loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Benelux bloedrood bloedheet en eindelijk goed voor hitterecord(s)

check ook eens

100 Reacties

 1. Hans schreef:

  Reed vanmiddag over de A1, thermometer gaf al 40 ºC aan…………………… boven het asfalt, dat dan weer wel……..

 2. Hans schreef:

  Kijk ook even naar Zuid Amerika, Afrika etc. Toch wel (ver) onder gemiddeld.

 3. Frans v schreef:

  Ok ga ik toch ff flauw doen, in 1540 was het nog veel warmer dus wat er nu “aan de hand” zou zijn was toen nog meer “aan de hand” 😉 https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuws/zomer-1540/

  • Hajo schreef:

   Dank. Leuke tip!

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Het ‘zonnejaar’. Ik heb al eens eerder wat boeken getipt voor de echte weernerds(positief bedoeld). duizend jaar weer en wind door Jan Buisman. Zoek maar op google. De beste man heeft zijn laatste deel af en je kan dus nu het weer van de Benelux regio terugkijken van 1000 tot ik geloof 1900.

  • fre schreef:

   En wie zegt dat het in 1540 nog veel warmer was? In geschiedkundige geschriften uit die periode is enig gevoel voor de dramatiek nooit veraf.

 4. Snowfever schreef:

  Leuk bericht Hajo! Zo ben ik dan ook wel weer 😉

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Bij het RTL4 weer geilt de weerman op de hitte die (tijdelijk) in… Noorwegen zal toeslaan. Met in de voorbeschouwing alvast een mooi ijsveld hahaha..

 6. euh… lees ik dat nou goed @Hajo? Je lijkt zo simpel overheen de huidige warmte en het MWP te gaan?
  Ben je aan het bijdraaien wat betreft global warming en klimaatverandering?

  Eén ding is wel zeker, ik heb echt enorm veel medelijden met het kleine Zweedse meisje en haar blinde hersenloze kuddeschaapjes: https://www.standaard.be/cnt/dmf20190724_04525174
  Wat zij allemaal uit kakelt is werkelijk onvoorstelbaar voor een 16 jarige klimatoloog. 😆 😆

  Met z’n allen naar Zuid-Afrika! https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190724_04525329

  • Hajo schreef:

   Nee hoor er is niets bij te draaien. Het klimaat verandert altijd. We zitten nu in de Moderne Warme Periode. De opwarming was van 1975 tot 1998. We hebben 2 super El NNinjo’s gehad. En nu wiul het nog niet echt afkoelen na de 2e. Niemand weet waarom.

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/UAH_LT_1979_thru_June_2019_v6.jpg[/img]

   De theorie van hoe zonneactiviteit via de bewolkingsgraad het klimaat stuurt is hard bewezen (Svensmark, CERN etc). De CO2 theorie is een onbewezen (onwaarschijnlijke) hypothese. Oceanen moduleren hoe de warme en koude fasen elkaar opvolgen. Vulkanen hebben ook veel invloed en mogelijk daarmee samenhangend het aardmagnetisme.

   Als we nu maar lekker doorgaan met de aarde vergroenen door veel CO2 uit te stoten dan hebben we bij een afnemende zonneactiviteit binnen luttele jaren antwoord op de vraag welke factor het sterks is. Zodra CO2 bijv 600ppm bereikt (en de Sahara zelfs weer groen begint te worden) en de zon is nog inactief…. en dan meten we een verdere stijging van temperatuur of een daling…. tja dan heb je iets!

   • Oké prima! Dank voor je uitgebreide bijzonder realistische reactie.
    Daar heeft een mens tenminste wat aan in plaats van de talloze doemdenkscenario’s waarmee men ons dagelijks om de oren slaat in de media.
    Ik volg jouw theorie van harte en smul iedere keer van de onderbouwde reacties die jij schrijft. Of het nu om het weer, de Alpen of klimaat gaat; het is telkens een schot in de roos.
    en nou ga ik stoppen met houw te betuttelen, straks krijg ik weer verwijten naar mijn hoofd geslingerd van andere wswm’ers. 🙂

   • fre schreef:

