ecm1-168

Vandaag starten we het bericht meteen met de weerkaarten. Want gisterenavond toverde het Europese EC-model een heel winterse run uit de hoed, die zelfs eindigde met een heuse algemene ijsdag voor de Lage Landen. De eerste die ik dit seizoen op de kaarten heb zien staan. Lees er hier meer over moest je het gemist hebben. Vandaag willen we natuurlijk weten of we meer hoop kunnen vestigen op een eventuele vroege winterinval. Uit nieuwsgierigheid heb ik net even de Guidance op de site van het KNMI gelezen, benieuwd naar hun visie daarover. Hun antwoord? Neen, ain’t gonna happen.

eps_pluim_tt_06260

Tja, dat hadden we zelf ook kunnen bedenken natuurlijk als je de pluim voor midden Nederland bekijkt. De rode hoofdrun zat echt helemaal onderin het ensemble. Wel samen met de blauwe controlerun. Toch een klein pluspuntje vind ik.

gfs-0-156

Hoe staat het er deze ochtend voor? Wel hier zie je de kaart van het Amerikaanse GFS van deze ochtend, voor exact dezelfde datum als de kaart van EC van gisterenavond bovenaan dit bericht. Zie jij veel verschillen? Niet makkelijk he. We kunnen dan toch al met enig vertrouwen stellen dat we na komend weekend de subtropische luchtaanvoer even doorknippen en verruilen door een polaire.

tmp2_16112912_16112200

Begin volgende week doen de temperaturen dan een flinke stap terug. En na een vriesnacht zouden volgende week dinsdag dit dan de maxima kunnen zijn. Dat lijkt er al wat meer op zou ik zo zeggen. Toch nog even terug naar de vergelijking tussen beide weerkaarten van daarnet want de verschillen zie je wel degelijk in de details. Je moet dan vooral naar de kleuren kijken. Zo zie je op de kaart van GFS dat er vanuit het oosten net wat minder kou rond het Scandihoog richting de Lage Landen opkomt. Ten tweede stroomt er op de oceaan net wat mee koude van uit die depressie tussen Groenland en IJsland richting het nog altijd aanwezige laag boven de Middellandse Zee (dat nu die regen en sneeuw in de westelijke Zuid-Alpen veroorzaakt).

gfs-0-192

En die koude-advectie verpest de boel wat bij GFS. Want op die manier wordt een nieuwe uitdiepend laag richting de Middellandse Zee gestuurd, waardoor de huidige depressie boven de Middellandse Zee zijn kracht verliest en het Scandihoog wegens gebrek aan steun naar ZO-Europa wegzakt. Jammer, want op die manier zou de eventuele winterprik maar van heel korte duur zijn. Het is ook des te jammer omdat dit eigenlijk wel een realistisch scenario is. Je ziet het zo voor je gebeuren.

radar

Zo meteen kijken we nog naar het Europese model. Zien wat die ervan bakt vanochtend. In afwachting van de nieuwe kaarten eerst de huidige situatie in de Alpen. Het verhaal is ondertussen wel bekend denk ik en is ook duidelijk op de radarbeelden te zien. Neerslag vooral in Lombardije en deels ook in Piemonte.

5651_2016-11-22_0715_70a86e09b640acf2

Een uurtje geleden zag ik dit webcambeeld uit Domobianca. Ik dacht … wow gaat goed los daar.

domobianca

Maar nu de zon er opkomt de ontnuchtering. Het is vooral heel veel regen.

isola-2000

Nee, we moeten het hoger zoeken. Veel hoger, want zelfs in het dorp van Isola 2000 gaat het maar vooral om natte sneeuw. Gaat wel goed los daar, uiteraard met risque de verglas.

engadin

In Engadin ligt de vorstgrens momenteel op 2400 meter. Alles daarboven zit wel in de sneeuw natuurlijk. Aan de sneeuw op de tafels onderaan links te zien, is er toch al een behoorlijk pak gevallen hier.

stelviolive_11

Net zoals op de Steviopas. En er gaat nog heel wat bijvallen daar de komende dagen. Een metertje bij op deze hoogte lijkt me goed te doen.

rsum_16112518_16112112

Maar de koploper blijft Piemonte. Daar gaat het toch eerder om meters. Als je hoog genoeg zit tenminste.

rart_16112421_16112200

Vooral donderdag gaat het daar goed mis wanneer een front in lengterichting volledig tegen de Alpenkam gestuwd wordt.

ecm1-168-bis

Goed, ondertussen is het bijna acht uur. Eens kijken wat het Europese model ervan gemaakt heeft. De koude-advectie richting de Middellandse Zee lijkt er hier niet te komen. En het Azorenhoog schuift hier mee op richting het Scandihoog. Hmmm, weer een andere evolutie. Ja, ik zei het gisteren al, de modellen hebben het knap lastig dezer dagen.

tmp2_16113012_16112200

Toch ook hier die bescheiden winterprik begin volgende week. De temperaturen vallen hier zelfs nog wat lager uit dan bij GFS, met lokaal een ijsdag volgende week woensdag. Het blijft spannend om te volgen allemaal. Vanavond neemt Ronaldo de honneurs waar!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Reacties zijn gesloten.