Een uurtje geleden ben ik van werk in Aarschot naar me thuis gereden in het Vlaams-Brabantse Meensel-Kiezegem. Normaal gezien duurt die rit een dik kwartier, maar deze keer liep het anders. Het dooifront liep net op dat moment binnen en zoals we al wisten ging er aan de verwachte sneeuw eerst wat aanvriezende regen vallen. Bijzonder gevaarlijk rijden was het want de wegen werden meteen spiegelglad. Ik rij veel liever in de sneeuw dan dit, want hier heeft echt niemand iets aan. Enkel goed om brokken te maken. Eenmaal thuis aangekomen zat heel mijn auto onder een dikke laag ijs.

Opmerkelijk, op de radarbeelden was er nochtans niet zo veel te zien.

Van waar komt die ijzel? Niet van de temperaturen aan de grond. Daar nu nog steeds dikke vriekou.

Ook hogerop op 600m (925hPa) is er geen probleem. Koud genoeg voor sneeuw daar.

Het probleem zit hogerop. Op 1300m (850hPa) zit de zachtere lucht die vannacht vanuit het zuiden is komen binnen waaien. Tijdelijk, want achter die zachtere lucht zit weer wat koudere (nu nog boven Noord-Frankrijk).

De regen gaat straks dus weer in sneeuw over. Het Belgische KMI verwacht nog zo’n 5cm. Naarmate het front dieper Nederland binnen trekt is de zachte lucht op hoogte al verdwenen. Goed mogelijk dus dat het in Nederland meteen om droge sneeuw gaat. Pas achter het front gaat de temperatuur naar omhoog dus gaat de sneeuw (even) blijven liggen. De hoeveelheden dalen wel naarmate het front verder trekt want het is aan oplossing onderhevig. Waar gaat het uiteindelijk oplossen? Gisterenochtend had ik er nog goede hoop op dat dat boven de regio net ten zuiden van de grote rivieren ging zijn …

… maar ondertussen zijn de modellen eensgezind: het zal wat noordelijker, zowat op de lijn Amsterdam-Winterswijk zijn.

Ten noorden van die lijn blijft het dus ook morgen overdag nog vriezen. Wil je morgen nog gaan schaatsen? Dan weet je waar naartoe. Niet naar de zuidelijke provincies van de Lage Landen alvast, want daar schiet het kwik meteen door richting de +10°C. Uiteindelijk zal de zachte lucht op zondag ook het noorden van Nederland bereiken en is de winterprik voorbij.

Ook in Ierland trouwens waar koning Thialf vandaag nog even alle registers open trekt. Het finaal slotakkoord van winter 2017-2018? Daar lijkt het voorlopig op. Er zijn nog wel steeds kansen op winterse verrassingen later deze maand, maar die kansen zijn vooralsnog heeeel klein.

In de reacties is er zelfs wat paniek omdat reageerder Skiwi het weekend van 10 maart weer naar de Alpen trekt. En dan weten we … ai, er komt regen aan. Haha, mopje natuurlijk 😉 . Toch is er wel degelijk kans dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Wanneer de stationaire depressie tussen Ierland en Spanje eindelijk aan de wandel gaat kan er aan de voorzijde van flink wat warmte van over Afrika aangezogen worden.

Op een hoogte van 1500m ziet dat er dan zo uit. Temperaturen van +10°C.

Tja, omdat de luchtcirculatie de voorbije periode geblokkeerd heeft gezeten is er naar ons wel koude arctische lucht uitgestroomt, maar de tropen zijn daardoor wel extra opgewarmd omdat er geen warmteuitwisseling met het hoge Noorden mogelijk was. Het is nog ver weg, maar laten we toch maar hopen dat die extra warme lucht geen enkele reis naar de Alpen heeft geboekt.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

64 reacties

Gesloten voor reacties.