De sneeuw is gekomen met in Oostenrijk een rits aan problemen. In Gurgl botste een bus op een personenwagen. Beide bestuurders gewond. In Kirchdorf het centrum onder water. In St Johann im Pongau de kerstboom omgewaaid. En diverse zogenaamde Muren versperden wegen. Zie hierrr. In Stiermarken gleed een man met zijn auto in een beek en overleed. En hoe krijg je het voor elkaar op zo’n dag: in Aschau vloog een voortent in de brand. Op bovenstaande foto genomen vanaf de Pass Thurn kijkend naar de Hoge Tauern is de scherpe sneeuwgrens goed te zien.

Ik reed vandaag langs de Inn en zag hoe snel de rivier gezwollen was. Zo vol had ik hem nog niet gezien. De Brixentaler Ache spoot in Hopfgarten over rand van een stuw. En hierboven zie je de Saalach opgezwollen bij Lofer. Het volst vanmiddag. Vanavond al weer iets gezakt. Me viel op dat ie in 24 oktober ook al een keer zo vol was. Dat was toen die sneeuw kort na volle maan.

Op veel wat hogere plaatsen sneeuwde het mieters zoals hier in Hochkrimml.

Hier in Kleinwalsertal.

Qlubtempo Raoul deelde deze van de sneeuw boven in Brixen. Bij mij thuis dus. Hoe nice. En who cares dat het onder groen is. Gaat Stefan toch gewoon een keer boven scheppen?

Max spotte deze… en nomineerde de gefotografeerde voor WSWM hero award. Leuk idee! Een foto van hoe mensen met het weer kunnen improviseren om te bewijzen dat niet het weer bepaalt of je een roze bril op hebt maar jij zelf.

Dit was mijn Facebook live vanochtend in dikke sneeuw in de buurt van Jochberg.

Ik was heel kort ff thuis op de Penningberg vandaag en kiekte de dalafdaling van Hopfgarten. Valentijd heeft gelijk gekregen. Lagere pistes hebben het glansrijk doorstaan. Ik hoor van degene die een paar dagen in mijn hut zit dat het momenteel om half tien zakdoekjes sneeuwt daar. Dat was ook beloofd en kunnen we dus gestand doen.

Tja en vooruit kijken nu? Vooral veel zon en vrij zacht. Maar dan doet het Europese model leuke dingen…. jongens jongens….

En drie dagen later nog eens…. dat is geen laagland winter. Maar toch smullen. Mensen … vandaag en op 31 december vlieg je voor een habbekrats…. vlieg dan gewoon eens ergens heen en weer voor één dag…. als je baalt van de Hollandse winter. Stel een daad! Ga naar Kiev of Istanboel. Of toch gewoon Oostenrijk. Mijn goede voornemen is de Weissensee te doen dit jaar. Als koning Thialf het niet doet doen we het gewoon zelf. We nemen het heft in eigen hand. Voor Oostenrijk is het een dubbelklapper dit. De rest van de Alpen…. minder. En zie hoe ook Noorwegen de volle laag krijgt.

Het Amerikaanse model is een dag later met de sneeuw maar gunt de hele noordkant wat. Ook Zwitserland en de Franse kant!

In het ensemble voor Vorarlberg (Montafon en Kleinwalsertal) zien we een drieklapper. 31 december raak. 3 op 4 januari raak. En 7 tot en met 9 januari raak. Wees gewaarschuwd: het ensemblegemiddelde is nog rock bottom vanaf 2 januari. Dus die sneeuw is niet gegarandeerd. Maar het voorgevoel is goed. Vanaf medio januari zouden we wel eens aansluiting kunnen hebben met vorig seizoen. En dat was best lekker toch?

En dit is onze kerstkaart! Hele fijne dagen. Morgen ga ik verkleed als kerstman de piste op. Foto’s en video volgen. En wist je dat het 200 jaar geleden is dat Stille Nacht Heilige Nacht voor het eerst werd opgevoerd? Lees het hierrr.

PS Zoek mee naar de idioot die op de piste van Bad Kleinkirchheim de kerst verknalde van een vrouw die hij aanskiede om vervolgens door te skiën de vrouw zwaargewond achterlatend.