    Ik wacht nog steeds op datareeksen van bewolkingsgraad sinds 2008. Het kan toch niet dat die nergens te vinden zijn? Dus ‘hard bewezen’ … ik dacht het niet. De zonnefluxen zijn al jaren slap, dus de weg ligt wijd open voor kosmische stralen en bijbehorende lage bewolking. En toch komt die bewolking niet. Oké, de jaren ’80 waren somberder maar toen was de zonneactiviteit net hoog … En sinds het jaar 2000 is het echt niet bepaald somber geweest.
    Over die El Niño van 2015: hoe lang voor dat effect weg is? Zou toch al lang weg moeten zijn, zoals in 1998 en 2009-2010? Er is zelfs al een La Niña geweest sindsdien. Ze was bescheiden, maar ze was er wel een. En geen enkele invloed op die tempgrafiek …
    En de ‘Modern Warm Period’. Haha. Sorry, maar dat is gewoon een term, bedacht door de mensen van o.a. wattsupwiththat om wetenschappelijk over te komen. Net zoals een acteur voor tandpasta die snel even een witte labojas aandoet.
    Zoals je jaren geleden zelf al zei Hajo. Je hebt een theorie, en die moet worden ondersteund door feiten. Zijn die feiten er niet, dan is de theorie ‘fout’ (of toch op zijn minst zwaar onvolledig).

    • Jeroen amsterdam schreef:

     Dat Co2 een broeikas is, is ook een theorie en een bewezen theorie. Dat Co2 de hoofdoorzaak is van het huidige holoceen optimum(mijn verzonnen term ja!) is niet bewezen. Dat Co2 een logaritmische functie heeft en dus elke keer weer een verdubbeling nodig heeft om hetzelfde effect te krijgen is bewezen. Alle klimaatmodellen gaan uit van positieve feedback en komen met onrealistische voorspellingen. Voorlopig is er 1 klimaatmodel dat het goed heeft en dat is die van de Russen. Zij voorspellen een geleidelijke opwarming en uiteindelijk afvlakking.

     We leven gewoon in een heel fijn tijdperk met een goed klimaat en veel voedsel. Meer Co2 is beter en de aarde is eigenlijk nog te koud.

     wattsupwiththat eindigt elk jaar gewoon in de top wetenschappelijke blogs en is een plek waar ook mensen als jij terecht kunnen om te discussiëren zoals wij dat doen. Alleen ligt daar het niveau wel iets hoger dan hier. Dan doel ik niet op beschaafdheid, maar op diepgang.

     • Fre schreef:

      Heb jarenlang WUWT gevolgd, maar sinds een jaar of 2 verschijnen er enkel maar politieke berichten meer. Weinig wetenschappelijks meer aan

     • Hajo schreef:

      Het holocoeen optimum is er al… dat was een periode van 3000 jaar na de laatste ijstijd waarin het warmer was dan nu. Ik geloof van 8000 tot 5000 jaar geleden. De ijsberen hadden daar niet zo veel moeite mee. Je wiskunde is niet sterk. Logaritmisch zou betekenen dat je bij een vertienvoudiging van de CO2 een verdubbeling van het broeikaseffect zou hebben. En CO2 is op zich natuurlijk geen broeikas. Het is een infraroodactief gas. Belangrijkste infraroodactieve gas is waterdamp (nog afgezien van effect van de wolken). De klimaatalarmisten hebben waterdamp ook nodig. In hun theorie verdubbelt waterdamp het effect van CO2. Wat een behoorlijk vreemde aanname is…. want dan zou je ook een runaway greenhouse effect kunnen krijgen. En dan nog is de aarde sowieso geen broeikas…. omdat een broeikas nu net berust op het feit dat er geen koelende convectie meer is in een kas. Wat dat betreft is de aarde het omgekeerde van een broeikas…. hooguit ‘s nachts als het niet waait heb je iets wat in de buurt komt. Nee een goede naam voor het effect wat ze bedoelen is “vertraagde infrarood afkoeling door terugstraling van infrarood door infraroodactieve gassen” maar ook dat effect heb je vooral ‘s nachts. Overdag zorgt convectie voor vrijwel alle afkoeling…. en speelt infrarood amper een rol. Er zijn verschillende berekeningen die meer of minder ruimte laten voor enig effect. Ik sluit niet uit dat er enig effect is. Kouderecords ‘s nachts vind ik bij verhoogde CO2 opmerkelijk. Die zou je op zeker moment niet meer verwachten. Maar nee dus…. het enige wat altijd geroepen wordt is dat “elke HAVO scholier weet dat CO2 infrarood actief is….” en dat daarom het broeikaseffect bewezen is…. maar nee dus: een echt hard fysiek bewijs is niet geleverd. In de jaren 20 heeft ene Wood het zelfs gefalsificeerd. En ook de bedenker van het effect Arhennius stapte al in de 19e eeuw van zijn geloof af.

