accu0412-12

Bingo! Je moet tenslotte eerst ook eens een hoofdrun hebben die voor een heleboel sneeuw aka dump gaat! Voor het eerst hebben we een run van de twee grote modellen die er meer dan een meter sneeuw uitperst over toch wel 200km noordelijke hoofdkam. Concreet berekent deze run erg veel neerslag in de Jura en ook de Vogezen trouwens. Ook daar zal het sneeuwen want de sneeuwgrens zakt naar de lagere dalen. Maar voor de Franse Alpen en Zwitserland blijft er altijd nog 70 tot 85mm over en dat kan al gauw 100 tot 150cm sneeuw zijn als je een einde boven de sneeuwgrens zit. En zelfs Oostenrijk heeft in deze run meer dan in eerdere runs waar Oostenrijk nog het beste bedeeld was. Gemakkelijk een halve meter poeder en daar met een nog lagere sneeuwgrens dan in de Franse Alpen.

accu0412-12b

Als je deze kaart ziet, weet je dat we het over een zuivere NW-stuwing hebben aka glijbaan. De reacties zijn wekenlang ook een klaagmuur geweest van sommigen die vertwijfelden dat dit seizoen het vorige achterna zou gaan. Dat kan nu wel weg…. zelfs als het nog ernstig tegen gaat vallen…. worden de Alpen aan de noordkant errug mooi wit vanaf het weekeinde.

ensGFS0412-12

Hier even snel het Amerikaanse model ter contrast. Je kunt zeggen: veel minder neerslag. Je kunt ook zeggen: voor het eerst is het ensemblegemiddelde hoger dan de hoofdrun en vooral zien we voor het eerst een cluster lijnen flink pieken qua neerslag rond 13 december. Min of meer gelijk aan wat het Europese model al in de hoofdrun neerzet. Dat zijn situaties dat je streng moet zijn voor een weermodel. Je geeft het model dan een schouderklopje en zegt “Bijna goed. En nu weer naar je kamer en het nog eens proberen en je komt niet beneden voor jij ook een hoofdrun met een meterpoeder hebt”. En dan niet met je ogen knipperen want anders verbreekt de magie!

nognietklaar

Ik ga nog veel meer analyseren maar na deze kaart druk ik op publiceer. Ik noem deze kaart “Nog lang niet klaar” en dat betekent dat er evengoed nog meer sneeuw bijkomt na de 14e. Dit is namelijk de laatste kaart van het Europese model corresponderend met de accumulatiekaart hierboven.

Wim inspireerde me met zijn reactie om eens een stromingsfilmpje op te nemen en er wat temperaturen bij te tonen. Let op de ijzige jet recht over de noordpool naar IJsland. Van de kou blijft aan het oppervlak niet veel meer over door het nog warme zeewater daar. Wat het “nog” warme… het is daar altijd warm vanwege de warme golfstroom. Op hoogte is dit wel degelijk de impuls die nodig is om de sneeuw in de Alpen te produceren.

china

Als je zelf naar earth.nullschool.net surft en je met onze aardbolletje speelt zie je misschien ook nog de resten van het systeem dat in delen van China 90cm sneeuw heeft gedropt! Zie de video hierrr.

koudgenoegb

Wat zich de komende periode heel mooi zal bewijzen is het “net hoog genoeg zijn” van de Alpen en de skigebieden daarin. Met daarbij het karakteristieke verloop waarbij in de Franse Alpen de sneeuwgrens misschien iets hoger ligt (gematigd zeeklimaat) maar de skigebieden ook hoger zijn. En in Oostenrijk de sneeuwgrens lager en de skigebieden ook. Rara hoe kan dat? Heeft ook simpelweg met calculatie van de investeerders te maken. Skigebieden zijn daar waar… het kan!

sauerland-zondag

Zo heeft ook de Wintersport Arena Sauerand toentallen miljoenen geïnvesteerd…. omdat het kan. Vorig jaar en deze herfst heeft men daar zeker aan vertwijfeld… maar de winters worden kouder en sneeuwrijker in Europa. Met kunstsneeuw kan Willingen zaterdag al een piste openen. Maar als je dit ziet voor zondagavond dan weet je dat het snor zit daar oostelijk van Keulen tussen 500 en 841,9 meter. Ja leer die laatste uit je hoofd. Dat is de Kahler Asten.

koudgenoeg

En in de Alpen zien we dat het de hele periode bij elke neerslaggolf steeds net koud genoeg is. Steeds sneeuw tot in de lagere of allerlaagste dalen. Wat dat betreft zit mijn BV sowieso al snor. Kan de pret nog worden bedorven? Zeker: de GFS18u kan ons alweer wat in mineur brengen. En twee slechte runs morgenochtend en de sfeer slaat weer om en de klaagmuur is weer geopend. Toch groeit denk ik een beetje het vertrouwen dat it sil heve.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

66 reacties

Gesloten voor reacties.