Ben jij al klaar voor het Mpemba-effect? Alles wat je nodig hebt is een pannetje met kokend water en temperaturen onder de -15ºC. Natuurkundigen weten nog steeds niet goed waarom maar kokend water bevriest dan sneller dan koud water. Lijkt mij logisch want het kokende water wil in de droogte sublimeren, dat kost heel vel warmte en dat samen met de buitentemperatuur schiet het gasvormige water dan meteen terug naar de vaste fase.

Enne oja, die -15ºC gaan we vannacht misschien al halen. Twee modellen berekenen het: het Europese model en het Canadese model. De eerste is verrassend. Beide in de Achterhoek en Twente. Hierboven het Europese model.

En hier het Canadese voor vannacht 4 uur.

Het Canadese roept al dagen nu dat het in het weekeinde dan echt -20ºC gaat worden. Net als in Texas zeg maar. Hierboven zaterdag.

En dit is zondag 7 uur. Dan heb je dik ijs hoor! En hoe dan verder? Dat lees je in dit tweede weerbericht vanavond.

Op weg naar die zeer strenge vorst vannacht zijn we al lekker aan het zakken. Twente en de Achterhoek al strenge vorst om half negen! Update 22.00u: -12,7ºC

En het is volstrekt windstil daar de eerste uren voor en na middernacht. Zie het witte gebied voor middernacht.


Na 4 uur komt er een hele zwakke oostenwind. Maar je ziet daar op de Veluwe nog steeds een plekje waar het morgenochtend 7 uur nog steeds windstil is. Dus wie weet!

Tja dit waren de hoogste waarden vandaag. Daar waar het gedooid heeft is erg interessant: hoe houdt het ijs zich onder die condities. Want zoals ik straks in een tweede weerbericht ga uitleggen krijgen we daar een aantal dagen mee te maken. Zeer sneu is dat De Bilt vanmiddag dankzij en scheet van een voorbijganger op 0,0 graden is gekomen. En daarmee valt deze dag midden in déél één van deze horrorwinter (LOL) net in tweeën en krijgt De Bilt geen officiële koudegolf. Daarvoor mag het 5 dagen niet boven nul komen en dus ook niet óp nul. Ik vind het flauw maar ja.

Zie ondertussen De Bilt wel afgelopen maandag op plek 4 komen qua laagste maximum op die datum ooit gemeten! Sinds 1901. Toch in goed gezelschap als je naar die jaartallen kijkt! Voor de eerste decade van februari was het nog maar een 21e plek.

Kijk en in dit rijtje gaan we ook komen met 12 februari 2021. De top 10 voor die datum voor alle stations. Zelfs de eerste plek zou kunnen sneuvelen vannacht. De twee nachten daarna heb je dan al -20ºC en lager nodig. Dit is eigenlijk een inkoppertje.

Ik verklap alvast dat de avondrun van het Europese model erg lijkt op die mooie vanochtend met die kou aan het einde. Daarmee is ook de ijspluim van vanochtend nog zeer actueel. 8cm ijs op 25 februari in midden-oost en noord-oost Nederland is goed denkbaar!  En daarmee switchen we naar een tweede bericht vanavond over de kansen en bedreigingen en ….. de Grote Omega!

Deze trouwens nog even. Het lopende maandgemiddelde zal nu hard gaan dalen. Daggemiddelde gaat 4 keer rond de min vijf tot min zeven uitkomen in De Bilt. Snel ff rekenen. 10×1,3=13 – 22 = -9/14 = -0,6ºC waar we dan maandag mee beginnen. Qua Hellmann-getal staan we nu op 23,8. Kunnen we minstens 20 bij optellen. Zit je zo op 45 en zijn we een normale winter geworden. Om een koude winter te worden moet er dan nog 55!!! bij. 1997 had 131,6.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hier sowieso graag tips voor nog hogere sneeuwduinen.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Frans V · 12 februari 2021 op 00:34

-13.1 Hupsel and counting. We zullen in de flevopolder ook weer onvoorspelde lage temperaturen gaan zien met onze nu dichtgevroren kaltensee het ijsselmeer.

Gesloten voor reacties.