Zell am See Kaprun – Sinterklaasavond

Wat zal de winter van 2019-2020 ons nu gaan brengen? Zoals elk jaar weer een uitdaging om te willen weten. Aan de andere kant van de alsmaar afkoelende Atlantische Oceaan is het de laatste jaren al vroeger winter. Dit jaar gaat daar nog weer een stap in verder. Al van 9 op 10 augustus kwam het in Montana tot een ongekend verwoestende hagelstorm, die met windsnelheden tot 113 km/uur werd aangewakkerd. Die kostte maar liefst 11.000 watervogels het leven. Claims van akkerbouwers kwamen ook uit Nebraska en het Canadese Saskatchewan, als gevolg van verwoestende hagelbuien. Eind september een nieuwe poging van Koning Winter. Een zeer heftige sneeuwstorm schiep chaos in het verkeer in Montana. Plaatselijk waaide de sneeuw een meter op. Agrariërs en hulptroepen van de regering poogden de oogsten te redden, wat veelal schier onmogelijk bleek. Eeuwenoude kouderecords sneuvelden bij bosjes. Net als vorig jaar en de jaren ervoor, maar ook die bleken alweer naar de vaantjes!

Al in de wijnmaand lagen Wyoming en Colorado compleet ondergesneeuwd en Montana voor het grootste deel. Drie van de tweeënvijftig staten dus. Deze maand breidde dat sneeuwdek zich oostwaarts in Noord-Amerika uit. Bovendien lag heel Canada, op de provincie British-Colombia na, onder de sneeuw. Het is precies wat John L. Casey voorspelt op basis van analyse van een 206-jarige zonnecyclus. Omdat we nu in het minimum van de 11-jarige cyclus vergeten we nog wel eens die langere cycli die de lange termijn trends bepalen. Casey voorspelt geleidelijke afkoeling naar een minimum tussen 2020 en 2040. In Nederland hebben we zeker ook de 11-jarige cyclus in de gaten te houden. Diverse Elfstedentochten zijn exact in het minimum gereden zoals 1963 en 1985 en 1996. De laatste twee cycli duurden bovendien veel langer dan 11 jaar, waardoor het minium langer aanhoudt en waarbij we statistisch weten dat die extra lange cycli meestal gevolgd worden door een afkoeling. Maar ja: met twee zeer sterke El Ninjo’s de laatste 20 jaar ligt alles behoorlijk overhoop momenteel.

Wat kunnen we verwachten in de komende winter? Normaliter komt er na een zeer zachte winter, die van 2018, nooit een koude winter. Die stap is te groot. Er komt eerst een tussenwinter, of een zachte of een normale winter. Ik denk aan een normale winter, net als de serie van 2009 t/m 2013
begon. Dat waren 5 normale winters op rij, waarin ook nog allemaal toertochten werden gereden. In deze maand zien we alweer zo nu en dan een vorstdag zoals het hoort. In december zal er kans op een korte vorstperiode komen, maar het echte winterweer verwacht ik voor januari/februari en wie weet ook maart. We krijgen ook weer met sneeuwval te maken. De Noordzee moet eerst nog een stuk verder afkoelen. Neerslag zal er dan ook wel geregeld blijven vallen en daarbij weer eens te sombere maanden. Het valt al wel op dat in het grensgebied tussen het Marker- en IJsselmeer de watertemperatuur tussen Flevoland en Noord-Holland vrij laag is. Slechts 6,0 C op dit moment en dat is kouder dan het zuidelijke deel van de Oostzee en de hoek van de Noordzee rond Denemarken.

Mijn eindconclusie: geen Elfstedentocht, maar wel schaatsen op natuurijs en hopelijk lang genoeg voor een aantal toertochten.

Rogé Haan is auteur van ‘De Weerkronieken’; deel 12 (winters 2000-2009) ligt nu in de winkels.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.