    • Hajo schreef:

     De kosmische straling-wolken theorie is bewezen als fysiek proces. Niet aan de hand van correlaties tussen temperatuur en wolken. Dat wil zeggen die papers heb ik nooit opgezocht. Alle fysieke tussenstappen van de theorie zijn aangetoond. Nu is het inderdaad wachten op het “signaal”, daar moet je met klimaat geduld mee hebben. Historisch is de theorie al bewezen door het werk van https://en.wikipedia.org/wiki/Nir_Shaviv die een perfecte overeenstemming vond tussen de warme (22 graden gemiddeld) en koude (12 graden gemiddeld) fasen van de geologische geschiedenis van de aarde.
     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/download.png[/img]
     De blauwe lijn hierboven heeft geen enkele correlatie met CO2 maar matcht exact met de plek van ons zonnestelsel binnen (koud) of buiten (warm) van de spiraalarmen van de melkweg. Svensmarks werk qua bewezen fysica (door CERN bevestigd) en het werk van Shaviv maken de theorie eigenlijk knalhard. Nu is het alleen inderdaad afwachten of we het signaal ook op de korte tijdschaal van het huidige klimaat gaan zien…. op het dieptepunt van de Kleine IJstijd was het duidelijk. En Moderne Warme Periode…. zo zou je dat ook noemen als het wel grotendeels door CO2 werd verklaard. Je zou een klimaatoptimum altijd een naam geven ongeacht waardoor het veroorzaakt werd. 1540 zeg ik niks over. Het is waarschijnlijk dat er gedurende de honderden jaren van de Kleine IJstijd ook nog wel een keer een zeer warme zomer is geweest. Klimatologisch zegt dat niks. Houd ik me liever aan de Middeleeuwse Warme Periode. Met een groen Groenland en wijnbouw in Engeland. Zo warm als toen is het nu zeker nog niet. Tuurlijk nu wel ff in de Benelux super heet. Maar dat is dus een uitschieter van weer en niet van klimaat. Maar dus wel een uitschieter van heet weer in een arme fase van het klimaat. Hoe het verder gaat gaan we allemaal nog meemaken lijkt me…. keep it cool! O ja: en wil je CO2 verlagen om wat voor reden dan ook dan gewoon wereldwijd omschakelen naar permacultuur landbouw en in droge gebieden met holistic grazing zeer veel vee laten lopen. Mij maakt het niet uit… ik zie liever meer CO2…. zelfs als het warmer wordt… best lekker toch op het strand zo in eigen land? Een groenere aarde is mooier. Maar wil je om een om andere reden versneld CO2 weer verlagen kan dat ook…. maar niet met windmolens en elektrische auto’s. En het gekke is: over die hele simpele biologische oplossing van het probleem hoor je niets buiten de vele enthousiaste boeren die het al toepassen en hun kringen. De media slapen…. as usual…. of laten ons slapen.

    • Hjs schreef:

     Hayo stapt idd wel heel makkelijk over deze hitte Heen. De door hem voorspelde kleine ijstijd komt al jaren niet.
     Het co2 is gewoon een zeer goede kandidaat/boosdoener.

     Re vorige record, de ontkenners stappen wel heel makkelijk over het feit dat het vorige record gezet is in een achtertuin, dus bijna zeker te hoog door de opgesloten omstandigheden. Terwijl men wel met man en macht de huidige stations probeert te bashen. Tja…
     De dag begint warmer als gister, de wind heeft meer zuid oost component. Mogelijk wel een bui en wat bewolkinh.
     Tis al heel vroeg 30 plus, terwijl de nacht best ok was, redelijke afkoeling. Bijna overal ruim onder de 20.
     De droogte speelt zeker mee aan beide kanten.

 7. Tjeerd schreef:

  Wij zitten in Normandie. Heerlijke temps hier. En Hajo, het klimaat is echt wel van slag!

  • Hajo schreef:

   Denk zelf eens als filosoof na hoe vreemd die uitspraak is. We hebben nu weer en geen klimaat. Van slag zijn komt vast van weefmachines? Of uit de sport? Maar wordt toch meestal voor een mens gebruikt…. dus is het vreemd te zeggen dat iets abstracts als klimaat van slag is. En dus is het ook nog eens altijd zo dat wat je nu subjectief ziet pas iets waard is als je er statistische analyse op los laat. Is het wel zo uniek wat je nu ziet? Is de afwijking statistisch significant?

