukkig komt er weer wat muziek in de kaarten.

 8. Gerard schreef:

  Ik was even een paar dagen in oostenrijk.
  Vroeg me af of Hajo donderdag nog heeft geschaatst op zijn slootje.
  Staat het filmpje ergens op deze site?

 9. jako schreef:

  Toch altijd handig zo’n prima docent in het WSWM team. Je leert nog eens wat 🙂

 10. qlubtempo schreef:

  Als we Frederic toch niet hadden…..

 11. Anniek schreef:

  Hoi Frederic,
  Kun je wat zeggen over de eerste week van februari in Oostenrijk? Of komt die update ook snel? Vertrekken aankomende vrijdag naar Mayrhofen.. Ben erg benieuwd!

 12. jolanda schreef:

  Leerzaam lees over, Frédéric, en erg interessant!

 13. Gerard schreef:

  Frédéric,
  Hoe kan het dat je nu al weet dat de QBO volgend jaar wel oostelijk zal zijn? Heel interessant stuk trouwens.
  Gerard (andere dan hierboven .)

  • Frederic schreef:

   Heel eenvoudig @Gerard. De naam QBO zegt het zelf. Het staat voor Quasi Biennial Oscillation. Dus om de twee jaar ongeveer is 1 cyclus voltooid. De west- en oostfase duren elk tussen de 11 en 15 maand. Onregelmatig dus, maar het zit daar telkens tussen. De huidige westfase is in juni begonnen en duurt dus minstens tot begin mei 2016, maar waarschijnlijk nog een paar maanden langer. Dan start de oostfase weer. Dus volgende winter sowieso oostfase.

 14. michel schreef:

  Interessant artikel top.

  Hoop dat de temperaturen in Winterberg de komende week en vooral weekend mee gaan vallen, zie dat de regen stuk minder is dan eerder werd voorspeld.

 15. Geert schreef:

  Heel leerrijk artikel @Frederic! Intussen beleven we wel heel opmerkelijke winter. Na een loeihete december, staan er morgen alweer lentetemperaturen tot 15° in de steigers..

 16. Zo droevig en triestig is het gesteld met onze huidige LL winters dat men al moet beginnen verhaaltjes schrijven over een ietsiepietsie kansje op zou het toch nog eventueel kunnen winteren.

  Laat de zomer en +25°C temperaturen maar héél snel komen hoor, ik kijk er volop naar uit!
  Lekker barbeknoeien met z’n allen na een lange vermoeiende dag in de natuur te hebben doorgebracht.

  Overigens wel een goed artikel hoor @frederic. 🙂

 17. Bram schreef:

  Topartikel! Heel duidelijke en heldere uitleg… Niet zomaar kaarten lezen, maar echt een toegevoegde waarde bieden. Zo leer je nog eens iets bij op een druilerige zondagmiddag…

 18. Bart schreef:

  Kirsten dit is een forum over winter ( ga dan niet over de zomer praten die nog minimaal 3 maanden duurt) winter is leuker dan dat warme weer

  • Skiwi schreef:

   Winter wel ja, die 6 maanden herfst die we nu al hebben gehad niet echt…
   Mocht ik niet nog gaan skiën in maart ik zou ook zeggen laat de lente maar komen.

 19. Ab schreef:

  GFS 12z laat zowaar het koude pool boven Groenland/Ijsland verplaatsen richting Scandinavie begin februari met dan zowaar aardige drukstijgingen ten NW van de LL en daardoor ook nog eens een artic kou uitbraak vanuit het hoge noorden richting west-Europa en de Alpen getuige deze kaart https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/5816842764.png
  Natuurlijk nog meteofiction gezien de termijn maar toch opnieuw een knak in de huidige WC op termijn 😉

  • Ab schreef:

   Geen lang leven voor die hoog omdat het weer wegzakt naar het ZO toe door hernieuwde depressies boven de oceaan.
   Maar dit biedt toch weer een kans op een leuke sneeuwdump zo voor de Alpen noordkant en ook voor de LL kans op winterse buien met sneeuw 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.