accu0412-12

Bingo! Je moet tenslotte eerst ook eens een hoofdrun hebben die voor een heleboel sneeuw aka dump gaat! Voor het eerst hebben we een run van de twee grote modellen die er meer dan een meter sneeuw uitperst over toch wel 200km noordelijke hoofdkam. Concreet berekent deze run erg veel neerslag in de Jura en ook de Vogezen trouwens. Ook daar zal het sneeuwen want de sneeuwgrens zakt naar de lagere dalen. Maar voor de Franse Alpen en Zwitserland blijft er altijd nog 70 tot 85mm over en dat kan al gauw 100 tot 150cm sneeuw zijn als je een einde boven de sneeuwgrens zit. En zelfs Oostenrijk heeft in deze run meer dan in eerdere runs waar Oostenrijk nog het beste bedeeld was. Gemakkelijk een halve meter poeder en daar met een nog lagere sneeuwgrens dan in de Franse Alpen.

accu0412-12b

Als je deze kaart ziet, weet je dat we het over een zuivere NW-stuwing hebben aka glijbaan. De reacties zijn wekenlang ook een klaagmuur geweest van sommigen die vertwijfelden dat dit seizoen het vorige achterna zou gaan. Dat kan nu wel weg…. zelfs als het nog ernstig tegen gaat vallen…. worden de Alpen aan de noordkant errug mooi wit vanaf het weekeinde.

ensGFS0412-12

Hier even snel het Amerikaanse model ter contrast. Je kunt zeggen: veel minder neerslag. Je kunt ook zeggen: voor het eerst is het ensemblegemiddelde hoger dan de hoofdrun en vooral zien we voor het eerst een cluster lijnen flink pieken qua neerslag rond 13 december. Min of meer gelijk aan wat het Europese model al in de hoofdrun neerzet. Dat zijn situaties dat je streng moet zijn voor een weermodel. Je geeft het model dan een schouderklopje en zegt “Bijna goed. En nu weer naar je kamer en het nog eens proberen en je komt niet beneden voor jij ook een hoofdrun met een meterpoeder hebt”. En dan niet met je ogen knipperen want anders verbreekt de magie!

nognietklaar

Ik ga nog veel meer analyseren maar na deze kaart druk ik op publiceer. Ik noem deze kaart “Nog lang niet klaar” en dat betekent dat er evengoed nog meer sneeuw bijkomt na de 14e. Dit is namelijk de laatste kaart van het Europese model corresponderend met de accumulatiekaart hierboven.

Wim inspireerde me met zijn reactie om eens een stromingsfilmpje op te nemen en er wat temperaturen bij te tonen. Let op de ijzige jet recht over de noordpool naar IJsland. Van de kou blijft aan het oppervlak niet veel meer over door het nog warme zeewater daar. Wat het “nog” warme… het is daar altijd warm vanwege de warme golfstroom. Op hoogte is dit wel degelijk de impuls die nodig is om de sneeuw in de Alpen te produceren.

china

Als je zelf naar earth.nullschool.net surft en je met onze aardbolletje speelt zie je misschien ook nog de resten van het systeem dat in delen van China 90cm sneeuw heeft gedropt! Zie de video hierrr.

koudgenoegb

Wat zich de komende periode heel mooi zal bewijzen is het “net hoog genoeg zijn” van de Alpen en de skigebieden daarin. Met daarbij het karakteristieke verloop waarbij in de Franse Alpen de sneeuwgrens misschien iets hoger ligt (gematigd zeeklimaat) maar de skigebieden ook hoger zijn. En in Oostenrijk de sneeuwgrens lager en de skigebieden ook. Rara hoe kan dat? Heeft ook simpelweg met calculatie van de investeerders te maken. Skigebieden zijn daar waar… het kan!

sauerland-zondag

Zo heeft ook de Wintersport Arena Sauerand toentallen miljoenen geïnvesteerd…. omdat het kan. Vorig jaar en deze herfst heeft men daar zeker aan vertwijfeld… maar de winters worden kouder en sneeuwrijker in Europa. Met kunstsneeuw kan Willingen zaterdag al een piste openen. Maar als je dit ziet voor zondagavond dan weet je dat het snor zit daar oostelijk van Keulen tussen 500 en 841,9 meter. Ja leer die laatste uit je hoofd. Dat is de Kahler Asten.

koudgenoeg

En in de Alpen zien we dat het de hele periode bij elke neerslaggolf steeds net koud genoeg is. Steeds sneeuw tot in de lagere of allerlaagste dalen. Wat dat betreft zit mijn BV sowieso al snor. Kan de pret nog worden bedorven? Zeker: de GFS18u kan ons alweer wat in mineur brengen. En twee slechte runs morgenochtend en de sfeer slaat weer om en de klaagmuur is weer geopend. Toch groeit denk ik een beetje het vertrouwen dat it sil heve.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

66 reacties

Gesloten voor reacties.