België valt morgen in de prijzen. En niet alleen de Ardennen. Wel is het gewoon niet echt een winterinval nog. Europa gaat de winter in. De Alpen zitten er al in. Maar de Lage Landen blijven nog dicht bij hun gematigd zeeklimaat. Kansen op een scandihoog staan weer iets beter, maar dat is koffiedik kijken. Laat eerst de storm maar even uitrazen.

Hierboven zie je Bella aan het werk, en waar de sneeuw in België vandaan komt en waarom die Nederland niet bereikt en hoe de Alpen aan de zuidkant weer sneeuw krijgen. En Zweden en Noorwegen zeer zeldzaam uit het oosten tegen de hoofdkam! Schotland en Ierland zitten ook in de kou en sneeuw.

In Nederland is het herfst nu. Ga naar het strand. Steek je kop in de wind. Als we al geen vuurwerk mogen gebruiken om demonen te verjagen gebruik dan de krachten van moeder natuur. Een van de donateurs (de stroom donaties groeit gestaag) schreef me dat hij gisteren nog in zee had gelegen. Ja ultiem gezond! Ik ben bezig die website ultiemgezond.nl ook weer in de lucht te slingeren.

Gisteravond een gezellige kerstviering met Skischule Penhab in oprichting met een heerlijk door Nadine gekookt maaltje. En we poseerden met de mooie nieuwe skipakken. Ik ga nu afronden want we gaan met zijn allen met de toerski’s de Westgipfel op vandaag. Gisteren nog in mijn uppie de Zwölfer gedaan. Ik loop het nu in 1 uur en drie kwartier. Het sportbeest links gehurkt kan het in 50 minuten!! Op de mountainbike rijdt hij ook onze Bart Brentjes aan flarden tegenwoordig. De zwarte afdaling naar het middenstation door 40cm poeder gister was een van de mooiste van mijn leven.

Afsluitend een droomplaatje en een bedankje voor alle donaties. Iedereen krijgt een persoonlijk bedankje! En heb je iets op je lever deel het dan met me bij je donatie. Dan krijg je ook een inhoudelijk antwoord. Ik heb trouwens besloten voor de vele mensen die het erg jammer vinden dat ik hier nooit meer aan politieke analyse zal doen, een nieuw videokanaal te openen en daar af en toe over thema’s te vloggen. Zo komt iedereen aan zijn trekken. Ik wil geven wat ik te geven heb, en ook goed luisteren naar wat ik terugkrijg. Dan groeien we samen! Skiles nog even niet helaas …

Inloggen doe je via deze link. Doneren kan via Paypal …

… en Ideal.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Of duim mee voor een mooie prijs op mijn Oudejaarslot als ik ook weer een jaartje ouder ben!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Wim · 27 december 2020 op 11:12

Het herkauwen van hersenspinsels van sites als Breitbart, heet dat tegenwoordig politieke analyse?

  Hans · 27 december 2020 op 11:26

  Bijzonder die situatie in Zweden en Noorwegen. Wat ik mij dan af vraag is of er dan in de Noorse fjorden een “oostföhn” op steekt. Kan iemand hier iets over zeggen?

  Ieke · 27 december 2020 op 11:38

  Hallo Wim,

  Door je reactie op het bericht van Hajo, creëer je de mogelijkheid om te reageren op zaken die Hajo nu juist probeert te scheiden.

  Fijn bericht Hajo, geniet van je skitocht vandaag en dat gaat ook op voor de luckyones in Vlaanderen .

Kirsten_dl · 27 december 2020 op 11:50

Tsja… Sneeuw in Vlaanderen en Wallonië, dat laatste beter gekend als Ardennen oftewel hoogste toppen van ons land.
Ligt al aardig sneeuw ginds maar wat zijn we ermee? Langlaufen en skiën VERBODEN vanwege de covid-19-8-4 plandemie, overigens het meest gebruikte en tot vervelens toe gehoorde woord in 2020; VERBODEN.

