De eerste krokusweek staat voor de deur: 15 februari is het zover. En hoe gaat het worden? Want hoe zeer ik ook pleit voor last minute boeken en altijd net een mooie fase meepikken… zo onmogelijk is en blijft dat voor ouders met schoolgaande kinderen. Die moeten het dus doen met wat ze hebben die laatste twee weken van februari waar ook de carnavalsweek onder valt en de krokus midden en zuid. Toch trouwens eens aan de ouders van Jasper en Xander hierboven op de foto vragen hoe zij dat doen want ik ben juist deze dagen met deze broertjes aan het skiën.

Bij deze prachtige ochtendkiek van Innsbruck voel ik toch wel meer en meer dat ik snel daarheen wil om de Nordkette weer eens te gaan bedwingen. Ik ga ook nog naar datums kijken en goedkope vliegtickets of ik niet weer een tripje kan aanbieden dit seizoen. Je ziet dat het op die hoogte dooit. Enkel door de directe uitstraling vanaf de piste wordt deze toch knalhard op deze dagen. En dan zijn we ook vanochtend al gauw weer in firn aan het skiën want het is puur voorjaarsskiën momenteel.

Ook vanochtend is het nog voorjaarsskiën maar vanaf vanmiddag en vooral morgen is het singing in the rain. En dan vooral vanwege mijn regenjas van HEAD die speciaal voor skitrainers is ontwikkeld die weer of geen weer urenlang bij wedstrijdpistes moeten staan. Ik heb er nu eindelijk ook eentje. Ik zag hem voor het eerst in december 2017 toen ik in Kitzbühel les gaf bij skischool Element3. De chef van die skischool had hem altijd aan als het regende. En nu mag ik hem dankzij de weergoden ook eens gaan uit testen.

Vanaf vanmiddag zit er namelijk een grote dikke poot van een warmtefront tegen de noordkant van de Alpen aangezogen en gaat het onbedaarlijk regenen. Bah bah bah. Foto’s van mij in mijn regenpak volgen. Wil jij er ook eentje? Laat even weten in de reacties met je kledingmaat erbij. Ik zal kijken of ik via HEAD een kleine bestelling kan plaatsen voor lezers van WSWM zodat je de luxe jas met korting krijgt. Je bent echt een voorloper hiermee. En wat ik al zo vaak benoem: skiën in de regen heeft grote voordelen. De pistes zijn praktisch leeg. Er zijn daardoor geen bulten. En je skiet op een best griffige maar niet harde sneeuwlaag.

Hierboven dan het moment dat de regen overgaat in bakken met sneeuw. Dat gaat zo dinsdagochtend gebeuren. Jorne gaat vanavond in een speciale avondupdate de ins en outs van de aanstaande dump bespreken! Mis zijn analyse niet.

Hierboven zie je de duikvlucht die de temperatuur gaat nemen. Midden tussen de bak neerslag door. Een paar uur eerder of later kunnen dan al een halve meter sneeuw schelen. Daarna krijgen we zwischenhoch. Donderdag ga ik daarom foto’s schieten voor een artikel op Bärig.tirol. Vrijdag heb ik alweer een passagier voor het tandemvliegen. Nog een dozijn vluchten en dan open ik mijn business met een Oostenrijkse eenmanszaak. Ook het hele weekeinde van 8 en 9 februari lijken nog tof. En dan komt er een nieuwe fase. Met als grote vraag: to WC or not to WC?

Gisteravond had het Europese model deze onmetelijke WC aangejaagd door een monsterstormdepressie met 930hPa kerndruk. Dat hebben we in het Amerikaanse model zo niet.

Het Amerikaanse model geeft de wind een behoorlijke NW component en dat kan dan weer veel sneeuw aan de noordkant opleveren. Een scenario waarbij de Alpen de hele krokus in dikke sneeuwval zitten is niet ondenkbaar. Maar helaas dus ook nog de dreiging van aanhoudend te zacht en soms regenachtig weer.

Dit in contrast met Zuidoost-Azië. Daar is het al de hele winter te koud en zet het nu nog eens goed aan. Siberië en ook Alaska zijn begin februari meer dan 10 graden kouder dan normaal. Kazachstan heeft sneeuwtoestanden zoals voor het laatst in 1964 tijdens het zonnevlekminimum van cyclus 19.

En wisten jullie dat Taiwan echt hooggebergte heeft? De hoogste berg Yushan reikt tot 3950m! En daar is nu net 25 cm sneeuw gevallen. De meeste sneeuw in 24 uur in twintig jaar. En wij hebben nu al meer dan twintig jaar geen elfstedentocht gezien. Twee zonnevlekminima verder is het gewoon huilen met de pet op bij ons in de Lage Landen. Maar ik heb mijn boude voorspelling voor een serieuze kentering medio februari nog niet opgegeven.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

24 reacties

Gesloten voor reacties.