fruehling2015

Mijn eerste dag terug in Nederland begon met een klamme sessie langs het voetbalveld van een van de kinderen. Het sneeuwt nog net niet. Dat heeft er in eerdere berekeningen wel ingezeten. Maar dat komt doorgaans dan toch niet uit. Een fors koud begin van het voorjaar is het wel. Vooral door de wind want met 7 graden plus praten we absoluut niet over een top 10 koude klassering. In Duitsland sneeuwt het wél! De kiek hierboven stamt uit de Harz. Maar je hoeft niet hoog te gaan voor sneeuw…

In de Wintersport-Arena Sauerland zit je op 250m hoogte al goed voor natte sneeuw!

sneeuwkanonnen

De sneeuwkanonnen zien werkeloos toe…

deutschland2103

Zie maar eens hoe koud het is…. om 10 uur vanochtend.

scandinavie2103

Waar komt die kou vandaan? Ik teer nog steeds op een tip van Leo van dagen geleden: Scandinavië. Zowat volledig in de diepvries…

fronten2103

Hier zie je het front binnenschuiven en heel mooi ook hoe bij de nadering juist bewolking tegen de zuidkant aan schuift. Dat komt door de schering van een zwakke depressie boven Spanje die de wind aan de zuidkant van de Alpen uit oost laat waaien en een hogedrukgebied boven Ierland die een straffe zuidwester aanjaagt noordelijk van het gekrulde front.

dutchweekend2103

Hier zie je de grauwe soep in Piemonte die het gevolg is van die stuwing aan de zuidkant. Rara welk event is daar aan de gang op de eerste dag van voorjaar 2015? Natuurlijk kijken we hieronder weer in detail naar de vooruitzichten voor Dutchweekend Saalbach.

montafon2103

In het Montafon in Vorarlberg is het ook al super mistig vanuit het noorden.

tauplitz2103

Maar in het oosten van Oostenrijk schijnt nog volop de zon. Zie hier bijvoorbeeld in Die Tauplitz.

obertauern2103

Vooral in Obertauern is het yummie. Zie hier zo’n sportieveling happy skaten buiten de loipe natuurlijk… de door Nederlanders meest ondergewaardeerde sport!

sneeuwverwachting2103

Hoe gaat het nu verder? Terecht hield Ronaldo gisteravond vele slagen om de arm. We zitten in een weersoep momenteel. Vanavond bereikt het front de noordkant van de Alpen en dan sneeuwt het tot morgenavond aan toe…. veel valt er niet zoals je op bovenstaande kaart ziet. Het meeste wederom weer pal aan de Middellandse Zee in de Ligurische Alpen.

sandwich

Het goede nieuws voor diegenen die een hele week geboekt hebben deze week is: maandag is het yummie! Daarna gaat het vanuit het westen geleidelijk helemaal mis. Een dikke sneeuwsandwich komt op gang. Ik ga dit weekeinde alle lijsten en BV’s bijwerken en kom dan met de nieuwe naam voor deze dump. De sneeuwgrens gaat in de Franse Alpen naar 1200m. Aan de zuidkant naar 1500m. En aan de noordkant naar….. uiteindelijk op donderdag de laagste dalen! Komt de zon dan terug? In eerdere berekeningen nog wel. Nu niet meer… Vraijdag sneeuwt het veel minder maar is het wel bewolkt. EN zaterdag nadert alweer het volgende front!

accugfs2103

Kijken we dan zo net over het weekeinde zien we forse accumulaties. Boven 1500m overal dus grotendeels als sneeuw. Ideaal voor verdere massagroei van de gletsjers in de Alpen die zich in de nabije toekomst geleidelijk zullen gaan herstellen van de afsmelt in de laatste 150 jaar… bizarre accumulaties echt. Zie je 172mm bij Salzburg staan? En 218mm in Oberwallis?

accuec2103

Het Europese model laat meer weglekken naar de Balkan. En dat kan ook heel goed op die termijn. Maar met 100mm in Centraal-Zwitserland is ook hier duidelijk: op hoogte komt er nog een bak sneeuw bij zo aan het einde van het seizoen!

30maart

Geen wonder ook met zulke weerkaarten. Een perfecte glijbaan noem je dit. Alles erop en eraan. Uit het boekje… En zo koud dat dezelfde situatie in januari ook de Lage Landen veel sneeuw zou hebben gebracht. Maar voor sneeuw in de Alpen is het altijd gunstig als het in de Lage Landen regent. Warmere lucht kan nu eenmaal meer vocht bevatten.

2april

Het Amerikaanse model produceert van hetzelfde. Met dikke sneeuw in Berlijn. Dus durf ik er wel een vijfde BV aan te wagen nu het 2-2 is komen te staan!

cliff

En diep in meteofiction gebied is dit de cliffhanger van het Amerikaanse model voor 5 april. Je kunt hier dus geen enkele waarde aan hechten. Het is wel een indicatie van waar het heen zou kunnen gaan. Ik ben een keer eerder dit voorjaar (op 16 maart) “bang” geweest voor een westcirculatie met met veel regen het skiseizoen snel zou beëindigen. Die angst is bij mij geweken..

allesopen

Daarom durf ik nu – als vijfde boude voorspelling – te stellen dat in de Zillertal Arena op het afsluitende weekeinde 11 en 12 april alle liften en alle pistes open zullen zijn zoals ik het ook de afgelopen dagen heb gehad. Dit skigebied is qua hoogteligging representatief voor veel skigebieden met een lang seizoen zonder in de überklasse van een Obertauern of Les Menuires/Val Thorens te vallen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.