Fijne feestdagen !

Aart · 27 december 2020 op 12:11

https://webtv.feratel.com/webtv/?cam=5693&design=v3&c0=0&c2=0&lg=nl&s=0
Dan maar op afstand ‘genieten’. Moet een onwerkelijke sfeer, maar ook weer unieke ervaring zijn. Alle restaurants etc. dicht, nagenoeg lege pistes dus geen wachtrijen; ‘Elk nadeel heb ze voordeel’.
Kan het niet laten 🙂 , maar zo te zien heeft iedere skiër een mondkapje op. In de buitenlucht….

  Kirsten_dl · 27 december 2020 op 13:42

  En nou begrip je meteen waarom wij een jaartje overslaan, met een muilkorf skiën in de buitenlucht !!? Ben wel gek maar niet zot.
  Nee daar bedankt ik echt voor hoor, mij niet gezien om aan dergelijke mistoestanden deel te nemen.
  Het hoeft echt niet gekker te worden !

sneeuwfanaat(Ron) · 27 december 2020 op 13:03

Mooi bericht ,ik hoop dat storm Bella een kentering brengt voor de ll wat betrefd winterweer! De laatste run van gfs is ook weer niet geweldig.Winter is dichtbij ,Ardennen sauerland maar lage landen is het weer niets dat zijn we ookgewend
Hajo iDEAL al ready?

  Tjeerd · 27 december 2020 op 19:41

  Hoe is het in Seefeld Ron? Foto’s? Je had zo’n grote mond dat je zo gaan, maar je post geen foto’s

Flex · 27 december 2020 op 14:18

@Erwin/kopie
Als we kijken naar het gfs 06 ensemble dan zien we idd dat de oper van de gfs weer een uitbijter is.
Grote verschil tussen het EC en GFS is dat het Europees model een blokkade op de oceaan laat zien op termijn waardoor de LL in een aflandige stroming blijven. De gfs oper heeft daar weinig zin in en laat depressie activiteiten tussen Ierland en IJSland zien en zoals we weten is zo’n ‘langspeelplaat’ op die plek niet gunstig voor winterweer. Bij EC zien we daarentegen een goed ontwikkeld hoog daar liggen.

Om te te beoordelen waar we nu precies staan bij het gfs (na 2 zachte operruns) kijken we ook even naar de para run. Dit is de run die de hoofdrun van de gfs op termijn gaat vervangen en nu al driftig ‘proef’ (ofwel parallel) draait. W zien dat die parallel NIET met e oper van de gfs meegaat maar meer een beeld laat zien wat we ook in het ECWMF (Europese model zien) zien.

Vervolgens plaatsen we even alle andere berekeningen van in de gfs 06 in perspectief in het meteofictiegebied vanaf 7 januari.

We zien dan dat het aantal zachte lijntjes weliswaar iets is toegenomen tov de ensembles die we gisteren zagen (toen was het 1/3 zacht, 2/3 kouder) maar dat het aantal koude lijntje nog steeds in de meerderheid is. Kijken we naar de periode 7/8 januari dan is die verhouding ongeveer 17/30 kouder en 13/30 zachter. Laten we dus zeggen 55-60 % van de lijntjes is nog steeds ok. 35-40 % van de lijntjes bij gfs is nu zachter.

Kijken we naar de mediaan dan zit die wat betreft de T2m ook wat lager dan het gemiddelde.

Conclusie na de ochtendruns:

– De grote modellen GFS en EC laten op termijn een wat ander beeld zien waardoor de onzekerheid iets is toegenomen wat mij betreft

– Het aantal zachte members is fractioneel toegenomen tov de avondruns. Dat zien we in beide modellen maar koude members blijven in meerderheid

– De oper run van zowel gfs 00 als gfs 06 lijkt GEEN representatief beeld te laten zien

– De Pararun is het niet eens met de oper run van gfs 06 en vertoont een beeld wat we in veel EC members zien (met hoge druk activiteit op oceaan en geen langspeelplaat in gebied tussen Ierland en IJSLAND

– De mediaan wat betreft T2M blijft veelal lager dan het gemiddelde wat uiteraard ook een positief signaal is gezien de gunstige spreiding van de oplossingen

– DE temperatuur op het 850HPA vlak (1500 m) zien we na een aanvankelijk lichte stijging tussen 5 en 8 januari ook weer dalen richting de min 5. Ook positief!