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

87 reacties

Filzmooser · 24 december 2018 op 21:25

Wat tegen viel was de regen wat meeviel is de sneeuw…….maar wat ik net heb meegemaakt is werkelijk bizar…..een busje vol met mensen uit Dubai zonder sneeuwkettingen en op teenslippers….en ook nog eens de weg kwijt.
Uiteraard als kenner van Filzmoos deze groep verder geholpen en op het juiste adres afgeleverd.

  Maurice · 24 december 2018 op 21:31

  En dat adres was de Hamam?

   Filzmooser · 24 december 2018 op 21:38

   Die konden ze goed gebruiken…..

Eddy Breed · 24 december 2018 op 21:47

@Hajo, op welke datum ga je de weissensee doen? Ik rijd de laatste toertocht, zou leuk zijn je er te zien. Is echt een fantastisch evenement, een groot Hollands feest

  Hajo · 24 december 2018 op 21:50

  Ik heb de 29e in mijn agenda staan. Maar praat me bij wat slim is. Ik ben andere dagen ook nog open.

   Eddy Breed · 24 december 2018 op 22:22

   Als je flexibel bent, zou ik de eerst mogelijke toertocht aangrijpen dat de omstandigheden (ijskwaliteit en weersomstandigheden) goed zijn. Wij boeken ruim vantevoren en nu al 2 jaar op rij slechte omstandigheden. De toertocht wordt naar ik meen 4 x gereden, check de website. Andere tip is uiteraard te trainen op de schaats, 200 km is vrij pittig en ongetraind denk ik vrijwel onmogelijk te doen. Heel veel succes en ik zou het leuk vinden als je wat van je plannen, weersvoorspellingen en ervaringen op de weissensee via de site deelt.

Jaco · 24 december 2018 op 21:59

Mooi om te zien die video, volgende week via de Jochberg, Pass Thurn naar Mittersill. Op de terugweg de sneeuwkettingen nog moeten omdoen Hajo?

  Hajo · 25 december 2018 op 00:01

  Nope. Meeste neerslag was toch al voorbij. En zout op de weg natuurlijk.

Qlubtempo Raoul · 24 december 2018 op 22:07

Stefan had boven genoeg kunnen scheppen haha!
Het laatste frontje wat vanavond over trekt geeft ook de camping een winterse aanblik, niet veel maar toch een witte kerst!!!

Robert · 24 december 2018 op 22:15

Ben nog niet Happy. Runs voor Franse Alpen en dan vooral de iets meer Richting het zuiden zijn gewoon ruk. Ik heb nog 12 dagen voor ik vertrek dus kan nog goed komen, maar het word nu heel erg spannend

  Jannes · 24 december 2018 op 22:26

  Wat een water zeg!

Marcel www.weerstationluyksgestel.nl · 24 december 2018 op 22:25

Zo zie je maar dat die heerlijke sneeuw ook een hoop ellende kan veroorzaken.
Vorarlberg moet natuurlijk flink sneeuw verzamelen voor ons als we 9 maart komen.

Ik wil alle bezoekers van wswm een warme kerst toewensen.

gr
Marcel Pijpers
http://www.weerstationluyksgestel.nl

Stefan Kaptein · 24 december 2018 op 22:26

[Img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20181224_124323.jpg[/img]

  Stefan Kaptein · 24 december 2018 op 22:28

  Geprobeerd om de foto direct zichtbaar te maken maar ik zal wat fout gedaan hebben.

   Jorne · 24 december 2018 op 22:40

   Hoofdletter van de eerste img

    Jannes · 24 december 2018 op 22:42

    Morgen of overmorgen ergens opvolger klaar, dan gaat t iets eenvoudiger

    Stefan Kaptein · 24 december 2018 op 22:54

    Thanks.

  Jopie · 24 december 2018 op 22:45

  Indrukwekkend. Doe morgen even een kiekje van de camping. Hopelijk toch een laagje poedersuiker.

   Stefan Kaptein · 24 december 2018 op 22:58

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20180121_070426-2.jpg[/img]

    Stefan Kaptein · 24 december 2018 op 23:00

    Niet eerlijk maar dit was vorig jaar een foto van ons eigen paleis in Brixen. En zo zie ik het liefst mijn caravan, dikke pakken sneeuw en skiën tot de voordeur.

     Koninks · 24 december 2018 op 23:17

     Helemaal eens Stefan. Ze kunnen van alles wijs willen maken maar niemand zit op regen te wachten lijkt mij.