   Waarom niet gewoon zeggen: we zitten op de top van de Moderne Warme Periode en daaraan gepaard zien we geregeld warmterecords. Het is eigenlijk best vreemd dat het zo lang heeft geduurd voor Warnsveld sneuvelde. Zo lang het niet sneuvelde was het wel een veeg teken voor de zogenaamde dramatische ongeevenaard snelle klimaatopwarming. Nu is het gesneuveld. Vreemd op de top van de eerste echte warme fase na het einde van de kleine ijstijd? Nee, eigenlijk juist wat je verwacht. Als je al iets zou willen zeggen misschien: hoe kan het dat juist de Benelux nu zo precies al die warmte over zich heen krijgt? En hebben we dat al eerder gezien? Bij hoeveel procent van onze hittegolven is dat het geval. Ik schat bij meer dan de helft of toch minstens een kwart. Nog een interessante vraag: wat is theoretisch de heetste temperatuur die in elk land mogelijk zou moeten zijn als je vrij mag spelen met spannende fictieve weerkaarten? Is 43 graden mogelijk bij ons? Ach er zijn zo veel interessante vragen….. hoor graag van je hoe je nu tegen je uitspraak aan kijkt…

   • Hjs schreef:

    Zie het vorige stukje, stond een sterk verhaal onder over verschil in opwaming tussen water en land. De aarde is weinig land, veel water. Oceanen warmen langzaam op, land veel sneller, etc..
    Een kleine gemiddelde opwarming zal op land een veelvoud zijn. Lees het maar trg.

    • Gerard schreef:

     Dat verhaal was niet zo sterk maar ik had gisteren geen tijd er op in te gaan. Het gaat in ieder geval niet op voor de huidige oververhitte situatie. Op het Noordelijk halfrond is op dit moment het zeeoppervlak 0,7 graad te warm en voor land en zee samen op het Noordelijk halfrond is het 0,5 graad. De huidige hittegolf heeft heel weinig te maken met verschillen tussen land en zee maar wel met de baseline opwarming die we al sinds 1850 hebben van 1,25 graad per eeuw. Daarnaast speelt er nog iets waar nog geen echte verklaring voor is: Er is een groter verschil tussen heel hete en heel koude perioden/gebieden de afgelopen paar jaren. De kouderecords zijn er dus ook maar logischerwijze minder dan de warme. Op de een of andere manier zijn de stromingspatronen veranderd. De dominante westenwind is in Nederland verdwenen. De oostenwind bracht vroeger zomerweer maar nu is dat zuidenwind met alle gevolgen van dien. We hebben nu een veelvoud aan opwarming gewoon omdat de lucht rechtstreeks uit Afrika geïmporteerd wordt. Waarom die stromingen veranderd zijn is de vraag. Een professor in Potsdam wijt het aan afgenomen hoeveelheden zeeijs. Maar het is zoals zo vaak in klimaatland een verklaring achteraf.

 8. Mark (Breda) schreef:

  Gek genoeg heb ik me vandaag niet eens heel erg geergerd aan de hitte. Is ook vrij droge hitte en dus goed te doen. Laten we morgen maar eens naar de 41 graden gaan. Even flink record wegzetten en dan klaar…
  Iemand een link waar de onweerskansen goed staan beschreven? Komend weekend moet ik het even goed in de smiezen houden.

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Het frontje met onweer is best lastig te voorspellen. Het lijkt wel net zoals een dooi aanval wel eens toch net niet doorgaat. Vrijdag avond volgens laatste GFS voorspelling.

  • fre schreef:

   eerlijk gezegd heb ik serieuze twijfels bij dat vorige record van Warnsveld in 1944. In België werd het toen maar 32,8°C, net zoals in De Bilt. En ook de kaarten die je laat zien via meteociel zijn verre van overtuigend. Temps op 850hPa van slechts 18-19°C … Hoe kan daar dan een 38,6°C aan de grond uitkomen …???

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Ik had dit zelf ook opgezocht, maar ik heb mijn twijfels over deze archieven zo ver terug in de tijd. Ze hadden toen geen computer model natuurlijk het was tijdens de oorlog dus ik neem aan dat er andere prioriteiten waren.

   Wat we weten is dat het record in 1944 niet op de doorgaans warmste plek in Nederland is gemeten ook niet op het heetst van de dag. Waarschijnlijk is er wel gemeten in de oude weerhut die het KNMI ook heeft(iemand info hier over).

   Uiteindelijk meten we iets en daar moeten we het maar mee doen.

 9. Mark (Breda) schreef:

  25 juli….nieuwe ronden nieuwe kansen.

  Meetstation Gilze Rijen is klaar om het record van Eindhoven af te pakken!

  • David schreef:

   Persoonlijk wordt ik er een beetje moe van om iedere 5 min op radio of tv te horen dat we weer een record gaan vestigen.
   Het is komkommer tijd maar dit is toch al te gek het is een paar dagen iets warmer als de warmste dag van vorige zomer kan toch.

