Had ik net ontdekt dat de hoek van Drenthe en de bocht van Overijssel samen een perfecte “5” vormen en dat er dus niet elke dag 5cm sneeuw valt daar, zie ik nu ineens toch echt zowaar “15” in de jongste berekening van het Amerikaanse model in die contreien.

En dat kan ook makkelijk als er zo iets net even voorbij wil trekken. Dan zitten we alweer op 13 januari en dus over volgend weekeinde heen. Maar ook als dit dichterbij berekend was …. dan nog was het onzeker tot het laatst. Maar dat er met een nog warme Noordzee polar lows onze kant op kunnen komen als het continent en vooral Scandinavië scherp afkoelt is een feit.

Zo zit het feest eruit als je uitzoomt! Nogmaals…. we komen echt in een hele nieuwe fase nu en ook het KNMI flipte de verwachting om 16 uur vandaag.

En als we echt de koudere kant op zouden gaan de komende jaren kan het nog lachen worden want ze hebben net de klimatologie opgeschoven van 1980-2010 naar 1990-2020. Dus krijg je dan steeds “koud voor de tijd van het jaar”. Maar voorlopig zitten we nog vrij dicht bij normaal januariweer.

Halverwege januari wordt het spannende moment voor het vervolg. Gaat een compleet besneeuwd Europa zorgen voor een goed vervolg? Of blaast een WC alles zo weer terug naar Rusland?

Nou als je niet zo houdt van dat koffiedik kijken…. laten we het dan dichtbij houden.. komende maandag! Vrij zeker sneeuw uit het oosten! Ik wet niet hoe het KNMI daar nog regen van wil maken… maar we gaan het zien. Zal nog niet blijven liggen natuurlijk. Nou toch leuk…. in de Alpen ook sneeuw maar geen dumps. Iedereen thuis gewoon even een beetje blij!

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.

Categorieën: Breaking

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Jesper · 2 januari 2021 op 20:17

Alfred Snoek reageert op dit bericht op Twitter.
Benoemd als sensatie bericht.

  jannes · 3 januari 2021 op 09:58

  Duhhhh, morgen gaat ie de Telegraaf afdoen als sensatie en sneeuw als wit benoemen of wat? De wereld is voor sommige mensen nu eenmaal zwart/wit. Ik vind sensatie op weergebied altijd wel fijn, minder slaapverwekkend.

Kirsten_dl · 2 januari 2021 op 21:10

Dikke duim omhoog voor deze update @hajo !
En twee duimen in de lucht dat deze voorspelling uitkomt. 🙂
Zou het dan toch komende jaren ? GrandSolarMinimum ? 🙂

Hajo · 2 januari 2021 op 21:30

Nou kijk eens naar de nieuwe waarde op de grafiek van de wereldtemperatuur…

Stefan Kaptein · 2 januari 2021 op 21:31

Al zoveel jaren komen dit soort voorspellingen voorbij, en nog nooit is het uit gekomen. Probleem is dat een winterse setting wordt uitgelicht, één van de vele berekeningen. Natuurlijk duim ook ik voor deze uitkomst…..al jaren. Mijn duimen zijn intussen versleten, en de dooie mussen ben ik gestopt te tellen. Nogmaals dromen doen we allemaal, ook ik, maar al snel kom ik weer met beide voetjes op de grond. Als ik het KNMI overzicht zie met wind uit de ZW hoek, dan moeten de alarm bellen al af gaan. Misschien wat natte sneeuw, maar al snel het warm water dat alles zo weer het putje in spoelt, en dat was het weer voor de “winter” in Nederland. Geen leuk verhaal, maar wel de realiteit. Maar goed, weer genoeg hoop bij velen de grond in getrapt, maar laten we toch hopen dat over een week er zout in mijn wonden gestrooit kan worden (en op de straten) dat ik er met mijn pessimistische azijn blik helemaal naast zat. Ik zal de pijn met trots dragen.

Claus · 2 januari 2021 op 22:13

Haha Stefan, ik help het je hopen . Het is zeker de afgelopen jaren
vaak erg tegengevallen in onze vlakke contreien en idd de westenwind gooit nogal eens roet in de winterpot. Maar we zullen je vanaf de noordelijke rand van Nederland (vlak onder jouw iets meer noordelijke positie) op de hoogte houden. Wie weet ploeter jij over anderhalve week tissen ruggen van sneeuw bij Schans de grens oversteekt. Ik duim ervoor !