– Sneeuwkansen in het nieuwe jaar zijn significant te noemen. Zowel bij EC als GFS. Zeker in de periode 4-6 januari en ook weer daarna (in de nog onbetrouwbaardere termijn)

– Kijken we het derde grote model: het Canadese GEM dan zien we ook een gunstig beeld voor de winterliefhebbers met op termijn dalende temperaturen en geregeld sneeuwkansen.

Al met al zie ik tov van de avondpluimen van gisteren iets meer onzekerheid deze ochtend maar blijft het beeld voor de winterliefhebbers toch onverminderd gunstig!
Ik voorspel dan ook (en dat is een vrij eenvoudige voorspelling uiteraard) dan de gfs 12 eb gfs 18 beiden fors kouder zullen zijn dan de hoofdruns 00 en 06 van het gfs.
Die kans is namelijk 90-95% gezien de eerdere ensembles. Het ziet er dus nog steeds goed uit dames en heren! We blijven duimen voor een geleidelijke winterinval in de lage landen!

  Carl · 27 december 2020 op 14:39

  Mooie analyse Flex

   Claus · 27 december 2020 op 15:09

   Plus 1. Mooi onderbouwde overwegingen. Ik hoop dat de meerderheid vh members nu ook eens overwint
   Ondanks de gevleugelde uitspraak van een zekere SK zou het toch ook eens een keer geen herfst moeten zijn….
   Thx for sharing.

  sneeuwfanaat(Ron) · 27 december 2020 op 15:26

  Erwin???

Claus · 27 december 2020 op 15:06

Beste allen, Hajo in het bijzonder, hoewel ik de combi qua onderwerpen prima kon pruimen is dit wellicht de betere oplossing. Moet eerlijk zeggen dat ik de laatste dagen jouw berichten en ook de meeste reacties weer met plezier lees.
Juist ook omdat we het dit jaar zonder moeten doen, en ik momenteel weer tegen een nat glas zit aan te loeren, waarbij Bella nog een paar laatste huilen om het huis doet, lees en beleef ik toch graag wat mee van de belevenissen en het wintergerelateerde weer in Europa.
Over de rest van het wereldgebeuren is heel veel te zeggen, maar de ruimte voor afwijkende meningen is er momenteel vrijwel niet. Dan kun je 2 dingen doen. Voor nu is je keuze denk ik het meest verstandig, zonder daarmee overigens geweld aan te hoeven doen aan jouw en ieder anders mening. Jezelf verloochenen hoeft nu ook weer niet, we leven niet in Noord Korea, hoewel het er soms bijna op gaat lijken.
Ik zeg moed houden, deze laatste dagen van 2020 en met nieuw elan 2021 in. Eerlijk duurt het langst is nog altijd het spreekwoord. Hoe lang langst dan is, zullen we afwachten, maar ik weiger het geloof daarin op te geven.
Ik hoop daarbij ook op een winter in januari. Gewoon om even wat afleiding. Wellicht ook voor de natuur en zeker voor de toplaag in het land. Even goed doorvriezen geeft weer een goed uitgangspunt voor het komende groeiseizoen en helpt wellicht bij het in balans houden van onze flora en fauna.
Wens een iedere wijsheid en gezondheid toe. We gaan weer naar het licht!

Aart · 27 december 2020 op 15:21

@Claus, aanvullend. Ik zou iedereen de volgende vraag willen stellen: wanneer is voor jou de maat vol als het gaat om covid-19 maatregelen?