 10. Roland Bodegraven schreef:

  Ik gok op 40,8. Aangezien gister al 39.3 gehaald werd en er volgens mij meer in zat, maar door naar west draaiende wind dit niet gehaald werd. Vandaag volgens mij geen naar west draaiende wind, daarom 40,8

 11. Jorne schreef:

  Vanavond mogelijk al de eerste onweersbui in Nederland. Vanuit het zuidwesten kan een lokale bui groeien, de buienradar +24 uur radar laat deze recht boven Zeeland vallen. Geen spectaculaire complexen, waarschijnlijk wel een mooi gezicht van de bui die redelijk geisoleerd zal zijn, als ie uberhaupt ontstaat.
  Vanochtend opvallend genoeg hier in het Westland al wat onstabiliteit in de lucht aan wat kleine bloemkoolwolkjes te zien. Hier verwacht ik geen bui, alleen heel veel warmte.

 12. Paul A Club1989 schreef:

  Hier in Cabrils ook 35+ers ;-). Leuk om de LL zo van een afstandje te volgen als we vanmiddag in Barcelona rondlopen met dezelfde temps als in de LL. Het verschil is dan wel dat ik een Estrella drink ipv een glas water 🙂

 13. Roland Bodegraven schreef:

  Maastricht bovenaan met 32.3

 14. Roland Bodegraven schreef:

  Meerdere stations met al 35,4. Gaat lekker zo.

 15. Hans schreef:

  @Hjs, hierbij nog mijn reactie op jouw weerwoord,speciaal voor jou mocht je dit niet gezien hebben gisterenavond vanwege dit nieuwe item………
  Hans 24 juli 2019 om 19:00 Nou Hjs, jij bent hier in ieder geval NIET vanwege de koude of de winter.
  Dat probeer jij dan mij en alle andere reageerders dan wel steeds wijs te maken maar het ligt wel iets genuanceerder. Van het moment van posten op 30 april jl. ca. 71 x bedroeg jouw bijdrage aan koude of wat dan ook: 0.0 !!!
  De ca. 71 x ging en gaat bij jou alleen maar over warmte, hitte en droogte. Verder NIETS! Nogmaals, jij zegt dan wel …”Ik ben een winterliefhebber, maar heb weinig hoop meer”… maar dat is om een rookgordijn op te trekken. Jij komt hier alleen maar om te TROLLEN. Benieuwd naar jouw echte naam. Wat is jouw hoedanigheid m.b.t. het klimaat?
  Ontkennen? Ik ontken niets. Over het posten van kou en sneeuw: ik ben een groot wintersportliefhebber. Als jij daadwerkelijk hier alles gevolgd zou hebben afgelopen jaren (en dat deed jij) dan zou jij beter moeten weten en dat heeft niet maar dan ook niets met kinderachtig zijn te maken.
  Jeroen A. zei het gisteren al goed: jij bent arrogant!………. en een grote jokkebrok……….
  p.s. inmiddels zijn jouw reacties opgelopen tot ca. 76 waarvan over kou of winter: 0,0. Afgelopen winter was ook niks van jouw kant, toch?

  • Hjs schreef:

   Wat een slappe post, gaan we op die toer hahaha ZONDER ENIG BEWIJS, iemand uitmaken voor leugenaar.

   Voor jullie Allu hoedjes die in allerlei complotten geloven is mijn alias voldoende om mijn werkelijke naam te achterhalen. Zou zeggen, gaat heen en gij zult vinden.
   Zelfs Hayo begint gewoon echt onwaarheden te verkondigen, re “Groenland” gewoon onjuist. Een mythe.

   In dit geval gaat het gezegde, zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Dus als er sprake is van liegen, de spiegel is waar je moet zijn.

   Re warmte kou. Er is al tijden zo weinig kou, dus behalve een verdwaalde nachtje, met een vorstjd, waar jij zon hard plassertje vam krijgt….
   Afgelopen winter was er niks aan kou, hdb zeker wel gepost, maarja met plus 5 graden is er weinig te melden.

   De winter is voor sneeuw en kou, een moment als dit, uiterst spectaculair, is voor Hitte, vandaag gewoon de eerste 40 er sinds we kunnen meten. Waarschijnlijk!
   Ook morgen nog een hete dag, die dan de derde zal kunnen zijn boven het oude records.
   Belgie, duitsland mogelijk vandaag, Parijs 42/43 vanmiddag. Frankrijk in Juni. Enorm
   allemaal.

   Twente en maastricht nu boven de 38, dus het oude record gaat er zo weer aan. Feiten zijn feiten. Schieten op de boodschapper veranderd dat niet.

