Vandaag even tussendoor uit de categorie “outbound” (lees: 100% eigen verantwoordelijkheid) een lawineverhaal van afgelopen dinsdag uit Obertilliach in Kärnten. Bij een afdaling van de Spitzköfele ging het vor een 53-jarige berggids uit Stiermarken helemaal mis. Lawinegevaar 2, maar de “Kammlagen” blijven dan – zeker op een oosthelling op 2200m – nog dagenlang of wekenlang na de laatste sneeuwval gevaarlijk. Een typisch risicoprofiel en dus ook weer onbegrijpelijk hoe twee ervaren mannen op zo’n plek verzeild raken.

Er gebeurde eigelijk precies wat er ook bij de lawine van Friso en Florian gebeurde: twee mannen dalen de veel te gevaarlijke steile helling onder de kam af, de lawine gaat los, de een (een 54-jarige berggids) weet er direct uit te skiën (net als Florian) en de ander wordt over rotspartijen honderden meters omlaag gesleurd. “Het was net alsof je in een wasmachine zit”, kan de man het navertellen met zware verwondingen aan het hoofd en de wervelkolom.

Hier houdt de gelijkenis met de lawine van Friso dan ook op en lijkt het meer op de mijne waarbij je het ultieme geluk hebt met je hoofd vrij buiten de sneeuw te eindigen. De tochtgenoot van de man had geen bereik op de ongevalsplek en moest verder afdalen om de nooddiensten te alarmeren. Het slachtoffer werd met een heli naar de IC van het ziekenhuis van Lienz gevlogen waar hij opmerkelijk goed herstelt (bron).

Dodelijke lawine in Valloire
Minder geluk had woensdag een militair in een freeride zone aan de rand van het skigebied van Valloire (het gebied staat bekend om zijn schitterende freeride zones). Hij raakte bedolven en werd met hartstilstand naar Grenoble gevlogen waar hij overleed (bron). Ook droevig nieuws van de 22-jarige snowboarder die dinsdag vermist raakte in Kasberg. De zoektocht naar zijn lichaam is donderdag opgegeven. Mede vanwege het hoge lawinegevaar van de halve meter sneeuw die de dag na zijn vermissing viel (bron). 

Wat mij betreft een passend moment om ook stil te staan bij het overlijden van Atje Keulen-Deelstra op 74-jarige leeftijd. R.I.P. 

Zoals altijd sluiten we dergelijke droevige berichten om ons weer in de wintersportstemming te krijgen af met een diashow van Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads:[fbphotos id=553647134669496]Het zijn de platen van gisteren en vandaag!

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.