     Jopie · 24 december 2018 op 23:20

     Haha. Tuurlijk. Zo zien we het allemaal het liefste. Fijne kerst

Remko · 24 december 2018 op 22:55

We kunnen krom of recht kletsen wat we willen maar de modellen flipfloppen zodanig dat we tot half januari geen, lees geen, winter in de LL krijgen. En dan zijn we al weer halverwege en kunnen we 2018-2019 als winter weer bijschrijven als “ net” niet. Of bij lange na niet.
Pessimistisch? Ik hoop op een snelle wijziging in de vooruitzichten. Maar van vertrouwen is geen sprake. En o ja, ik blijf thuis deze “ winter” .

  Martijn sonnenberg · 25 december 2018 op 08:19

  Sorry, maar nhoudelijk spreek je jezelf 100% tegen. Modellen flipfloppen= geen winter in zicht??? Dan kan het toch juist alle kanten op?

  Maar als jij het zo slecht wil inzien, prima.

  Fijne en gezegende kerstdagen iedereen, en voor de kerstgangers: geniet van de verse sneeuw en kaiserwetter

Ron · 24 december 2018 op 23:07

Nee joh Remko, de kleine ijstijd is in 2014 ingegaan, zal toch onderhand dan ook wel echt merkbaar worden …..

  Asten (Harmelen) · 25 december 2018 op 07:57

  Ron, daar is naderhand al tig keer iets over gezegd door Hajo maar ook anderen. Selectief lezen en dan vervolgens 15 keer met hetzelfde berichtje komen… kom op, dat kan in 2019 vast op een volwassener manier…

   Maarten · 25 december 2018 op 08:59

   Misschien kort door de bocht wat remko zegt maar hij heeft wel een punt. Nu is het de super El Nino die ervoor zorgt dat het niet koud wordt. Maar als we die niet zagen aankomen hoe kunnen we dan met zekerheid stellen dat er de komende jaren wel een mini ijstijd krijgen? Of is dat ook iets mentaals en moeten we dadelijk in de korte broek naar buiten in de winter want dan voelt het aan als een ijstijd? Wat mij betreft staan de meeste signalen die van anderen binnenkrijg die er verstand van zouden moeten hebben op een steeds warmer wordend klimaat. Hajo en nog een paar laten ook een onderbouwd tegen geluid horen. Maar voorlopig is de eerste misser daar door team Hajo. Dus 1-0 voor de global warming zeg maar. Of El Nino daar de schuldige aan is gaan we zien, voorlopig zitten we nog steeds op de opwarmingskoers.

    Maarten · 25 december 2018 op 09:34

    Sorry ik bedoel Ron uiteraard.

Koninks · 24 december 2018 op 23:16

Nieuwste pluimen zijn idd niet best voor LL. Gewoon kloten eigenlijk. Hoe zit het met die split hoor en lees er weinig meer over. Helaas

Mark (Breda) · 24 december 2018 op 23:20

Geen pluim voor de pluimen inderdaad.

Op15246u vooruit ziet het er vaak goed uit. Daarna gaat het altijd mis op 240u vooruit. Jammer hoor.

Die nieuwe kleine ijstijd zorgt er alleen voor dat de temperatuurstijging nu meevalt zou je bijna gaan denken…..daarna skyhigh? Hoop het niet…

  Ron · 24 december 2018 op 23:31

  Exact

  marcelvdh66 · 25 december 2018 op 02:47

  15246u !? dat is best wel meteofictie….september 2020…. invallende kleine ijstijd wellicht ? 😉

  Hjs · 25 december 2018 op 10:20

  https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs
  Kijk ook eens naar de zuidpool, smelt als een dolle, de afkoeling is inderdaad hard op weg 🙂
  Wie weet nog een speldeprik in februari, maar een winter is natuurlijk totaal niet meer aan de orde. De mollen graven als een gek hier, nog honger van de droge zomer, barst ook van de muggen en de eerste sneeuwklokjes zijn bijna in bloei….

   Maurice · 25 december 2018 op 10:43

   Mollen graven misschien wel omdat er kou aankomt snel veel eten voordat het niet meer kan…

    Hjs · 25 december 2018 op 11:39

    Mollen verstoppen zich bij opkomende kou. En zijn actief als de grond zacht blijft

Kirsten_dl (Puurs.be) · 25 december 2018 op 01:08

De regen heeft er alvast voor gezorgd dat alle spaarbekkens weer goed gevuld zijn zodat men weer volop kunstsneeuw kan opspuiten.
Uiteraard gaat er niets boven natuursneeuw maar bij eventueel gebrek eraan kan men toch skiën.