   • Hans schreef:

    Ik zeg: jokkebrok want dat ben jij door te zeggen ……”Ik ben een winterliefhebber, maar heb weinig hoop meer”…
    Hoe jij communiceert naar mij en andere reageerders die maar iets “tegengas” geven middels bepaald taalgebruik……. doet mij meteen denken aan ene Rwin…………

  • Hjs schreef:

   Re postings aantal. Ik begeef me hier natuurlijk in het hol van de leeuw. Voor mij lopen hier allerlei “flat earthers” rond, en ja op zulke waanzin reageer reageer ik. Doe me genoegen dat ik sommigen irriteer. Hoewel ik me dat niet kan voorstellen. Ik heb 0,00 invloed op jou, het weer etc..

 16. Ronaldo schreef:

  Of je nu klimaat scepticus bent of een alarmist die het van de daken schreeuwt, respect staat bij mij sowieso hoog in het vaandel. Omdat ik nog steeds te weinig weet van het klimaat zie ik mezelf als klimaat neutraal met een afwijking richting sceptisch. Maar waar je niet mee moet aankomen is FAKE NEWS. (geldt voor beide kanten) Kijk naar deze tweet van Severe Weather.eu, en lees vooral de tekst bij dit soort berichten.

  Major flooding of Triftbach stream in Zermatt, Switzerland (1600 m) yesterday, July 24th! This was not caused by storm runoff, but snow / glacial meltwater. Report via @crofin67 pic.twitter.com/NxOBPVNRqB— severe-weather.EU (@severeweatherEU) July 25, 2019

  https://platform.twitter.com/widgets.js

  Als je dit op twitter gooit met een dergelijk tekst dan heb je volgens mij 1 hersencel minder dan een kwal. En een kwal heeft geen hersenen. Het wegspoelen van volledige wijken door het smelten van een gletsjer? Werkelijk? Als er een gletsjerdam met smeltwater is gebroken dan hebben ze gelijk maar dat staat er niet. En dan nu de werkelijkheid bij het filmpje. Een hoosbui boven Zermatt. Verefieer gewoon ff de satellietbeelden en je ziet dat er 3 onweerscomplexen boven de westelijk Alpen hingen. Eén daarvan boven Zermatt. Overigens van Severe Weather.EU nog geen reactie ontvangen op mijn bevinden mbt fake news. Zullen wel weer wat ontvolgers uit ontstaan.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/fakenews_2019-07-25_1136.png[/img]

 17. Hjs schreef:

  https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bossen-sterven-door-de-hitte

  Hitte en droogte zorgt voor Bossterfte, dus meer co2 zorgt niet voor vergroening, de warmte en gebrek aan vocht voorkomen dat.

  • Hajo schreef:

   Aarde is al vergroend door CO2: zie https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth/

   En als er al bossen het moeilijk hebben door enkele hete zomers op rij…. heeft dat sowieso niets met global warming van doen. Dat gaat om 0,8 graden celcius in de hele 20e eeuw. En laat het nu nog een half graadje zijn. Die schade aan die bossen komt door een serie zomers met uitschieters van vele graden. Dat zou volgens de opwarmingstheorie het klimaat in 2200 zijn. Daar heb ik hier al eens een artikel aan gewijd: https://wintersportweerman.nl/jan-kysely-oostenrijk-heeft-nu-al-het-weer-van-het-einde-van-de-eeuw-64210/

   Met of zonder graadje global warming kunnen lokaal problemen in bossen ontstaan. Geen idee. Mijn vak niet. Ook weer niet overdrijven dan…. in Europa is alle bos aangeplant. Bosbeheerders zouden gewoon aanpassingen plegen…. en voor je het weet heb je weer een serie koele en natte zomers.

   Net zo iets als de bijensterfte…. stel dat zou echt een HUGE probleem zijn…. wat doet dat dan met de prijs van bijenvolken voor bevruchting van velden en boomgaarden? Juist ja: die schiet omhoog. Dus hebben imkers een enorme prikkel om hun rassen te verbeteren etc.

   Iha kun je echte milieuproblemen herkennen aan het feit dat ze snel en gemakkelijk oplosbaar zijn. Enkele tientallen of honderden miljoenen euro’s en een jaar of tien actie en dan ben je er wel. Fake milieuproblemen zijn van die vage doemkreten die bij de milieubeweging geld in het laatje brengen.