Ondertussen ook blijven lachen: https://weather.com/news/weather/video/getting-snow-off-the-roof-is-a-hard-job-but-someone-has-to-do-it. En hopen dat we dat in Nederland eens een keer gaan meemaken 🙂 .

  Claus · 27 december 2020 op 15:50

  Ik ben zo vrij even in te koppen: Zolang je geloofd dat een of meer maatregelen jouw of je naasten werkelijk beschermen, ben je bereid daarin mee te gaan, vooral als ze je niet teveel raken in de persoonlijke sfeer. Daar waar twijfel over nut en noodzaak of over zuiverheid van de gehanteerde overwegingen om te komen tot die maatregelen de overhand gaan krijgen, wordt het een ander verhaal.
  Kortom, voor ieder persoon ligt die grens ergens anders, net naar gelang kennis kunde interesse , informatiebronnen, vertrouwen in die bronnen, eigen onderzoek onderbuik, groter plaatje, voorspellingen, lering uit het verleden, massa manipulatie, belangen van invloedrijke mensen of instanties…..

  Hjs · 27 december 2020 op 15:56

  Zou bijna zeggen, wat maakt het nu nog uit?
  De wereld is, wat betreft, op het verkeerde been gezet, geen enkel land heeft verstandig gehandeld, puur de ligging heeft sommige landen een voorsprong gegeven.
  Toen het virus opdook, was een weinig bekend en vreesde “men” veel hogere aantallen slachtoffers, nu weten we, achteraf, meer.
  Stel, dat de oorspronkelijke angst, wel gerechtvaardig was geweest, en de politiek had niet ingegrepen zoals nu, wat voor drama zou dat geweest zijn?

  Veruit de meerderheid van de bevolking is ook gewoon voor, dus “men” doet wat het volk wil.

  Nu de vaccins in omloop komen, zal de boel redelijk snel onder controle komen. De risicogroepen zullen, uit angst, niet moeilijk doen, en uitgaande van 90% effectiviteit zal dan de druk op de gezondheidszorg snel afnemen.

  Wat ik persoonlijk wel redelijk bijzonder vindt is het gemak waarmee miljarden en miljarden aan steun uitgestrooid worden. Tot een jaar geleden kon bijna niks en, opeens, is er geld volop. Wat mijn ineens vele malen nuttiger gebruikt had kunnen worden. Persoonlijk zou ik, opheffen van Schiphol, nieuw eiland in de noordzee en daar een ultra modern vliegveld veel beter geweest. Denk dat je met 100 miljard een eind gekomen zou zijn.
  Schiphol, zou gebruik kunnen worden voor een geheel nieuwe, moderne, klimaatneutrale stad.

  Allemaal koe in de kont kijken, tis te laat, het oorspronkelijke idee van groeps immuniteit en beschermen van de ouderen, is volkomen mislukt. Dat moet echt op poten gezet worden voor een eventuele volgende x.

  Mijn vertrouwen in de mensheid is niet toegenomen dit jaar 🙂

   sneeuwfanaat(Ron) · 27 december 2020 op 18:37

   Gedeeltelijk met je eens ,maar verder wat een geraaskalk wederom van jouw kant zeg !!!

    Hjs · 27 december 2020 op 18:49

    Thx, zou me zorgen gaan maken als types zoals jij het wel zo zien. Wel verontrustend dat je deels snapt.

   Aart · 27 december 2020 op 21:28

   Ik ben eigenlijk benieuwd/bevreesd vanwege wat een vriend appte na een ‘virusdiscussie’.
   Quote:
   Ze hebben voor jou en je vriendjes inmiddels een naam: virus wappie 🙂 🙂 ! Er staan een aantal artikelen vandaag in de Volkskrant, die jullie precies typeren. Pseudo wetenschappers, zelfbenoemde specialisten, complot denkers etc. etc. Ik blijf liever met m’n beide benen op de grond. =>Ik hoop alleen wel dat zo meteen wordt vastgelegd wie er wel of niet gevaccineerd is. En dat die, die dat niet zijn, gewoon lekker thuis moeten blijven. We moeten niet weer mee maken dat jullie het virus overal naar toe brengen. en <= zijn van mij ter verduidelijking wat mijn vrees is.
   Krijgen we dan echt een tweedeling in de samenleving? Wel/niet gevaccineerd? Wel/niet een 'merkteken', want hoe controleer je dat anders dan?
   Ik hoop van harte dat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend, maar ik vrees met grote vreze.

