juli

Toegegeven, na de voorbije relatief droge julimaand was het bijna uit mijn hoofd verdwenen. Maar nu ik vandaag uit het raam kijk en alles er weer kletsnat bij zie liggen, sta ik weer back in reality. Oh ja, we waren bezig met een recordnat jaar in België. En dat record zit er nog steeds in als ik de weerkaarten voor het verdere verloop van augustus bekijk. Gek eigenlijk hoe groot de regionale verschillen kunnen zijn. In de noordelijke helft van Nederland bijvoorbeeld is helemaal geen sprake van een neerslagjaarrecord. Gisteren sprak Hajo zelfs over een julimaand die te warm is verlopen in De Bilt. Niet zo in België. Hier zat de julitemperatuur 0,1°C onder de normale waarde van 18,4°C. En dat terwijl juni hier ook al lichtjes koeler was dan gemiddeld. Maar ach, eigenlijk zijn dat allemaal slechts kleine afwijkingen. Wel niet wat de neerslag betreft. Juli was met 55,1mm de eerste te droge maand van het jaar. En dat mocht wel eens, want …

juni

… januari, februari, maart, april, mei en juni waren tot dan toe allemaal te nat, met juni als absolute uitschieter. Je ziet 2016 zelfs amper op de juni-grafiek staan. Het eerste halfjaar van 2016 was dan ook recordnat in België.

radar

Op het radarbeeld van deze morgen vroeg is duidelijk de ongelijke neerslagverdeling te zien. Tot 8 uur deze ochtend is er in Ukkel sinds 1 januari al 709mm neerslag gevallen.

ec neerslag

Tel daar dan nog zo’n 25mm bij die verwacht wordt tot woensdagnacht, en dan zit dit jaar al bijna boven de hoeveelheid van 736mm die in heel 2015 gevallen is.

ECM1-24

Tsja, aan de zuidkant van een depressie ten westen van Ierland schuift een langgerekte neerslagzone in de lengterichting over. Dat verklaart al meteen de grote neerslagverschillen tussen België en Nederland de komende dagen.

ECM1-120

Gelukkig wordt het vanaf donderdag wat droger en wordt komend weekend door drukstijgingen en de aanvoer van flink wat warmte op grote hoogte zelfs zomers warm.

ECM1-168

Tijdelijk maar, want richting de tweede decade van augustus dreigt het weer helemaal om te slaan. Het Azorenhoog zoekt en vindt zijn weg richting Groenland. Een trend die we de voorbije maanden al meer hebben gezien. Een extra reden dus om geloof te hechten aan dit scenario. Nieuwe depressies kunnen daardoor weer diep naar het zuiden uitzakken.

ECH1-240

En op lange termijn zou het zelfs van kwaad naar erger kunnen gaan wanneer lucht van over de Noordpool bij ons langs komt, uiteraard met de nodige regen. België perfect in een diep trogdal gelegen.

eps_pluim_tt_06260

Ver weg nog allemaal, dus lang niet zeker. Toch is de dalende trend in temperatuur duidelijk te zien na de korte warmte-opstoot komend weekend. Ik zou zeggen, pakken wat je kan, dus geniet ervan! Tot slot nog dit: het huidige neerslagrecord voor Ukkel, België, staat op 1089mm, gevestigd in 2001. Nog 380mm te gaan dus in 5 maand tijd. Gaat dat lukken?  Een kletsnatte augustus met dikke onweersbuien zou ons goed op weg kunnen helpen. Maar wie zit daar nu op te wachten? Ik niet!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

12 reacties

Gesloten voor reacties.