download

Het gonst alom dat de komende winter een knaller wordt. Ach…. hecht er geen waarde aan. We kunnen het niet weten. Misschien staan van de 20 belangrijke parameters 5 lampen op groen, maar dan nog kunnen we evengoed de zachtste winter sinds begin van de metingen krijgen. Uiteindelijk dobbelen de weergoden en moeten wij het ermee doen. Waar we de komende dagen en weken wel op mogen letten is Mount Agung op Bali!

Locatie_vulkaanuitbarsting_Agung_Bali_Indonesie_Smithsonian_Institution

Heb behoeft geen toelichting dat Bali langs een breukvlak ligt. Continentale drift zorgt voor aardbevingen en voedt vulkanisme. De Australische plaat duikt weg onder de Eurazische plaat. Het gesteende smelt op grote diepte en kan met heftig vulkanisme omhoog komen. Er is alle reden bezorgd te zijn om een eruptie van Mount Agung.

Seismische_activiteit_vulkaanuitbarsting_Agung_Bali_Indonesie_magma.vsi.esdm.go.id

De seismische activiteit is zodanig aan het stijgen de laatste twee weken dat je het ergste moet vrezen. Dat doet men ook. Het Centrum van Vulkanologie en Geologische Risicobeperking van Indonesië (CVGHM) heeft op 18 september de alarmfase 3 (waakzaam) ingevoerd en op 22 september alarmfase 4 uitgeroepen.

Risicogebieden_vulkaanuitbarsting_Agung_Bali_Indonesie_CVGHM_k

Er wonen zo’n 77.000 mensen in een straal van 10 kilometer van de vulkaan. Met het omhoog gaan van de alarmfases is ook de niet toegankelijke zone uitgebreid naar nu 9 kilometer rondom de krater en 12 kilometer in de meest kwetsbare gebieden. Er zijn intussen duizenden mensen geëvacueerd.

011072

De laatste uitbarsting was in 1963-1964. Het was een van de grootste in de twintigste eeuw. Een VEI5 uitbarsting. As schoot omhoog tot 26 kilometer. VEI is de vulkaan explosiviteitsindex van 1 tot 8. Voor ons winterliefhebbers is van belang te weten dat een tropische eruptie de meeste invloed heeft op het klimaat omdat op die breedten het afschermen van zonlicht door zwavel en roetdeeltjes het meest zoden aan de dijk zet.

download (1)

De Pinatubo explodeerde in 1991 met VEI6. Hierboven zie je het wereldwijde dipje in temperatuur. In 1815 explodeerde de Tambora met VEI7. Dat leidde tot het jaar zonder zomer en meer ongerief! Kortom: je mag er niet op hopen maar we doen het stiekum toch.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.