  Roy · 25 december 2018 op 09:35

  Heb je een foto of link? Degene die ik zie zijn tot op de bodem leeg namelijk. En de kaarten zijn ook … ₩$%¥£&!! Minimaal 14 dagen lang geen sneeuw in zicht in de GFS00h in de Westalpen.

   Aart · 25 december 2018 op 12:22

   15-12-2018
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/waterhoogte-spaarbekken-15-12-2018.jpg[/img]

   25-12-2018
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/waterhoogte-spaarbekken-25-12-2018.jpg[/img]

   Aardig aangevuld.

    Roy · 25 december 2018 op 14:50

    Ja Aart goed te zien! Saalbach heeft het goed voor mekaar!

Geert · 25 december 2018 op 04:55

Hier in Vlaanderen toch een wat winterse aanblik op deze 1ste Kerstdag. Alles wit gerijpt bij lichte vorst…en dus toch een beetje een witte Kerst 😉 Het is niet wat we echt zouden willen…maar dit is toch al een heel pak beter dan het pislauwe regenachtige herfstweer. Straks nog een mooie winterse zonsopgang…en we zijn blij met wat we hebben op dit moment.

joke,riederalp · 25 december 2018 op 09:24

https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/D054CE39-C0B0-49B8-88F1-D817BCF6ADF7.jpeg
Wieder hemel op aarde! Min 5, windstil en om 9uur komt de zon over de berg.

  Maarten · 25 december 2018 op 09:46

  Och och wat een genot!

Hajo · 25 december 2018 op 09:33

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Schermafdruk-2018-12-25-09.32.11.jpg[/img]
Europees model doet leuke dingen aan het einde. Zie pluim. Verder weinig modellennieuws. Weerbericht rond lunchtijd vandaag! Fijne kerstdagen!

  Maarten · 25 december 2018 op 09:37

  Ehh. Een verdwaald lijntje dat een keer -5 berekend in de nacht. Dat op zeer lange termijn. De vlag kan uit. Of lees ik iets verkeerd?

  Geert · 25 december 2018 op 09:42

  Heel veel lijntjes die de kar “WARM” trekken, hmmm….

  Geert · 25 december 2018 op 09:43

  Maar ik word niet echt warm van deze pluim 😉

  Koninks · 25 december 2018 op 11:34

  Pluim lijkt in de verste verte niet op winter. De realiteit is steeds verder te zoeken hier.

   Jannes · 25 december 2018 op 14:21

   Wat een bijzondere opmerkingen hier zeg. De realiteit is steeds verder te zoeken hier? Omdat Hajo in 1 opmerking zegt doet wel leuk? Lol…

   Als er iemand voor zijn doen realistisch en niet roze bril doet is het Hajo wel eigenlijk, mis het wel een beetje. Oostenrijk op de dalen onder 800 mtr na dikke sneeuw en er is niet eens hosanna haha 🙂

Nilsroos · 25 december 2018 op 10:00

Winter is echt ver weg zeg!
Geduldig afwachten maar…

Mark (Breda) · 25 december 2018 op 10:29

Warme kerstdagen allemaal! Ik heb aan de kerstman een dik pak sneeuw en Siberische remperaturen gevraagd. Ben benieuwd.

Dit jaar heb ik geen dooie mus gevraagd.

  Skiwi · 25 december 2018 op 11:38

  We gaan nu niet speciaal doen, hé, jij krijgt netjes zoals elk jaar hetzelfde: een mooie dooie mus dus, met een strik errond!

  Niet-winterliefhebbers krijgen toch ook gewoon zoals elk jaar een paar sokken?

  😉

  Skiwi · 25 december 2018 op 11:39

  Nu ik er aan denk: ben jij die flauwe plezante die alle vorige jaren wél een dooie mus heeft gevraagd? En er ons allemaal meteen ook mee hebt opgezadeld?

   Mark (Breda) · 25 december 2018 op 12:25

   Haha. Nee dat was ik niet. Ene Geert volgens mij.

   Fijne kerst allemaal!

    Geert · 25 december 2018 op 14:33

    ???????????????