   CO2 verlagen kan … ik schreef het hierboven al …. zeer makkelijk met permacultuur en holistic grazing…. dus waarom horen we niemand daarover? En de aarde afkoelen is trouwens zo easy… met wat emmertje zwaveldioxide uit gewone vliegtuigen op kruishoogte…. dus kunnen we ook de aarde afkoelen én meer CO2 hebben en dus dan pas een supergroene aarde creëren… denk meer in termen van oplossingen iha. Het doemverhaal blijf je in hangen…

   • Hjs schreef:

    Ben het 100% eens dat mens heel kan, probleem is dat 90% plus redelijk nutteloos zijn, meer last dan lust. Daarom loopt de democratie ook tegen een muur.
    Een land als China heeft daar geen last van nu 😉

 18. Roland Bodegraven schreef:

  38.4 and counting…

 19. Frans v schreef:

  Vandaag doet ook de oostgrens mee, enschede momenteel 38,6 en Maastricht al 38,7 en het is pas 2 uur.

 20. Mika schreef:

  41,7!!! Deelen

 21. Frans v schreef:

  BREAKING DEELEN tact 14.00 40,8!!!

 22. Frans v schreef:

  Ook warmste dag ooit in De Bilt gaat dik aan flarden vandaag, 35,7 was het oude record uit 2006 dat vorig jaar al is geëvenaard, nu staat de teller op 36,2 en daar komt nog bij.

 23. Hjs schreef:

  40.8 ! Bizar!!

 24. Roland Bodegraven schreef:

  Knmi en weerplaza twijfelen over de correctheid vd meting. Wordt vervolgd.

 25. Mika schreef:

  42,1!!!!

 26. Mika schreef:

  Mmm KNMI twijfelt of het klopt

 27. kristof schreef:

  Knokke heist 39.2

 28. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564057719.png[/img]

  Ik vetrouw hem niet, net zoals het knmi.

 29. Jorne schreef:

  Hahahah PANIEK!
  Zojuist zelfs de tour uitzending onderbroken voor breaking news.
  Dit gaat nog een leuk staartje krijgen, ben ontzettend benieuwd wat er aan de hand is in Deelen

 30. Hjs schreef:

  Meerdere 39 ers nu. Dus record van gister op meerdere plekken zo direct.

  Deelen windstil? Bizar natuurlijk dit. Slaat alles. Record nu met 3.5 graden verpulverd.

 31. Spyfromthesky schreef:

  Ik geloof best dat er een record verbroken is. Ik twijfel veel of dit nu Eindhoven, Gilze Rijen of Deelen is?
  Een opvallend verschijnsel en ook momenteel bij de metingen zijn de meetstations die een vliegveld hebben, dan ook de hoogste metingen.

  De wind is Zuidoost vandaag en gisteren, dus ze stijgen in een bepaalde richting op. De meetstations is volgens mij telkens westelijk georiënteerd t.o.v. de vliegvelden.

  De vermenging van de warme luchtlagen onder ander veroorzaakt door de voortstuwing van de vliegtuig motoren kan meespelen naar mijn mening.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Hjs schreef:

   Heeeeel erg flat earth did. 😉 paar vliegtuigjes doen niks

   Verklaring is Foon, hebben wij bij Zuid Oost stroming mee te maken in lichte mate. Was gister minder zo.

   • fre schreef:

    föhn vanover de Ardense plateaus speelt inderdaad een hoofdrol in deze. En ik kom net van de Ardennen, mijn dochters gaan wegdoen op scoutskamp. Ook daar gingen de temps al naar 37°C op het middaguur.

  • Hans schreef:

   Ja Spy, de temperaturen “ vliegen” daar omhoog……

 32. Ronaldo schreef:

  Deze dan …. ?? Geloof er geen barst van!!
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/wtf-is-dit-GMT_TXTX_latest.png[/img]

 33. Roland Bodegraven schreef:

  Aangepast naar 39.5. Dus nog geen 40. We wachten weer af.

 34. Mika schreef:

  Idd. Bevestiging KNMI; ongeldige meting.

 35. Spyfromthesky schreef:

  http://bibliotheek.knmi.nl/knmipubDIV/handboekwaarnemingen.pdf

  Voor wie zich een beetje wilt verdiepen over het handboek van de KNMI over meetstations een link.

  Wellicht is het toename van het vliegverkeer sinds begin 2000 gewoon toegenomen!
  Getuige deze link:
  https://www.destentor.nl/zwolle/oosten-klaagt-massaal-over-vliegverkeer-schiphol-meer-dan-2000-meldingen-in-2018~ac6176e3/?referrer=https://www.google.com/

  We zien ook vanaf 2013 bij de regionale vliegvelden volgens CBD een sterke toename.
  https://www.cbs.nl/nl-nl/maatschappij/verkeer-en-vervoer/transport-en-mobiliteit/mobiliteit/verkeer/categorie-verkeer/luchtverkeer

  Spyfromthesky (Arnold)

 36. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564059300.jpeg[/img]

  Niet officieel, maar warm is het zeker bij mijn ouders in de omgeving zwolle.

