25398498_1791888810821519_2212155407630108781_o

Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental, een gebied wat regelmatig voor ongerustheid zorgde op de site afgelopen jaren. Uiteindelijk kwam het altijd goed vanwege de goeie pistes maar zoals hierboven is waar iedereen op wachtte. Bomen wit tot beneden in dit redelijk lage dal.

filzmoos insta

Ja ik noemde het gisteren al eens in de reacties dat we het maar flink moeten waarderen hoe deze winter in de Alpen tot nu toe verloopt. Sinds november regelmatig veel sneeuw en amper echt langdurige warmte of periodes met regen. Onze partner Filzmoos bewijst dit met een fijn plaatje.

zell am see

Zouden ze in Zell am SeeKaprun daarom een feestje gevierd hebben? De top start van de winter? Nou volgens mij wordt er wel vaker een feestje gevierd daar, ook als er geen reden voor is. Erg gezellig dorp, zomers en winters.

sella

Wanneer de zon doorkomt trekken toch veel marketingmannetjes er snel op uit om een foto te schieten zoals we hierboven zagen. In het zuidelijke Val Gardena zullen ze minder gehaast zijn hiermee, wanneer de Noord-Alpen in de bewolking zitten schijnt hier de zon. Schitterend zicht op het Sella massief, deze zomer stond ik op de top ervan Piz Boe, in de winter onbereikbaar.

valmo

Gave plaat uit Valmorel gistermiddag. Superoud maar heerlijk vredig 2-zittertje op de voorgrond, helikopter linksboven en na wat inzoomen net niet de Mont Blanc zichtbaar. Die laatste zit in de wolken, naja eigenlijk de Monte Bianco die je vanaf deze positie ziet.

image_webcam_2017-12-13_1321

Klik op de afbeelding voor het hele panorama

flaine

Deze kwam ik tegen bij een oude liefde, Le Grand Massif, zicht op het dalletje waar een (niet vaak geopende) piste van 14km lang naar het afgelegen Sixt loopt. Maar wat kom ik daar tegen, schitterend samenspel van zon, schaduw en waterdruppeltjes. Zomaar op een webcam, uniek! Iemand die hier meer over weet? Ik heb er weinig verstand van.

image_webcam_2017-12-20_1300 (1)

Daar beneden in het dal van Sixt trouwens ook nog geweldige omstandigheden op slechts 700m hoogte. Kijk eens wat een sneeuw links op die balken, het is echt overal genieten!saas fee

De webcams overladen ons met prachtplaten: wakker worden hoog boven Saas-Fee.

Bij  Loser in het oosten van Oosten van Oostenrijk moesten de lawine diensten aan het werk, net als overal in de Alpen natuurlijk. Goed dat zij hun werk doen, je zal maar rustig een schnitzel aan het eten zijn daar op het terras….

rart_17122121_17122100

Op naar de kaarten, we starten met de superkorte termijn. Vanavond staat er namelijk sneeuw op het programma wat wij al een aantal dagen volgen. het begint vanavond en houdt nog de hele vrijdag aan. Hierboven ziet het er imposant uit maar het gaat neerkomen op slechts 20cm omdat de hoge druk ontzettend dichtbij is. Eigenlijk is dat best positief want de sneeuwgrens was ook al dagen een issue, deze lijkt tot 1200m te komen, voor de laagste dalen dus slechts enkele millimeters.

tcdc_17122318_17122100

Zaterdag wordt dan waarschijnlijk een hele saaie reisdag met constant bewolking in heel Duitsland en Frankrijk. Totdat we in ons favoriete wintersportoord aankomen. Voorzichtig begint op zaterdag namelijk overal in de Alpen de zon door te breken, Franse Alpen al eerder in de zon.

