sneeuwhaas

Uit Kamtsjatka bereiken ons deze beelden van een sneeuwhaas die een lawine surft. Uit angst voor een snowboarder loopt het dier de verkeerde kant op en komt midden in een lawine met dikke knollen sneeuw. Hopeloos voor een mens hoewel zwembewegingen altijd nuttig zijn. De haas heeft echter de sprongkracht van een springveer en weet echt boven te blijven. Verbluffend!

Veel te doen over dashboardcams deze dagen. Zo zie je nog eens wat. Idem natuurlijk voor helmcams en mobieltjes. Geweldig dat we dit soort dingen nu per toeval kunnen zien. Over het algemeen zie je helemaal geen sneeuwhazen overdag in een skigebied.

sneeuwhaasspoor

Wat je wel altijd en overal ziet in een skigebied zijn de sporen van de sneeuwhazen. Huiskamervraag: welke kant op liep de haas die dit spoor indrukte.

Leuke nachtbeelden van een vos en een sneeuwhaas. Waarom zien we die dieren eigenlijk nooit overdag? Omdat ze ’s nachts nog onzichtbaarder zijn? Lijkt me niet. Hun schutkleur is echt perfect ook overdag. Nee het moet te maken hebben met bejaging door de mens.

superjagd_foto_100600741189458

Vrijwel alle dieren die wij nooit zien zijn alleen maar zo schuw omdat ze ons mensen in een generatielange Pavlov-reactie als zeer dodelijk zien. Alleen in zeer toeristische gebieden waar al lang niet gejaagd wordt overwinnen de dieren hun angst voor ons. Zoals de bergmarmotten in Saas-Fee en de steenbokken in het nationaal park Grand Paradiso.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.