De sneeuw is gekomen met in Oostenrijk een rits aan problemen. In Gurgl botste een bus op een personenwagen. Beide bestuurders gewond. In Kirchdorf het centrum onder water. In St Johann im Pongau de kerstboom omgewaaid. En diverse zogenaamde Muren versperden wegen. Zie hierrr. In Stiermarken gleed een man met zijn auto in een beek en overleed. En hoe krijg je het voor elkaar op zo’n dag: in Aschau vloog een voortent in de brand. Op bovenstaande foto genomen vanaf de Pass Thurn kijkend naar de Hoge Tauern is de scherpe sneeuwgrens goed te zien.

Ik reed vandaag langs de Inn en zag hoe snel de rivier gezwollen was. Zo vol had ik hem nog niet gezien. De Brixentaler Ache spoot in Hopfgarten over rand van een stuw. En hierboven zie je de Saalach opgezwollen bij Lofer. Het volst vanmiddag. Vanavond al weer iets gezakt. Me viel op dat ie in 24 oktober ook al een keer zo vol was. Dat was toen die sneeuw kort na volle maan.

Op veel wat hogere plaatsen sneeuwde het mieters zoals hier in Hochkrimml.

Hier in Kleinwalsertal.

Qlubtempo Raoul deelde deze van de sneeuw boven in Brixen. Bij mij thuis dus. Hoe nice. En who cares dat het onder groen is. Gaat Stefan toch gewoon een keer boven scheppen?

Max spotte deze… en nomineerde de gefotografeerde voor WSWM hero award. Leuk idee! Een foto van hoe mensen met het weer kunnen improviseren om te bewijzen dat niet het weer bepaalt of je een roze bril op hebt maar jij zelf.

Dit was mijn Facebook live vanochtend in dikke sneeuw in de buurt van Jochberg.

Ik was heel kort ff thuis op de Penningberg vandaag en kiekte de dalafdaling van Hopfgarten. Valentijd heeft gelijk gekregen. Lagere pistes hebben het glansrijk doorstaan. Ik hoor van degene die een paar dagen in mijn hut zit dat het momenteel om half tien zakdoekjes sneeuwt daar. Dat was ook beloofd en kunnen we dus gestand doen.

Tja en vooruit kijken nu? Vooral veel zon en vrij zacht. Maar dan doet het Europese model leuke dingen…. jongens jongens….

En drie dagen later nog eens…. dat is geen laagland winter. Maar toch smullen. Mensen … vandaag en op 31 december vlieg je voor een habbekrats…. vlieg dan gewoon eens ergens heen en weer voor één dag…. als je baalt van de Hollandse winter. Stel een daad! Ga naar Kiev of Istanboel. Of toch gewoon Oostenrijk. Mijn goede voornemen is de Weissensee te doen dit jaar. Als koning Thialf het niet doet doen we het gewoon zelf. We nemen het heft in eigen hand. Voor Oostenrijk is het een dubbelklapper dit. De rest van de Alpen…. minder. En zie hoe ook Noorwegen de volle laag krijgt.

Het Amerikaanse model is een dag later met de sneeuw maar gunt de hele noordkant wat. Ook Zwitserland en de Franse kant!

In het ensemble voor Vorarlberg (Montafon en Kleinwalsertal) zien we een drieklapper. 31 december raak. 3 op 4 januari raak. En 7 tot en met 9 januari raak. Wees gewaarschuwd: het ensemblegemiddelde is nog rock bottom vanaf 2 januari. Dus die sneeuw is niet gegarandeerd. Maar het voorgevoel is goed. Vanaf medio januari zouden we wel eens aansluiting kunnen hebben met vorig seizoen. En dat was best lekker toch?

En dit is onze kerstkaart! Hele fijne dagen. Morgen ga ik verkleed als kerstman de piste op. Foto’s en video volgen. En wist je dat het 200 jaar geleden is dat Stille Nacht Heilige Nacht voor het eerst werd opgevoerd? Lees het hierrr.

PS Zoek mee naar de idioot die op de piste van Bad Kleinkirchheim de kerst verknalde van een vrouw die hij aanskiede om vervolgens door te skiën de vrouw zwaargewond achterlatend.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

87 reacties

Gesloten voor reacties.