tcdc_17122406_17122100

Zondag eerste dag op de piste? Genieten! Alpen steken uit boven de mist/lage bewolking die over het laagland hangt. Die vieze saaie lage bewolking hebben we in de BeNeLux ook al even last van en houdt dus aan, bah. Gisteren werd in de reacties getipt dat we nog amper zonuren hadden gehad, ik zeg, iedereen naar de Alpen! Laat maar, ik moet zelf ook nog even wachten.. Kerstverlichting aan dan maar 😉

rart_17122612_17122100

Zondag en Maandag 2 op en top geniet dagen op de pistes! Neem het ervan tijdens kerst want al snel staat er een weersverandering op het 2e kerstdag menu. Dinsdag komt er alweer wat bewolking kijken boven de zuidkant en Franse Alpen, de noordkant pakt nog een zonnige wintersportdag mee. De aanvoerrichting is zuid-west dus zorgt direct voor wat stuwing. We kijken verder in het Europese model omdat ik m zo leuk vind deze ochtend

stuwing

Een klein laagje heeft zich afgesplitst van de moederdepressie boven Schotland. Deze zorgt voor een stevige korte zuidkantdump met een gunstige sneeuwgrens voor die regio, daar mogen ze wel weer wat sneeuw krijgen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het GFS hier minder vertrouwen in heeft en laat het laagje minder goed ontwikkelen, vanaf hier dus meteofictie. Let ook even op de sneeuw in de Pyreneeën, daar noordwest stuwing aangegeven met de roze pijl. Heh grappig, de exacte kleur van sneeuwval op Paint gevonden, voortaan kan ik sneeuw op de kaarten intekenen waar ik wil.

fohn

De tegenhanger van zuidkantsneeuw is de noordkant in de warme wind. Ja op woensdag kan dit zorgen voor een stevige woei en oplopende temperaturen. Maar niet voor lang want vanuit het westen nadert de kou alweer zoals we hierboven kunnen zien.

rart_17122806_17122100

De moederdepressie in samenwerking met het afgesplitste laag zorgt hierna namelijk voor een sneeuwsandwich. Iedereen blij!

rsum_17122906_17122100

Ik weet dat het niet mag, ik weet dat het onzeker is. Maar ik ga toch met wat wishful thinking even naar de neerslaghoeveelheden kijken van deze perfecte zuidkantdump. 50 tot 100cm sneeuw boven 1300m, ik glimlach tevreden.

jet3_17122906_17122100

Hoe gaat het dan verder volgens het EC? De polar jet volle bak op de West-Alpen, echter een meer westelijke dan noordelijke component dus oppassen voor de sneeuwgrens.

rart_17122906_17122100

Zo ziet dat er uit op de neerslagkaart. De zuidkantdepressie blust nog wat uit boven Griekenland en de jetstream legt een constante stroom van neerslag klaar voor de Noordwest-Alpen. En wat zien we daar?!?! Sneeuwbom voor Nederland?! Nee geintje helaas, zijn m’n paint skills… De Lage Landen aanhoudend in het grijze gebied van regen en niet al te koud.. Jammer maar het is even niet anders.

Webp.net-gifmaker (17)

Dan kijken we maar naar de west- en noordkant dump in volle glorie, en tot aan het gaatje in het EC. Sneeuwgrens tikt af en toe wel de 1500m aan in Frankrijk maar geen al te grote zorgen. Het houdt maar niet op, wat een toprun!

graphe3_1000_569_426___

Hoe waarschijnlijk acht ik dit? GFS zat namelijk vanaf de 27e al op een andere koers. Hierboven het ensemble voor NW Alpen, sneeuwgrens blijft af en toe kritiek. Neerslag de 27e is zeker, GFS stuurt meer naar de noordwest boog, het EC met een zuidkantdump. Mijn gevoel neigt meer naar dat afsplitsende laagje van het EC, misschien niet zo mooi als dat we in deze run zagen maar de we hebben het vaker gezien afgelopen berekeningen. We zullen zien welk model er gelijk krijgt, waar hoop jij op? Richting oud en nieuw trouwens nog uiterst onzeker, EC kwam met die knaller van een westkantstuwing maar GFS doet het rustiger aan zoals ook het ensemble laat zien.

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

75 reacties

Gesloten voor reacties.