     Roy · 25 december 2018 op 14:49

     Ik denk Soesja haha het was of dooie mussen of handdoeken in de ring gooien!

     Hans · 25 december 2018 op 14:55

     Yep, Jan Soes(ja) de handdoekenman

Ilona van Dam · 25 december 2018 op 10:36

Ik zoek me suf naar de witte kerst in nederland… het was wel verwacht en uitgesproken hier…

Maurice · 25 december 2018 op 10:48

Fijne feestdagen!!! Een sneeuwrijk en koud 2019 gewenst!!!

En wat kunnen mensen toch zuur zijn en dingen verkeerd lezen. Actie en reactie snap ik, maar altijd dat negatieve… zo jammer!
Lekker kerstvieren en geniet dat het gewoon Nederlands weer is met kerst, geen regen. Onder de 10 graden. 2 jaar geleden was het boven de 15 dus het koelt al af!!!

mark · 25 december 2018 op 10:49

vulkaan etna is uitgebarsten kan dat nog gevolgen hebben voor deze winter?

  Paul A Club 1989 · 25 december 2018 op 15:24

  Nee, alleen als hij dit een jaar achter elkaar blijft doen ongeveer in dit volume.

Jorne · 25 december 2018 op 11:58

nieuwste run wel weer met een prima setting, nog niet perfect uitgevoerd maar opnieuw veel kou naar het zuiden. De periode tussen 5 en 10 januari is er echt eentje om in de gaten te houden!
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-324-(4).png[/img]

  Robert · 25 december 2018 op 12:38

  kou is het probleem niet echt. doe maar ff kou met 1m voor de hele alpen

Jeroen · 25 december 2018 op 12:03

Over witte kerst gesproken, onze ouders en opa’s en oma’s hadden het zo vaak over witte kerst maar echt witte kerst is afgelopen ruim 100jaar maar 8 keer voorgekomen. Gek genoeg als je de getallen ziet springt (zeg maar recent) 2010 er flink uit met de hoeveelheid.
Wat ook opvalt is dat begin 1900 3 decades wel een beetje sneeuw viel maar weer geen sprake was van de definitie witte kerst waar de jaren 60 dan wel een decade was met wat meer wit goud.
Kortom 8 keer op ruim 100 jaar geef niet veel kans dus op een witte kerst. Voor een witte kerst zijn we wat dat betreft veel te afhankelijk van een zeeklimaat voor de deur.
Ik zou de drukverdeling van toen wel eens willen zien om te kijken of er überhaupt patronen te ontdekken zijn, wat lastig is omdat de metingen toen nog niet zo uitgebreid waren als nu.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/wittekerst

Allemaal prettige (groene of witte in Alpen) kerstdagen.

Mark (Breda) · 25 december 2018 op 12:31

Bericht van nu.nl.
Dat lijken mij geen parelmoerwolken. Iemand er verstand van?

Zeldzame parelmoerwolken verschijnen boven Leusden https://www.nu.nl/258587/video/zeldzame-parelmoerwolken-verschijnen-boven-leusden.html (via @NUnl)

Marcel · 25 december 2018 op 12:44

Off topic, maar omdat hier veel automobilisten op de site zijn, laat je niet afleiden als je auto rijdt. En als je iets wilt delen, stop even, koop een dashcam maar niet met je telefoon klooien achter het stuur. Ik weet uit ervaring dat het in een oogwenk mis kan gaan. Alvast alle goeds voor 2019 en dat je weerwensen maar zo veel als mogelijk uit mogen komen. Ook @hajo

vanDam · 25 december 2018 op 13:03

Check die meter sneeuw op het parkeerterrein ook weer 😀
https://panocam.skiline.cc/tiefenbach

Kirsten_dl (Puurs.be) · 25 december 2018 op 14:25

#poederalert is aan:
https://wepowder.com/nl/forum/topic/262276

Hans · 25 december 2018 op 15:33

Hoe laat lunch je Hajo? 😉

Leo · 25 december 2018 op 15:58

Langs deze weg wil ik iedereen goede feestdagen en/of een fijne vakantie wensen!
Overigens nog veel dank voor de vele loftuitingen en persoonlijke noten aan mijn adres; doet me uiteraard heel goed!

  Hans · 25 december 2018 op 16:45

  🙂

  Roy · 25 december 2018 op 22:42

  Ook fijne dagen Leo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *