Schermafdruk 2015-08-23 14.52.58

Michael Fish. Van 1974 tot 2004 het gezicht van het weer op de Britse staatstelevisie. Die laatste maakt al gebruik van de diensten van het MetOffice (het Britse KNMI) sinds 1922. Om in weertermen te blijven: het was de enige weerdienst ooit! Niet meer. Zojuist is bekend geworden dat de BBC heeft besloten het contract niet te verlengen en een openbare aanbesteding te doen.

Schermafdruk 2015-08-23 14.50.15

 

Hier het breaking nieuws! Lees verder hierrr. Dit nieuws is extra saillant gelet op het feit dat…

Schermafdruk 2015-08-23 14.49.32

 

Dat is dan toch echt wel heel sneu. En men had nog wel zulke goede hoop van het nieuwe model. Zie video. In feite is het ook echt zonde want meer rekenpower en kleinere gridwijdte kan op de korte termijn wel degelijk betere prognoses opleveren. Zou het dan toch te maken hebben met het feit dat het MetOffice in de hoogtijdagen van Al Gore zich enkele zomers op rij verhapstukte in de seizoensprognoses..

Schermafdruk 2015-08-23 14.51.13

 

Steeds werd de Britten een BBQ zomer beloofd en steeds werd het koud en nat. Tja met de superzomer van 2003 en het supervoorjaar van 2007 (het jaar van An Inconvenient Truth) was de fantasie met de normaliter zo nuchtere medewerkers aan de haal gegaan. Met als gevolg dat iedereen kotste van hun seizoensverwachtingen en het instituut in 2010 besloot helemaal geen seizoensverwachting meer uit te brengen. Was nu maar bij de ultrakorte termijn gebleven! Hoewel? Op Wikipedia komen we nog het hilarische fragment tegen over die Michael Fish:

He became infamous in the wake of the Great Storm of 1987; a few hours before the storm broke, on 15 October 1987, he said during a forecast: “Earlier on today, apparently, a woman rang the BBC and said she heard there was a hurricane on the way… well, if you’re watching, don’t worry, there isn’t!”. That evening, the worst storm to hit South East England for three centuries caused record damage and killed 19 people.

Dat is natuurlijk een bruller. Arme BBC. Zal ik het dan eens proberen? Mijn Engels is niet slecht! Als we winnen neem ik meteen mijn hele team – Ronaldo, Fréderic, Jeroen, Leo, Jannes, Marco en Valentijn (en wie ik nog vergeten ben) – in dienst.

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.