overstroming0409

Ik had het gemist en ik heb nog niet gezien wie het wel had. heftig noodweer leek eerder te gaan plaatsvinden op de Balkan. Maar het heeft gistermiddag en -avond Kärnten getroffen (ja dezelfde provincie waar een vrouw een val van 105m hoogte overleefde). In de plaats Fresach werden 100 mensen geëvacueerd. Zeer lokaal volgens mij waardoor dan dus één specifieke beekloop verandert ion een kolkende massa modder.

rsum_16090500_16090400

Kijk je terug op de modellen dan zie je dat HIRLAM, GFS en ECMWF alledrie niet meer dan 20mm hadden berekend voor gisteren tot middernacht. En dat dus in de ochtendruns dus minder dan 12 uur voor het gebeurde. Houd dat nog even in je hoofd als we komende winter eens miskleunen met een dump: de neerslaghoeveelheid is gewoon een uiterst onberekenbare factor.

Schermafdruk 2016-09-05 11.11.50

Hoe gaat het verder? In de Lage Landen heel aangenaam. Kijk maar hierboven… en de Alpen zitten ook in een relatief droge zone…

accu0509

Kijk eens hoe extreem de kaart van de neerslagaccumulatie is voor de komende 10 dagen. Schotland, Noorwegen en de Balkan vangen alle regen weg. De rest zit aardig droog en zonnig. Fijne eerste werkdag van de week! De winter nadert met rasse schreden. Heb er zin an!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.