gernkogel

Hoe vredig vanochtend en ook nog de hele komende week in de Alpen! Het westelijk Alpengebied doet zondag en maandag wel even mee met onze stormachtige fase. Dinsdag ook regen en onweer in Oostenrijk. Maar is het voorstelbaar dat het precies op 1 september wit zal zijn in de Alpen vanaf 1500m? Why not?

alpencrash

 

Deze pluim laat meteen zien dat het gaat om meteofiction en in die categorie is dit bericht ook ingedeeld. Net zoals we gisteren de eerste arctische uitbraak op de kaarten hadden zo zien we vandaag de eerste dump in de Alpen. Is geen speculatie. Is gewoon een simpel feit: voor het eerst in winter 2015-2016 zien we een dump in de Alpen op de kaarten. Niet meer niet minder.

sneeuwalpen3

 

Voor ons winterliefhebbers is er geen strip in een ochtendkrant leuker dan deze fantasie. Veel groen nog. Zou het dan toch alleen om de hoofdkam gaan?

sneeuwalpen2

 

Nee hoor. Met temperaturen vlak boven nul op 1500m kan de sneeuw vanaf op die hoogte blijven liggen. Hoeveel?

sneeuwalpen

 

Ach natte sneeuw dus kunnen we aanhouden: 1 mm regen is een halve cm sneeuw. Dus gewoon een mooi sneeuwdekje voor eventjes. Om in de stemming te komen.

noorwegen

En hoe gaat het in deze modelberekening met de sneeuw in Noorwegen? Uitstekend! Ook hier rond de maandwisseling een erg koude fase. Wel meteofiction. Maar wat eerste sneeuw op de toppen boven 2000m gaat zeker vallen de komende fase!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.