Vandaag even tussendoor uit de categorie “outbound” (lees: 100% eigen verantwoordelijkheid) een lawineverhaal van afgelopen dinsdag uit Obertilliach in Kärnten. Bij een afdaling van de Spitzköfele ging het vor een 53-jarige berggids uit Stiermarken helemaal mis. Lawinegevaar 2, maar de “Kammlagen” blijven dan – zeker op een oosthelling op 2200m – nog dagenlang of wekenlang na de laatste sneeuwval gevaarlijk. Een typisch risicoprofiel en dus ook weer onbegrijpelijk hoe twee ervaren mannen op zo’n plek verzeild raken.

Er gebeurde eigelijk precies wat er ook bij de lawine van Friso en Florian gebeurde: twee mannen dalen de veel te gevaarlijke steile helling onder de kam af, de lawine gaat los, de een (een 54-jarige berggids) weet er direct uit te skiën (net als Florian) en de ander wordt over rotspartijen honderden meters omlaag gesleurd. “Het was net alsof je in een wasmachine zit”, kan de man het navertellen met zware verwondingen aan het hoofd en de wervelkolom.

Hier houdt de gelijkenis met de lawine van Friso dan ook op en lijkt het meer op de mijne waarbij je het ultieme geluk hebt met je hoofd vrij buiten de sneeuw te eindigen. De tochtgenoot van de man had geen bereik op de ongevalsplek en moest verder afdalen om de nooddiensten te alarmeren. Het slachtoffer werd met een heli naar de IC van het ziekenhuis van Lienz gevlogen waar hij opmerkelijk goed herstelt (bron).

Dodelijke lawine in Valloire
Minder geluk had woensdag een militair in een freeride zone aan de rand van het skigebied van Valloire (het gebied staat bekend om zijn schitterende freeride zones). Hij raakte bedolven en werd met hartstilstand naar Grenoble gevlogen waar hij overleed (bron). Ook droevig nieuws van de 22-jarige snowboarder die dinsdag vermist raakte in Kasberg. De zoektocht naar zijn lichaam is donderdag opgegeven. Mede vanwege het hoge lawinegevaar van de halve meter sneeuw die de dag na zijn vermissing viel (bron). 

Wat mij betreft een passend moment om ook stil te staan bij het overlijden van Atje Keulen-Deelstra op 74-jarige leeftijd. R.I.P. 

Zoals altijd sluiten we dergelijke droevige berichten om ons weer in de wintersportstemming te krijgen af met een diashow van Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads:[fbphotos id=553647134669496]Het zijn de platen van gisteren en vandaag!

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.