Stel stel stel dat Kerst groen gaat worden in de Alpen. En mensen overal het recht hebben gratis te annuleren. 1 + 1 = 2. Dat zou sneu zijn. En ik zou dan veel tijd krijgen om solo te vliegen in Hinterglemm. Waar ik het hele seizoen zit bij de nieuw opgerichte skischool Penhab. Half december ga ik die kant op. Tot die tijd maak ik mensen blij met allerhande klussen in en om huis.

Op Spitsbergen is een nieuw warmterecord voor november gemeten zegt de wakkere reageerder Hjs. Op de sneeuwkaart valt vooral het spectaculaire gebrek aan sneeuw in Scandinavië op. Oost-Europa hadden we al op de radar. We moeten in Amerika zijn voor overvloedige sneeuw. In de Alpen hebben de gletsjers natuurlijk te leiden. Maar op het Kleinfleisskees hier bovenaan is tussen 2015 en 2020 toch niet echt veel veranderd. Vooral 1998-2015 is desastreus geweest (zie ook deze video op Wetteronline). Behalve voor de archeologen en paleoantropologen dan.

De twitterfeed “Secrets of the Ice” is een must follow. Door de opwarming van de aarde geeft het ijs keer op keer geheimen vrij. Schitterend! Je ziet veel van deze mensen zich ook zorgen maken over klimaatverandering, maar doordat ze gek zijn op archeologie blijven ze goedgemutst. Dat zie je ook hier op WSWM. Veel klimaatalarmisten waren allang vertrokken hier ware het niet dat ze een wintersporthart hebben en ze toch ook wel willen luisteren naar iemand die weet dat het gangbare CO2 verhaal een fabeltje is.

Spitsbergen met foto! Ook op Secrets of the Ice gevonden.

Richting weekeinde ven een koude push naar de Alpen met een beetje sneeuw vanaf 800m als het meezit. Maar daarna neemt de zuidwestelijke stroming het weer over. Kan best dat we november uitgaan zonder nieuwe sneeuwlaag in de Alpen.

https://twitter.com/BgSnezana/status/1327926940154687488

Dan maar weer wat echte, maar voor ons toch virtuele sneeuw. Fijne zondag.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.