  Stefan Kaptein · 2 januari 2021 op 22:40

  Dat zou wat zijn. Ik hoop het, maar ik ben bang dat het opnieuw op niets uitdraait. Als je naar de grafieken kijkt dan zie ik toch echt alle lijntjes weer dik de plus in schieten, maar ik laat mij graag verrassen. Hier op zee is het trouwens wel waterkoud zoals ze dat zeggen. Gelukkig weinig wind, maar de komende drie dagen is er meer wind, goed voor de stroom productie.

   Aart · 3 januari 2021 op 13:01

   De Stefan Kaptein doctrine: 365 dagen herfst 🙂
   Ik vind die stelling iets te boud, laten we er 3 seizoenen van maken; lente, zomer, herfst. De natuur doet er al aan, getuige de narcissen die hier in Zeewolde al in bloei staan…
   https://i.postimg.cc/xTGSQ0Lg/20210103-narcissen-in-bloei.jpg

   De ECMWF pluim doet nog een poging over 10 dagen met -7 °C, GFS gelooft er helemaal niet in, gaat zelfs naar +10 °C. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen….
   Let wel, ik ben (ook) een winterliefhebber, maar de berekeningen draaien ons constant een loer.

    Kirsten_dl · 3 januari 2021 op 13:28

    Hoezo weg winter ?

    [img]https://i.postimg.cc/3r27sxjv/de-model-de-310-1-modez-2021010300-174-2-148.png[/img]

Spyfromthesky · 3 januari 2021 op 00:15

GFS absurde kaarten op het einde van de run. We weten helaas dat dit soort dingen niet uitkomen. Maar een winterliefhebber hoopt toch ook een keer dat de L.L. eens flink een keer een winter zal krijgen.

O ja, dan hebben ze weer een excuus als er problemen zijn in de logistiek van hun ‘heilige graal’ , de corona vaccinatie prik, het vreemde is dat altijd de zgn peilingen die door de mainstream op de NOS altijd zorgt dat ruim 2/3 van de Nederlanders daar op zit te wachten, dat er logistieke problemen zijn wegens het barre winterweer niet die aantallen haalde die ze gepland hadden.

En wie weet als de Oxford corona prik (speciaal bewaarde voor de ouderen) met -20 bewaard kan worden dat we zulke temperaturen bereiken in de L.L. dat dit juist geen logistiek probleem hoeft te zijn.

Spyfromthesky

Frank Dubois · 3 januari 2021 op 08:27

Beet warrig verhaal Spy. Ik hoop dat je goed geslapen hebt.
Heerlijk om hiervan te dromen. Misschien dat het nog een keertje goed valt. Kan Hajo dan weer jaren op teren.

Hjs · 3 januari 2021 op 11:17

Re Nieuwe normaal, voor de verandering een x eens met H. Uiteraard is het nu makkelijker om onder de de nieuwe normen (1990/2020) uit te komen. Die zijn immers noordwaards opgeschoven. 1 en 1 is 2.

De bizarre discussie die hier over ontstaan is, is natuurlijk oerstom, en geeft alleen maar brandstof aan de “fake news” roepers.
Het argument, dat het gebruiken van de nieuwe normen, de urgentie tav de opwarming ondermijnt is natuurlijk kul. Het veranderen van de bestaande methoden doet dit juist.

Dit zou wel eens, de eerste “koude golf” in de nieuwe normaal kunnen worden, met een paar weken, midden in de winter temperaturen onder de “normaal”, zonder dat het tot werkelijk tot winterweer zal komen. Geen landelijke nachtvorst, geen ijsdagen, geen sneeuwdek.

Welkom in de nieuwe normaal.

  Medemens · 3 januari 2021 op 15:17

  Weermodellen hebben zoals vaker moeite met de gevolgen van grote oppervlakten sneeuw bedekking. Vandaag bijna in heel Duitsland sneeuwdek. Ontwikkeling van koudeput kan er zomaar voor zorgen dat jullie daar in de polder ook een (witte) koude fase te wachten staat.

Kirsten_dl · 3 januari 2021 op 13:29

Mooi hè, toch ? 🙂

[img]https://i.postimg.cc/3r27sxjv/de-model-de-310-1-modez-2021010300-174-2-148.png[/img]

  Maistro1979 · 3 januari 2021 op 17:42

  Komt vast wel goed kirsten..

Gesloten voor reacties.