De sneeuw is gekomen met in Oostenrijk een rits aan problemen. In Gurgl botste een bus op een personenwagen. Beide bestuurders gewond. In Kirchdorf het centrum onder water. In St Johann im Pongau de kerstboom omgewaaid. En diverse zogenaamde Muren versperden wegen. Zie hierrr. In Stiermarken gleed een man met zijn auto in een beek en overleed. En hoe krijg je het voor elkaar op zo’n dag: in Aschau vloog een voortent in de brand. Op bovenstaande foto genomen vanaf de Pass Thurn kijkend naar de Hoge Tauern is de scherpe sneeuwgrens goed te zien.

Ik reed vandaag langs de Inn en zag hoe snel de rivier gezwollen was. Zo vol had ik hem nog niet gezien. De Brixentaler Ache spoot in Hopfgarten over rand van een stuw. En hierboven zie je de Saalach opgezwollen bij Lofer. Het volst vanmiddag. Vanavond al weer iets gezakt. Me viel op dat ie in 24 oktober ook al een keer zo vol was. Dat was toen die sneeuw kort na volle maan.

Op veel wat hogere plaatsen sneeuwde het mieters zoals hier in Hochkrimml.

Hier in Kleinwalsertal.

Qlubtempo Raoul deelde deze van de sneeuw boven in Brixen. Bij mij thuis dus. Hoe nice. En who cares dat het onder groen is. Gaat Stefan toch gewoon een keer boven scheppen?

Max spotte deze… en nomineerde de gefotografeerde voor WSWM hero award. Leuk idee! Een foto van hoe mensen met het weer kunnen improviseren om te bewijzen dat niet het weer bepaalt of je een roze bril op hebt maar jij zelf.

Dit was mijn Facebook live vanochtend in dikke sneeuw in de buurt van Jochberg.

Ik was heel kort ff thuis op de Penningberg vandaag en kiekte de dalafdaling van Hopfgarten. Valentijd heeft gelijk gekregen. Lagere pistes hebben het glansrijk doorstaan. Ik hoor van degene die een paar dagen in mijn hut zit dat het momenteel om half tien zakdoekjes sneeuwt daar. Dat was ook beloofd en kunnen we dus gestand doen.

Tja en vooruit kijken nu? Vooral veel zon en vrij zacht. Maar dan doet het Europese model leuke dingen…. jongens jongens….

En drie dagen later nog eens…. dat is geen laagland winter. Maar toch smullen. Mensen … vandaag en op 31 december vlieg je voor een habbekrats…. vlieg dan gewoon eens ergens heen en weer voor één dag…. als je baalt van de Hollandse winter. Stel een daad! Ga naar Kiev of Istanboel. Of toch gewoon Oostenrijk. Mijn goede voornemen is de Weissensee te doen dit jaar. Als koning Thialf het niet doet doen we het gewoon zelf. We nemen het heft in eigen hand. Voor Oostenrijk is het een dubbelklapper dit. De rest van de Alpen…. minder. En zie hoe ook Noorwegen de volle laag krijgt.

Het Amerikaanse model is een dag later met de sneeuw maar gunt de hele noordkant wat. Ook Zwitserland en de Franse kant!

In het ensemble voor Vorarlberg (Montafon en Kleinwalsertal) zien we een drieklapper. 31 december raak. 3 op 4 januari raak. En 7 tot en met 9 januari raak. Wees gewaarschuwd: het ensemblegemiddelde is nog rock bottom vanaf 2 januari. Dus die sneeuw is niet gegarandeerd. Maar het voorgevoel is goed. Vanaf medio januari zouden we wel eens aansluiting kunnen hebben met vorig seizoen. En dat was best lekker toch?

En dit is onze kerstkaart! Hele fijne dagen. Morgen ga ik verkleed als kerstman de piste op. Foto’s en video volgen. En wist je dat het 200 jaar geleden is dat Stille Nacht Heilige Nacht voor het eerst werd opgevoerd? Lees het hierrr.

PS Zoek mee naar de idioot die op de piste van Bad Kleinkirchheim de kerst verknalde van een vrouw die hij aanskiede om vervolgens door te skiën de vrouw zwaargewond achterlatend.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

87 reacties

Gesloten voor reacties.