 37. Hajo schreef:

  Waanzin he! Ik had al een artikel klaargezet n.a.v. Deelen…. en toen pikte ik ook op dat het geen goede meting was. Nog ff mbt Hjs (zijn ook mijn initialen): je artikel https://historiek.net/waarom-groenland-groenland-heet/645/amp/ bevestigt natuurlijk dat Groenland wel degelijk een groene vruchtbare kuststrook had rond het jaar 1000. Natuurlijk was de kern gewoon een blok ijs, want dat is een ijstijdrelict. Met ons huidige klimaat zou er nooit een ijskap op Groenland ontstaan. Alleen omdat ie er ligt houdt ie zichzelf in stand. Maar aan de kust is een ander verhaal. En jouw artikel sluit af met: “Het grootste deel van de kolonisten die naar aanleiding van de mooie verhalen van Erik de Rode naar heteiland trok, vertrok rond de vijftiende eeuw naar aanleiding van de kleine ijstijd die het eiland dan moeilijker bewoonbaar maakt.” Quod erat demonstradum. 🙂

  • Hjs schreef:

   De rand is nu ook groen. Het eiland is en was, ook toen, een groot blok ijs. Dat groen bekt lekker, maar witland zou veel beter passen.
   Bij het overvliegen naar de us zie je in de zomer ook nu, in het zuiden veel ijsvrije plekken.
   En over werkelijke temperaturen toen weten we natuurlijk heel weinig. Tis erg grappig voor mij, dat gegevens van nu, door sommigen betwist worden, maar diezelfde mensen anecdotes van toen voor waar nemen. 😉

   • fre schreef:

    Gisteren was het in aan de westkust van Groenland ook +22°C. Als het dan niet groen wordt? Ja dan weet ik het ook niet meer. Nog een paar zeehonden erbij en aanschouw het aardsparadijs voor een uitgehongerde viking.
    Trouwens … volgens de GISP2-ijsboringen in de Groenlandse ijskap (nochtans een referentie bij heel wat klimaatsceptici) is het al sinds het jaar 2000 warmer op Groenland, dan het in heel het Holoceen was. Jawel, héél het Holoceen. Dus dat de MWP warmer was dan de huidige periode, is hoogst twijfelachtig.

   • Hajo schreef:

    Ja natuurlijk is de rand nu ook groen. Maar destijds moest al het eten lokaal geproduceerd worden. Neem van me aan dat dat in de kleine IJstijd slecht lukte. Natuurlijk is ook daar sinds 1850 de situatie ten gunste veranderd. Denk niet dat het ooit zal lukken exact te vergelijken toen en nu. Helaas geen satellieten toen. Feiten dus: rond jaar duizend groen…. (wat jij uit een vliegtuig ziet was voor de zeevaarders van toen niet relevant en niet bekend…. als zij op een groene kust aanlandden is het groenland…. ik dacht trouwens dat jouw artikel die kan op zou gaan dat de naam van Noord-Amerika kwam. Want die viking is daar ook geweest… maar dat staat er dus niet. Artikel legt niet uit wat de marketingtruc nu precies was. Want blijkbaar was het groen genoeg om te kunnen landbouwen).

 38. Aart schreef:

  39,6 °C in Gilze Rijen! Mijn voorspelling van een paar dagen geleden. Lokatie alleen niet correct, maar kniesoor. Mag nu wel ijsklontjes gaan regenen 🙂

 39. Mika schreef:

  39,6 Gilze nu het hoogste volgens mij

 40. Hans schreef:

  42,9 geeft mij het gevoel dat de weerstations niet betrouwbaar zijn……. of zeg ik nu iets verkeerds…..
  Aan de andere kant jammer van dit niet gehaalde maximum, waren we de komende jaren af van deze massale hittehysterie 😉

  • Roland Bodegraven schreef:

   Er is uitleg geweest. Hij was kapot. Dat werd bevestigd door de controle thermometer die ernaast hing. En dat is een belangrijk gegeven, want nooit een goede meting zonder een goede controle. Overigens is het nu 40.4 in gilze

 41. Hjs schreef:

  Nu ook elders 40.4… meerdere plus 39.3, gister nu toch wel verbroken

 42. fre schreef:

  Ook in België nu temps boven de +40°C.
  Officieel hitterecord in Ukkel nu ook met meer dan 2°C al verpulverd …

 43. Hajo schreef:

  En nu dan toch een nieuw bericht. Krap voor de 100 reacties op dit bericht. https://wintersportweerman.nl/gigantisch-kwik-in-nederland-over-de-veertig-113786/

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.