Het is dat het zo mooi allitereert – “klachtenvrij Kaiserwetter” – daarom zit het in de titel. Maar de strekking is niet dat er niet meer over het weer mag worden geklaagd hier. Dat mag wel. In rampsituaties zal hier ook wel weer eens een klaagmuurbericht worden geopend dat iedereen helemaal los kan. Als de pistes nu steeds ijziger worden bijvoorbeeld. Of de dalen bergen steeds groener nu de zon weer aan kracht wint. Inversie kan de dalen nog een beetje beschermen voor zover die niet al hartstikke groen zijn. Kijk hierboven naar de situatie rond Innsbruck. Het zijn de koude nachten die de situatie redden. Die zorgen dat het kwik ’s middags niet te hoog kan stijgen en houden de sneeuwkanonnen aan de gang.

Wél serieus is, is dat de 21 dagen niet klagen challenge vandaag is in gegaan: samen proberen 21 dagen niet over elkaar te klagen en niemand te bullyen. Ook weer niet te veel snowflake en op teentjes getrapt natuurlijk en heus dat we wel tegen een stootje kunnen. Maar alles uit en goed en blij hart. Omdat alle reacties gisteren zo fijn waren…. starten we meteen op 1. Ik ben in dit geval de moderator. En omdat het om gevoel gaat en niet om feiten ga ik op gevoel wieden. Ga het ook niet in woorden of in spelregels vatten. Ik volg mijn gevoel en beslis binnen een 1 seconde: blijven of prullenbak. Er kan verder ook geen correspondentie over worden gevoerd. Wel mag iedereen me altijd bellen: 0654268634… kunnen we meteen een date voor een tandemvlucht afspreken haha.

Eigenlijk horen bij deze challenge voor iedereen een mooie polsband met “A complaint free world”. De bedoeling is dat je elke keer dat je merkt dat je ergens over klaagt het bandje om je andere pols doet. En weer bij 0 begint te tellen. Totdat je een keer de polsband 21 dagen op rij aan 1 pols hebt gehad. Die periode van 21 dagen schijnt neurologisch net lang genoeg om een nieuwe gewoonte te vormen cq een slechte af te leren. Iets wat altijd is blijven liggen op WSWM is een keer een echte leuke shop te openen. Daar zou ik de bandjes dan wel in kunnen verkopen. En als dit goed gaat …. wie weet dan ook ooit de “21 dagen niet klagen over het weer” challenge? Zeggen jullie het maar.

Kaiserwetter is toch al moeilijk om over te klagen. Ik ben na een matig 2018 het nieuwe jaar weer met concrete fitnessdoelen in gegaan. En kan nu bijvoorbeeld thuis gaan hardlopen alsof het zomer was de komende tijd… het skiles geven bevalt ook weer erg goed. Wat een leuk vak. Ik zit bij de Skischule Alpin in Hopfgarten. Maar nu even niet. Want ben gisteren met mijn Renault Kadjar naar Nederland geblazen mag ik wel zeggen. Echt zeer veel CO2 voor de plantjes geproduceerd met 160PK op topsnelheid. Met een goede smoes: dochterlief moest natuurlijk op tijd naar bed voor een nieuwe schoolweek. Nu zit ik in het natuurvriendenhuis De Banjaert in Wijk aan Zee, wat mijn hele fijne betaalbare “tweede huis” in Nederland is geworden. Ik kijk uit het raam en zie al het groen me bedanken voor de extra uitgeblazen CO2. Je hoort me nu ook niet klagen dat het jaar met deze zeer fijne auto voorbij is nu…. concreet door de subsidies op elektrische auto’s vallen de verkopen van de grotere benzineauto’s tegen en wordt in de budgetten gehakt. Zo haalt de klimaatwaanzin je uiteindelijk toch links en rechts in. Nu heb ik twee dagen om een goedkope occasion op de kop te tikken met zeer laag budget. En dan eind van de week weer retour naar het Kaiserwetter.

Want tja…. de Lage Landen hebben geen Kaiserwetter in deze teflonachtige situatie. Vooral de komende dagen niet… Daarna krijgen ook de LL regelmatig mooi weer. En doe zelf wat je wilt met de pijlen achteraan. Voor de kortere termijn zien we die regen in Nederland overgaan in …

… wellicht de enige sneeuw de komende fase in de Alpen. Een soort neerslaghoedje vleit zich uit het noordwesten tegen de Alpenboog en hierboven zie je hoe beide modellen dan op verschillende sneeuwkanen uitkomen. De Franse Alpen en West-Zwitserland winnen.

Daarna mag ik het “teflonachtig” wel vervangen door: “teflon!” Met zon in de Lage Landen. Maar aiaiaiaiaiai….wat een lekker wintersportweer. Koop toch ook eens dat setje toerski’s met vellen en loop de dalafdaling naar boven. Er zijn zo veel manieren om van het mooie weer te genieten. Of pak een van de laatste 22 gratis tandemvluchten die ik te verdelen heb voor ik commercieel ga (mag gaan). Appje naar 0654268634. Ben je met meer personen kan ik ook wel jullie kant op komen. En er zijn ook nog wat mensen met geldige tegoedbonnen van vorig jaar.

Het plaatje blijft dat alle neerslag naar Noorwegen gaat. Hierboven het Europese model.

En hierboven het Amerikaanse model tot het gaatje op 6 januari. De zuidkant van de Alpen waaronder Val Gardena sowieso echt waanzinnig weer.

Pakken we daar het ensemble dan heb je dit. Koude heldere nachten. Overdag een graadje dooi. En nul sneeuw behalve kunstsneeuw.

Ondertussen is in Nagaland in India voor het eerst sinds 1982 sneeuw gevallen.

En is meer dan 500km van de Gele Rivier in China bevroren. In het artikel wordt ik niet wijs hoe bijzonder dit is. Maar er wordt gesproken over een recordwinter.

Ondertussen hebben we ook de temperatuur van de aarde weer een maandje verder. De aarde is tussen november en december 2019 0,01ºC warmer geworden zoals vanuit met satellieten aardeomspannend gemeten. Kijk nog eens hoe de temperatuur na de super El Ninjo van 1998 crashte… niets daarvan is momenteel het geval. Het glijdende gemiddelde kruipt al bijna weer naar de waarde van 2016. De BBC kwam net met een artikel dat 2010-2019 iets minder warm waren dan 2000-2009. Daar moeten we het dan mee doen. Daarom ben ik me maar weer op de Weissensee aan het oriënteren wat vorig jaar op de valreep niet lukte. Wat is jouw grootste challenge voor 2020 of laten we zeggen begin 2020 behalve dan onze challenge hier?

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

102 reacties

Gesloten voor reacties.