    Aart · 27 december 2020 op 21:31

    Gaat iets mis met de tekst. en en <= zijn van mij …..

     Aart · 27 december 2020 op 21:34

     Oh, ben bang dat een html-programmaregel wordt opgeroepen met het gebruik van de tekens = > icm < =. Nou goed, lijkt me verder wel duidelijk.

    Kirsten_dl · 27 december 2020 op 22:25

    Mensen die geen vaccin willen moeten beperkt blijven in hun doen en laten en hebben minder bewegingsvrijheid ?
    Wat is me dat voor een redenering, gaan we beginnen zoals in 1920 ?
    Mensen die geen blond haar / azuurblauwe ogen hadden werden ook afvalligen en opzij geschoven.
    Sjonge jonge deze wereld is echt helemaal fucked-up !

Kirsten_dl · 27 december 2020 op 19:00

Iemand ter plaatse of die iemand kent ginds ?
Lijkt mij weer een sterk staaltje leugencampagne door de (s)linkse media…
https://www.hln.be/buitenland/oostenrijkse-skigebieden-kunnen-toestroom-skiers-niet-aan-honderden-britten-ontvluchten-quarantaine-in-zwitsers-skioord~a7f810b6/

Erwin · 27 december 2020 op 22:40

@Flex: Gelieve niet mijn analyses te gebruiken die ik op Alpenweerman geef! Indien mensen geinteresseerd zijn in mijn analyses zijn die te vinden op Alpenweerman.
Het is niet de bedoeling om mijn analyses te kopieren en te gebruiken op andere sites! Graag je begrip hiervoor!

  @Erwin · 28 december 2020 op 08:55

  @Erwin

  Nadat er op deze site meerdere keren de naam van site werd gepromoot(respect?) en ik nieuwsgierig eens een kijkje ging nemen kwam ik u tegen als 1 van 11 die reageert op die site ?
  En gek ,maar is het juist niet bedoeling dat zoveel mogelijk mensen een goed onderbouwde opinie lezen ?
  Maar ik had dan niet alleen u naam maar ook de bron diverse keren (zoals u zelf wel schaamteloos doet?)moeten vernoemen ?
  Vond u naam wel voldoende ..
  Maar uw boodschap is duidelijk ,voor een klein publiek geschreven en dat moet zo blijven, en dat is geen enkel probleem ,want nogmaals ik was positief over u inzending vandaar het ‘dolletje’ op deze site ..
  Beetje kleinzielig allemaal maar goed ik zal het niet meer doen hoor Erwin succes verder !

   Flex · 28 december 2020 op 08:55

   Mm,nog niet wakker geloof ik ….

Erwin · 28 december 2020 op 19:34

Kleinzielig ben je zelf als je zonder toestemming content gebruikt zonder enige toestemming en die 1 op 1 kopieert van een andere website (Alpenweerman). Publiek is daar groot genoeg en indien mensen mijn analyses willen lezen kunnen zie daar vinden. Duidelijk?

  Erwin · 28 december 2020 op 19:40

  Verder gaat het niet alleen om kwantiteit (hoewel ook dat daar prima op orde is) maar vooral om kwaliteit. En aantal reacties op een site is derhalve geen maatstaf voor de kwaliteit/niveau kan ik u melden. Dat is wel gebleken helaas. Maar verder einde discussie! Niet meer doen dus.

Gesloten voor reacties.