gfs-0-186

Ohlala. Hier lees je een bericht van een supergelukkige weerman. Het sneeuwt in België! En daarmee bedoel ik niet de Ardennen. Nee, tot in het laagland. Dag op dag een week geleden schreef ik mijn eerste avondbericht van het seizoen. Het zou aan het begin van de meteorologische winter tot sneeuw komen in België aan het begin van de meteorologische winter van 2017-2018, in de nacht van 30 nov op 1 dec, volgens de avondrun van het Amerikaanse GFS van die dag. Niet dat de modelrun super was. dauwpunten nog te hoog en dergelijke voor droge sneeuw. Toch geloofde ik erin dat mijn berg in het Brabantse Meensel-Kiezegem wit zou zien die avond. En kijk, vanavond is het zo ver. Net te zacht voor grote delen van Nederland door de invloed van de warme Noordzee, maar net koud genoeg in het Belgische binnenland. Voor mij is weerkaarten lezen meer dan een enkele modelrun bekijken en bespreken. Het is grotendeels je ervaring gebruiken en daarbij steeds in je achterhoofd houden wat de potentiële range is waar de modelverwachting zich in afspeelt. Is het mogelijk? Ja, dat was het. Daarom toen mijn enthousiasme. Ook toen de ensembles enkele dagen geleden voor vandaag zo goed als geen neerslag meer berekenden, bleef ik erin geloven. Ensembles … zijn uiteindelijk maar ensembles, een pure computerberekening, wat niet wil zeggen dat het zo gaat uitkomen.

gfs-0-6

Voor ik wat plaatjes laat zien, eerst nog de actuele weerkaart erbij halen. Vergelijk hem eens met de kaart bovenaan. Niet slecht hé van die ouwe GFS. Daarstraks las ik in de reacties nog iets van iemand die zich afvroeg waarom we de laatste tijd GFS volgden terwijl EC er veel beter opzat … Is dat werkelijk zo? Volgens mij niet. Dikwijls worden we naar EC getrokken en gaan we ervan uit dat die standaard beter is omdat die een hogere resolutie heeft of omdat het gewoon … Europees is (tov die Amerikanen). Maar de praktijk leert anders. GFS zit qua betrouwbaarheid echt in de buurt van EC.

radar

Even naar de radarbeelden kijken. We zien voor de westkust van heel de Lage Landen best wel wat buien liggen. In NL met temps van +2°C, in Vlaanderen rond of net boven het vriespunt.

radar 1

Meer ingezoomd. Het gaat echt om het midden van België. De Vlaamse Ruit zeg maar. En ook in Rotterdam begint de temperatuur te zakken. Ik verwacht dat vanavond er ook in Nederland plaatsen gaan zijn waar de sneeuw even gaar blijven liggen. Post jullie plaatjes in de reacties!


Hier mijn verhaal: iets voor drie uur begon het in Aarschot waar ik werk te sneeuwen. En toen wist ik al van: ‘yes, bij me thuis gaat het wit zien.’

20171130_153322

Snel de auto in. En jawel, eenmaal het Hageland in zakte de temperatuur volgens mijn auto tot net onder het vriespunt.

Knipsel

Ik woon in Meensel-Kiezegem (rechts op deze kaart), net in Midden-België op 82 meter hoogte, terwijl Aarschot (bovenaan de kaart) nog net Laag-België is op 14 meter hoogte. Een klein verschil in hoogte, maar in praktijk dikwijls een wereld van verschil.20171130_160214

Snel de kinderen van school gehaald. En ja hoor, bij me thuis zag alles mooi wit. De eerste sneeuw van het nog prille winterseizoen.20171130_160238

Ook op de verhardingen begon de sneeuw al stilaan te blijven liggen.20171130_160040

Uiteraard ook op de planten.20171130_160317

Dat verdiende een glas koud gerstennat van een niet nadergenoemd biermerk. Hehe.arpege-42-4-5

Komt er nog meer sneeuw aan? Voorlopig nog wel een paar uur …

cosmode-1-5-5

… daar zijn alle hogeresolutiemodellen het erover eens. Het zou nog wel eens een lastige avondspits in Brussel kunnen worden. Nu al meer dan 400km file hoor ik op de radio.

gfs-0-138

Nu we toch bezig zijn, nog even naar de nieuwe run van het Amerikaanse GFS kijken. Want we naderen een cruciale fase. Rond dit jaargetijde nestelen de patronen voor een groot deel van de winter zich. Wat er daarvoor in  november gebeurde is dikwijls niet relevant. Het is nu dat het hem er toe doet. Komt nu de westcirculatie erin, dan hangen we daar dikwijls nog de rest van de winter aan vast. Is dat nu het geval? We zien de komende week de verzachting er vanuit het westen fel ingaan. Het Atlantisch hoog wordt immers door opdringerige depressies naar het Europese vasteland gedrukt.

gfs-0-174

Maar langs de andere kant lijkt er voorlopig geen langdurige westcirculatie aan te komen. Drukstijgingen op de oceaan houden de ontwikkeling van een echte depressietrein voorlopig tegen, al moet ik hier echt voorzichtig zijn. Het risico dat het alsnog tot een echte langdurige WC (westcirculatie) komt is wel degelijk aanwezig.

nao.sprd2

En dat zien we ook in het NAO-grafiekje. De spreiding is enorm. Het kan werkelijk alle kanten uit, waardoor elke voorspelling verder dan een week vooruit voorlopig totaal onzinnig is. Langs de andere kant is het nu dat de teerlingen geworpen worden. Duim allemaal mee dat de Noord Atlantische Oscillatie-index nog even negatief blijft. Niet dat dan meteen de wintervlag uit kan (aan de ontwikkeling van een standvastig Scandihoog hecht ik voorlopig echt nog geen geloof), maar een negatieve NAO is wel een redelijk noodzakelijke voorwaarde om het bij ons eventueel te laten winteren. Goed, nu nog snel even naar buiten. Tot later!
Oh ja, voor ik het vergeet. Straks om middernacht sluit de Hellmann wedstrijd. Wil je nog een gokje wagen … doe het dan snel in de reacties!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

121 reacties

Gesloten voor reacties.