neige_col_de_la_madeleine

Een sneeuwschuiver op de Col de la Madeleine in Savoie Mont Blanc in de Franse bergen. Ja deze machines krijgen wat voor hun kiezen de komende 48 uur met Brigit. Maar niet op die plek want de cols gaan dicht nu. Cols de l’Iseran en Petit Saint-Bernard zijn woensdag al gesloten. En nu volgen nog:

  • Col du Galibier
  • Col de la Madeleine
  • Col du Mont Cenis
  • Col de la Croix de Fer
  • Col du Glandon
  • Cormet de Roselend

In Zwitserland zal het niet anders zijn evenals in Oostenrijk. Denk aan de Arlberg waar zo’n weggetje als tussen Warth en Lech weer op slot zal gaan of de Silvretta-Hochalpenstraße , de pas tussen Montafon en Paznauntal. En natuurlijk de Grossglocker Hochalpenstrasse. Wat een wereld mensen! De ijstijd begint. Daarmee bedoel ik dan even de winter want gelukkig heeft de aarde net als elke vrouw een cyclus en kunnen we ook weer een mooie zomer tegemoet zien. Maar daar willen we nu niet aan denken! Zo’n mooi begin van de winter kon niet op een beter tijdstip komen! De olieprijs is in de kelder. De economie trekt aan. De zonbestemmingen voelen niet echt veilig meer en mensen zoeken weer meer de knusheid van de bergen op.

portesdusoleil2011

Kijk eens hoe mooi de piek is rond Morzine waar ik vanavond zit waarschijnlijk eerst nog in de regen maar als ik dan na een hapje eten rond 23 uur weer naar buiten loop zal het toch al natte sneeuw moeten zijn op 1000m. Morgenochtend wordt ik dan waarschijnlijk wakker in een droomlandschap. De sneeuwval zal naar de avond toe weer intensiveren en zorgen dat ik zondagochtend in lalaland zit. Als dan de zon nog even wil doorbreken is mijn missie geslaagd en zijn jullie goed op de hoogte van hoe de winter 12015-2016 van start is gegaan.

sneeuwverwachting2011

Je kunt niet overal tegelijk zijn. Meld je in de reacties alvast aan aan de quick reaction force om volgend jaar de komst van de sneeuw langs het hele front te kunnen waarnemen. Je pikt de toppers er zo  uit: Savoie Mont Blanc, Wallis, Centraal Zwitserland, Vorarlberg, Oetztal, Zillertal en Zillertal Arena, Obertauern.

woensdagweer

Die tweede dump – Britt – woensdag en donderdag (zie kaart) zit ook helemaal snor hoewel in de Franse Alpen dan de sneeuwgrens weer iets op zal kruipen.

warmesectorA

Na Britt – met minder centimeters dan Brigit – wordt het spannend. Bloedstollend heb ik het al genoemd. Kijk eens naar het Europese model waar een gigantische warme sector binnen schuift. Dat zou een domper zijn. Hoewel ik in zo’n situatie ook voorspel dat je zult zien dat de temperatuur nauwelijks vat heeft op het sneeuwdek als de zon zo laag staat.

warmesectorB

In het Amerikaanse model blijft de depressie wat langer hangen op de oceaan en gaat de ritssluiting al dicht voor het ding over Europa schuift. Dat is natuurlijk het gewenste scenario. Duimen dus!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

45 reacties

Gesloten voor reacties.