sneeuwhaas

Uit Kamtsjatka bereiken ons deze beelden van een sneeuwhaas die een lawine surft. Uit angst voor een snowboarder loopt het dier de verkeerde kant op en komt midden in een lawine met dikke knollen sneeuw. Hopeloos voor een mens hoewel zwembewegingen altijd nuttig zijn. De haas heeft echter de sprongkracht van een springveer en weet echt boven te blijven. Verbluffend!

Veel te doen over dashboardcams deze dagen. Zo zie je nog eens wat. Idem natuurlijk voor helmcams en mobieltjes. Geweldig dat we dit soort dingen nu per toeval kunnen zien. Over het algemeen zie je helemaal geen sneeuwhazen overdag in een skigebied.

sneeuwhaasspoor

Wat je wel altijd en overal ziet in een skigebied zijn de sporen van de sneeuwhazen. Huiskamervraag: welke kant op liep de haas die dit spoor indrukte.

Leuke nachtbeelden van een vos en een sneeuwhaas. Waarom zien we die dieren eigenlijk nooit overdag? Omdat ze ’s nachts nog onzichtbaarder zijn? Lijkt me niet. Hun schutkleur is echt perfect ook overdag. Nee het moet te maken hebben met bejaging door de mens.

superjagd_foto_100600741189458

Vrijwel alle dieren die wij nooit zien zijn alleen maar zo schuw omdat ze ons mensen in een generatielange Pavlov-reactie als zeer dodelijk zien. Alleen in zeer toeristische gebieden waar al lang niet gejaagd wordt overwinnen de dieren hun angst voor ons. Zoals de bergmarmotten in Saas-Fee en de steenbokken in het nationaal park Grand Paradiso.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.