We zijn weer terug in Chalet Sonnentanz in Piesendorf bij Zell am See Kaprun! Zat ik net verlegen om een passende foto boven een snel avondbericht. Hupsa ineens vanaf balkon van ons strak vernieuwde appartement in het oude sfeervolle pand een dubbele regenboog pal boven het Maiskogel-skigebied (zie foto groot).

 regen1808

Leo heeft eergisteren een realistisch beeld geschetst van wat ons te wachten staat met Bertha. Vandaag lees ik hierrr wat Meteoconsult ervan maakt. Het zal wel maar in Nederland gaat het langs de kust nauwelijks harder waaien morgen en in de nacht op maandag dan het vandaag heeft gedaan. Ik zie een top windstoot vandaag van 17m/s oftewel 60km/u. Het klinkt natuurlijk spannend “tropische storm”, maar het stelt niet zo heel veel meer voor. Leo merkt terecht op dat alleen de neerslag nog spectaculair zou kunnen zijn voor een smalle kuststrook, maar zelfs dat moet ik nu oprekken tot donderdag om ergens op 100mm te komen. Kan lokaal altijd spectaculair hoger uitpakken natuurlijk. En nu hoop ik dat ik dit vanuit Oostenrijk allemaal goed zie natuurlijk. Leo komt er morgenvroeg op terug!

 thumersbach0908

Over Oostenrijk gesproken: in de Alpen blijft het ook bar hoor. Gisteren was het schitterend in Ramsau am Dachstein zoals je hier hebt gezien, en vandaag was het heerlijk zonnig tot 14 uur aan de Zeller See in het prachtige bad van Thumersbach. Voor het eerst in enkele jaren weer gewaterskied. Moest even starten op 2 ski’s maar as toen toch weer heerlijk mono aan het slalommen. Minstens even gaaf als skiën in de sneeuw en wakeboarden sowieso als snowboarden.

sneeuwvrijdag1508

Terug naar het weer: vrijdag als wij alweer halverwege Duitsland zijn op de terugweg na 3 nachten hier en dan nog een tweedaags verblijf in berghutje.com in het Gasteinertal (gaaf!) zie ik het sneeuwen boven 2500m in de Alpen uit een mooie…. regensandwich. Morgen hebben we net als vandaag mazzel: de zuidelijke stroming houdt de noordkant van de Alpen grotendeels droog tot in de namiddag of avond als de onvermijdelijke warmteonweren komen. Daarna kiept de wind om naar west tot noordwest en stuurt het Azorenhoog langdurig vochtige luchtmassa’s over heel Europa uit. Op 8 maart las je op deze site al dat die Azoren-situatie de bepalende trend zou zijn voor deze periode.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.