Ben jij al klaar voor het Mpemba-effect? Alles wat je nodig hebt is een pannetje met kokend water en temperaturen onder de -15ºC. Natuurkundigen weten nog steeds niet goed waarom maar kokend water bevriest dan sneller dan koud water. Lijkt mij logisch want het kokende water wil in de droogte sublimeren, dat kost heel vel warmte en dat samen met de buitentemperatuur schiet het gasvormige water dan meteen terug naar de vaste fase.

Enne oja, die -15ºC gaan we vannacht misschien al halen. Twee modellen berekenen het: het Europese model en het Canadese model. De eerste is verrassend. Beide in de Achterhoek en Twente. Hierboven het Europese model.

En hier het Canadese voor vannacht 4 uur.

Het Canadese roept al dagen nu dat het in het weekeinde dan echt -20ºC gaat worden. Net als in Texas zeg maar. Hierboven zaterdag.

En dit is zondag 7 uur. Dan heb je dik ijs hoor! En hoe dan verder? Dat lees je in dit tweede weerbericht vanavond.

Op weg naar die zeer strenge vorst vannacht zijn we al lekker aan het zakken. Twente en de Achterhoek al strenge vorst om half negen! Update 22.00u: -12,7ºC

En het is volstrekt windstil daar de eerste uren voor en na middernacht. Zie het witte gebied voor middernacht.


Na 4 uur komt er een hele zwakke oostenwind. Maar je ziet daar op de Veluwe nog steeds een plekje waar het morgenochtend 7 uur nog steeds windstil is. Dus wie weet!

Tja dit waren de hoogste waarden vandaag. Daar waar het gedooid heeft is erg interessant: hoe houdt het ijs zich onder die condities. Want zoals ik straks in een tweede weerbericht ga uitleggen krijgen we daar een aantal dagen mee te maken. Zeer sneu is dat De Bilt vanmiddag dankzij en scheet van een voorbijganger op 0,0 graden is gekomen. En daarmee valt deze dag midden in déél één van deze horrorwinter (LOL) net in tweeën en krijgt De Bilt geen officiële koudegolf. Daarvoor mag het 5 dagen niet boven nul komen en dus ook niet óp nul. Ik vind het flauw maar ja.

Zie ondertussen De Bilt wel afgelopen maandag op plek 4 komen qua laagste maximum op die datum ooit gemeten! Sinds 1901. Toch in goed gezelschap als je naar die jaartallen kijkt! Voor de eerste decade van februari was het nog maar een 21e plek.

Kijk en in dit rijtje gaan we ook komen met 12 februari 2021. De top 10 voor die datum voor alle stations. Zelfs de eerste plek zou kunnen sneuvelen vannacht. De twee nachten daarna heb je dan al -20ºC en lager nodig. Dit is eigenlijk een inkoppertje.

Ik verklap alvast dat de avondrun van het Europese model erg lijkt op die mooie vanochtend met die kou aan het einde. Daarmee is ook de ijspluim van vanochtend nog zeer actueel. 8cm ijs op 25 februari in midden-oost en noord-oost Nederland is goed denkbaar!  En daarmee switchen we naar een tweede bericht vanavond over de kansen en bedreigingen en ….. de Grote Omega!

Deze trouwens nog even. Het lopende maandgemiddelde zal nu hard gaan dalen. Daggemiddelde gaat 4 keer rond de min vijf tot min zeven uitkomen in De Bilt. Snel ff rekenen. 10×1,3=13 – 22 = -9/14 = -0,6ºC waar we dan maandag mee beginnen. Qua Hellmann-getal staan we nu op 23,8. Kunnen we minstens 20 bij optellen. Zit je zo op 45 en zijn we een normale winter geworden. Om een koude winter te worden moet er dan nog 55!!! bij. 1997 had 131,6.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Frans V · 12 februari 2021 op 00:34

-13.1 Hupsel and counting. We zullen in de flevopolder ook weer onvoorspelde lage temperaturen gaan zien met onze nu dichtgevroren kaltensee het ijsselmeer.

Gesloten voor reacties.