download

Het gonst alom dat de komende winter een knaller wordt. Ach…. hecht er geen waarde aan. We kunnen het niet weten. Misschien staan van de 20 belangrijke parameters 5 lampen op groen, maar dan nog kunnen we evengoed de zachtste winter sinds begin van de metingen krijgen. Uiteindelijk dobbelen de weergoden en moeten wij het ermee doen. Waar we de komende dagen en weken wel op mogen letten is Mount Agung op Bali!

Locatie_vulkaanuitbarsting_Agung_Bali_Indonesie_Smithsonian_Institution

Heb behoeft geen toelichting dat Bali langs een breukvlak ligt. Continentale drift zorgt voor aardbevingen en voedt vulkanisme. De Australische plaat duikt weg onder de Eurazische plaat. Het gesteende smelt op grote diepte en kan met heftig vulkanisme omhoog komen. Er is alle reden bezorgd te zijn om een eruptie van Mount Agung.

Seismische_activiteit_vulkaanuitbarsting_Agung_Bali_Indonesie_magma.vsi.esdm.go.id

De seismische activiteit is zodanig aan het stijgen de laatste twee weken dat je het ergste moet vrezen. Dat doet men ook. Het Centrum van Vulkanologie en Geologische Risicobeperking van Indonesië (CVGHM) heeft op 18 september de alarmfase 3 (waakzaam) ingevoerd en op 22 september alarmfase 4 uitgeroepen.

Risicogebieden_vulkaanuitbarsting_Agung_Bali_Indonesie_CVGHM_k

Er wonen zo’n 77.000 mensen in een straal van 10 kilometer van de vulkaan. Met het omhoog gaan van de alarmfases is ook de niet toegankelijke zone uitgebreid naar nu 9 kilometer rondom de krater en 12 kilometer in de meest kwetsbare gebieden. Er zijn intussen duizenden mensen geëvacueerd.

011072

De laatste uitbarsting was in 1963-1964. Het was een van de grootste in de twintigste eeuw. Een VEI5 uitbarsting. As schoot omhoog tot 26 kilometer. VEI is de vulkaan explosiviteitsindex van 1 tot 8. Voor ons winterliefhebbers is van belang te weten dat een tropische eruptie de meeste invloed heeft op het klimaat omdat op die breedten het afschermen van zonlicht door zwavel en roetdeeltjes het meest zoden aan de dijk zet.

download (1)

De Pinatubo explodeerde in 1991 met VEI6. Hierboven zie je het wereldwijde dipje in temperatuur. In 1815 explodeerde de Tambora met VEI7. Dat leidde tot het jaar zonder zomer en meer ongerief! Kortom: je mag er niet op hopen maar we doen het stiekum toch.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.