GEM-model in de nacht op 6 februari

Klik voor grotere kaart

Als het in de nieuwste GEM-berekening in de nacht op 6 februari rond de Oost-Duitse stad Magdeburg -40°C wordt, dan slik je toch wel even. Zeker als je ziet dat ECMWF (kaart nacht op 6-2) en GFS  (kaart nacht op 6-2) het optreden van zeer strenge vorst (<-15°C) in grote gebieden ondersteunen. En vooral ook in de Alpen wordt het bitterrrr koud (tot -43°C in GFS).

-27°C in Ischgl
Bizztravel heeft op haar wintersport website ook een hele mooie representatie van de temperatuursontwikkelingen in de wintersportdorpen.  Zie hierrrr de -27°C voor vrijdagochtend in Ischgl. Op de Glattalp (CH), de Funtensee (D) en het Grünloch (A) zal het nog veel kouder worden en kunnen ook records gebroken worden. De laatste heeft met -52,4°C op 19 februari 1932 het rekord voor midden-Europa in handen.

Wat doen de modellen vanochtend?

Om te beginnen kijken we even naar het ECMWF model dat de basis vormt van de voorspellingen van het KNMI. Hieronder de serie met de koudste fase inclusief de nacht op 6 februari waar we hierboven al naar gekeken hebben. Maar wat gebeurt daar nu aan het einde van de serie op 7 en 8 februari?

[fbphotos id=339631566071055]

Binnen het ECMWF model gebeurt iets zeer onwaarschijnlijks: van het allerkoudste moment hup ineens naar vette dooi. Update 10.16u: Met zoals we nu zien in het 15-daagse ensemble ook flinke sneeuwval (6cm) bij het binnendringen van het front. Zie derde knop van links in de Wintersport Weerkamer.

[fbphotos id=339645359403009]

Hierboven zie je hoe een grote depressie op de oceaan een stevige zuidenwind aanjaagt en hoe die Föhn dwars over Frankrijk de koudebel naar het noorden drijft en eigenlijk laat imploderen.  Denemarken en Zuid-Noorwegen zouden een sneeuwchaos krijgen. De LL dikke regen en einde van de pret.

Wat concluderen wij hieruit:

  • Vanuit de rustige droge kou is een plotselinge overgang naar heftig weer denkbaar;
  • De sneeuw & ijzelchaos kan in Denemarken, Noord-Duitsland en Zuid-Noorwegen optreden maar evengoed bij ons #winter1979;
  • Een plotselinge overgang naar Föhn is denkbaar met kans op (zeer) grote dumps aan de zuidkant;
  • Föhn duurt hoogstens 3 dagen, daarna ga je terug naar de WC of als je mazzel hebt en de depressie trekt naar het oosten keert de winter terug.

Wat doet GFS op 6, 7 en 9 februari?
[fbphotos id=339645802736298]

De uitgangssituatie is heel vergelijkbaar ten opzichte van ECMWF: depressieactiviteit vanaf de oceaan knabbelt aan de koudebel die de Alpen, de LL en Zuid-Scandinavië beheerst. Dan zien we echter tot ons geluk een depressiekern aan de wandel gaan. Op kaart twee zie je een putje (108 decameter) de punt van Wales bereiken en nu snel naar het oosten jagen. recht over Nederland en met voldoende kou in de hele luchtkolom om de LL een sneeuwdek à la december 2010 te bezorgen. Ik verklap er even bij dat het GFS model meteen ook een tweede depressiekern naar het oosten jaagt die dan wel te zacht is voor sneeuw in de LL maar die de Alpen voortstuwt op de koers een van de sneeuwrijkste seizoenen te worden. En het mooie is dat die depressie een dag later alweer boven Polen ligt en dan vanuit Scandinavië de winter terugtrekt over de LL. Waarbij die hele verzachtingsfase maar beperkt wordt ondersteund in het ensemble (zie grafiek).

Wat concluderen wij hieruit:

  • Zolang kleinere depressiekernen flink aan de wandel blijven zijn de kansen op aanhoudend winterweer beter dan wanneer we weer met een grote stationaire oceaanvortex te maken krijgen;
  • Het is straks koud genoeg om vol door een kleine depressie te worden geraakt en toch droge sneeuw te houden;
  • Twee van die jongens voor de kiezen is net iets te veel van het goede, maar de winter kan gewoon terugkeren;
  • Als zo’n depressiekern zuidelijk voorbij trekt is dat beter voor de LL-winter en de ijsaangroei en beter voor de Alpen waar een verse portie sneeuw altijd welkom is. Waarom geen full hit op de Franse Alpen gevolgd door snel naar het oosten trekkend Genua-laag?

Wat doet GEM op 6, 7 en 9 februari?
[fbphotos id=339644382736440]

GEM is al enkele dagen op rij de koudste en meest stabiele van alle modellen. Vandaag ook weer koud tot aan het gaatje met verzachting alleen op de Britse Eilanden en ook aan de Noorse kust. Op de Balkan uiteindelijk ook complete sneeuwontwrichting. Maar van de Alpen tot de LL en naar Rusland niets dan een gemoedelijk slapende ijsbeer. Met aan het einde van de rit wel een beetje sneeuw langs de Nederlandse kust, wat weer leuk zou zijn voor de schisport in de duinen (zie video).

Wat concluderen wij hieruit:

  • Als je geschoren wordt moet je stilzitten. Als wij allemaal meditatief focussen op een #11stedentocht dan hebben we hem! We hoeven alleen te zorgen dat de beer rustig blijft slapen en dat de depressies zich aan de randen uitleven zonder het dier te wekken.
  • Dat een stevige verbinding met het Azorenhoog gunstig is voor de winter als die zijn knie maar flink optrekt over de Britse eilanden;
  • Dat het ook nog wel denkbaar is dat we overgaan naar een nieuwe situatie met een krachtig Groenlandhoog (hele seizoen nog niet op de kaarten gehad en ook nu nog niet). Dan zou de #11stedentocht weer mooi kunnen samenvallen met barre sneeuwstormen uit het noorden à la 1963.

Afsluitend: het is nu al erg mooi om buiten te gaan staan en de vorst op te snuiven. Geniet van deze eerste memorabele dag in de LL. Kijk op de webcampagina ook naar de sneeuwval in de zuidelijke Franse Alpen (Isere en Haute-Alpes) en in Piemonte en Aosta vandaag. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

91 reacties

Gesloten voor reacties.