Stel stel stel dat Kerst groen gaat worden in de Alpen. En mensen overal het recht hebben gratis te annuleren. 1 + 1 = 2. Dat zou sneu zijn. En ik zou dan veel tijd krijgen om solo te vliegen in Hinterglemm. Waar ik het hele seizoen zit bij de nieuw opgerichte skischool Penhab. Half december ga ik die kant op. Tot die tijd maak ik mensen blij met allerhande klussen in en om huis.

Op Spitsbergen is een nieuw warmterecord voor november gemeten zegt de wakkere reageerder Hjs. Op de sneeuwkaart valt vooral het spectaculaire gebrek aan sneeuw in Scandinavië op. Oost-Europa hadden we al op de radar. We moeten in Amerika zijn voor overvloedige sneeuw. In de Alpen hebben de gletsjers natuurlijk te leiden. Maar op het Kleinfleisskees hier bovenaan is tussen 2015 en 2020 toch niet echt veel veranderd. Vooral 1998-2015 is desastreus geweest (zie ook deze video op Wetteronline). Behalve voor de archeologen en paleoantropologen dan.

De twitterfeed “Secrets of the Ice” is een must follow. Door de opwarming van de aarde geeft het ijs keer op keer geheimen vrij. Schitterend! Je ziet veel van deze mensen zich ook zorgen maken over klimaatverandering, maar doordat ze gek zijn op archeologie blijven ze goedgemutst. Dat zie je ook hier op WSWM. Veel klimaatalarmisten waren allang vertrokken hier ware het niet dat ze een wintersporthart hebben en ze toch ook wel willen luisteren naar iemand die weet dat het gangbare CO2 verhaal een fabeltje is.

Spitsbergen met foto! Ook op Secrets of the Ice gevonden.

Richting weekeinde ven een koude push naar de Alpen met een beetje sneeuw vanaf 800m als het meezit. Maar daarna neemt de zuidwestelijke stroming het weer over. Kan best dat we november uitgaan zonder nieuwe sneeuwlaag in de Alpen.

https://twitter.com/BgSnezana/status/1327926940154687488

Dan maar weer wat echte, maar voor ons toch virtuele sneeuw. Fijne zondag.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.