We openen het bericht vandaag met een wel heel bijzondere temperatuurkaart voor de Lage Landen. In het oosten is het berekoud momenteel met temperaturen die met -9°C dicht tegen de strenge vorst aanleunen. Maar ik kan me best voorstellen dat inwoners in het westen nu iets hebben van: ‘Huh? Kou? Welke kou? Nee, voor kou moet je in de Alpen zijn hoor?’ Vandaag niet dus. Enkele tientallen kilometer meer naar het oosten rijden is al voldoende. Zo zien we maar weer dat meteorologen in grote landen het veel makkelijker hebben he. Daar wordt niet gesproken over een verschil van honderd kilometer. Hier geeft het dag en nacht verschil. Naar de oorzaak van deze tweedeling moeten we niet lang zoeken. We hebben niet met transportkoude maar met stralingskoude te maken. Dus waar er meer wolken hangen, kan er niet veel koude naar de ruimte uitgestraald worden. Zo eenvoudig is dat. Hier en daar kan er in het uiterste westen zelfs wat lichte winterse neerslag vallen. Opletten op de weg dus.

Zoomen we iets verder uit zien we dat het overal in West-Europa momenteel op stralingsvorst aankomt, met nog wat lichte sneeuw voor de uiterste Noordkant van de Alpen. Je ziet het, overal licht winters dus. En net als de vorst is ook de griep in het land. Gisterenavond heeft die mijn oudste dochter geveld. Bijzonder jammer, want vandaag en morgen zijn het carnavalsdagen op haar school waar ze erg naar uit keek, en dat vlak voor de krokusvakantie die hier in België (en ook delen van het zuiden van Nederland) overmorgen begint. Hoe zit het met die vakantie? Wordt het nog wat met die winter?

Jazeker hoor, toch zeker als je liefhebber van sneeuw bent. Het begint morgen al wanneer een sneeuwzone van west naar oost over ons land trekt. Morgenmiddag kan het ten westen van de lijn Brussel-Amsterdam al wit worden. Alleen in een smalle kuststrook en in Noord-Holland wordt het moeilijker die sneeuw te laten liggen.

Een paar dagen geleden (of was het gisteren?) liet ik in de reacties weten dat het me zou verbazen als die sneeuw voorbij die lijn Brussel-Amsterdam zou geraken. Vandaag lijken de meeste modellen die sneeuwband toch honderd kilometer meer oostwaarts te laten doorschuiven voor die oplost. Tegen de avond zou het dan ook in het oosten kunnen beginnen sneeuwen.

Maar daar verpietert de sneeuwval sowieso. Mja, ik ben nog steeds niet overtuigd of het bij me thuis spectaculair (laten we zeggen meer dan 1cm)  wit gaat worden. Snowcasten zal morgen de boodschap zijn.

Over grote hoeveelheden gaat het sowieso niet. Op de meeste plaatsen een centimeter of 2. Ten westen van Brussel kan er wel 5cm vallen. En die 4cm die de Duitse weerdienst voor mij in Vlaams-Brabant berekent? … We zien wel, ik laat me graag positief verrassen.

Waar ook mogelijks een grote verrassing in zit is de situatie op zondag. In eerste instantie niet wanneer we in de voormiddag vloeibaar water over ons heen krijgen bij een strakke westelijke wind …

… wel in de loop van de avond. De bovenluchten worden dan snel kouder waardoor de regen terug in sneeuw over gaat! Kijk, om deze reden noemde ik februari enkele weken geleden nog ‘de sneeuwmaand’. In december of januari zou het niet waar geweest zijn om met deze setting op de kaarten laaglandsneeuw te krijgen.

Het is sowieso nog te vroeg om nu al iets over de details te zeggen, maar vanaf een kilometer of dertig het binnenland in is er toch een aanzienlijke kans dat de sneeuw die dan valt uiteindelijk ook even gaat blijven liggen.

Zondagavond bereikt de neerslag ook de NW-Alpen die zich op maandag over heel de Noordkant uit gaat breiden. Voor wie dan in de Alpen zit, en dat gaan heel veel Belgen zijn, maandag wordt een grijze sneeuwdag.

Geen dump hoor, verre van. Reken meer op een centimeter of 10 – 20. Lokaal misschien nog net wat meer. In ieder geval niet te veel om hele gebieden dicht te gooien. En net genoeg om alles weer even op te frissen. Wat kan je nog meer wensen?

Een beetje zon? Ok … wordt voor gezorgd. In de loop van dinsdag wordt het dan overal droog in de Alpen en komt de zon er weer door. Ook woensdag wordt een heerlijke dag om op een terrasje wat vitamine D op te doen.

Het einde van volgende week wordt wellicht weer wisselvalliger. De Franse Alpen geraken dan weer in de sneeuw. Maar of die ook de oostelijke Alpenhelft bereikt …? Nog lang niet zeker.

En wat gaat die wind doen? Vaste reageerder Skiwi loopt al dagen zenuwachtig rond. Komt er een bak warm water aan op donderdag 15 februari. Ik ga hem och enigszins gerust moeten stellen. Nee Skiwi, daar ziet het voorlopig niet naar uit, toch zeker niet boven de 1000 meter.

Okee ja, het Europese model laat tegen dan al dagen een warme taartpunt over de Alpen schuiven, maar je ziet het … de spreiding is enorm en de hoofdrun zit helemaal bovenin het ensemble. Wacht nog maar enkele dagen af, want tegen het einde van komende week staat er van alles op de kaarten te gebeuren en hoe dat allemaal gaat uitpakken, daar zijn de modellen het nog lang niet over eens.

Hoe gaat het daarna verder? Veel te ver weg natuurlijk, maar nu toch al verschillende dagen op rij komt het Amerikaanse GFS-model met een dik Scandihoog richting de laatste decade van februari. We hebben het er hier al sinds eind januari over. Deze ontwikkeling zou een direct gevolg kunnen zijn van de beauty van een poolwervelsplit in de stratosfeer die volgende week gaat plaats vinden. Alleen … hebben we toen al opgemerkt dat die split in feite te laat komt. Want we krijgen dan wel een Scandihoog (en die kans schat ik vrij hoog in), maar we zijn dan al eind februari waarin de zon toch al wat aan kracht wint. Komen we tegen het einde van de winter alsnog op de schaats? Die kansen schat ik laag in. Want ondanks de continentale luchtaanvoer is ook ten oosten van ons weinig koude voor handen. Het komt dan wel tot nachtvorst, maar geen ijsdagen. Wat we ASAP nodig hebben is eerst een sneeuwdek waardoor de warmteuitstraling sterk versnelt en dat zit er voorlopig niet in.

De controlerun van GFS00 laat zien hoe het wel moet. Eerst sneeuw en dan een oostelijke wind er over heen.

Maar je ziet … het is nog erg ver weg allemaal, dus de onzekerheid is nog enorm groot.

Afsluitend wil ik toch nog even naar de andere kant van het Euraziatische continent kijken. Want daar starten vanaf morgen de Olympische winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Wat voor weer mogen ze daar verwachten? Want ik heb al verhalen gehoord dat het daar momenteel ijskoud is.

Inderdaad. De eerste dagen van de Spelen worden gehouden in dagen waarin koude Oost-Siberische lucht over het Koreaanse schiereiland uitstroomt, met dan ook wat sneeuw op zondag.

Richting het midden van de week komt er toch wat verzachting. Goed, hier laat ik het even bij. Werk ze!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

89 reacties

Gesloten voor reacties.