Ik word wat sloom van de huidige situatie van de weermodellen (of is het omdat ik vannacht topt half vier heb doorgewerkt?). Het is bijna beklemmend te moeten schrijven over het weer over luttele drie dagen als het blijkbaar nog  zo alle kanten op kan. Dan is het fijn dat we tenminste het nowcasten goed kunnen doen dankzij een plaatje van Gerard uit Hochkrimml. Poedersuikertje boven 1200m precies als voorspeld (berekend). Mooi speelgoed die weermodellen. En ze gaan nog veel beter worden omdat nieuwe technologie ervoor zorgt dat alle vliegtuigen en passant actief driedimensionaal weerdata gaan verzamelen. Zie het breaking news hier. Tja dan wordt je datadichtheid een stuk groter dan met de huidige spaarzame weerstations en weerballonnen. 

Tomski

Terwijl Oostenrijk dus nog grauw is, zijn de Franse Alpen alweer zonovergoten. Tom stuurde deze ochtendkiek uit Valmorel ook ge-upload met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel

zaterdag2203

Goed dat weten we. Het mooie weer en de warmte schuiven nu weer binnen. Twee dagen ligt de vorstgrens ’s middags weer op 3000m. Nieuw in het Europese weermodel is dat de kou achter het front pas in de nacht op zondag goed doorzet. Zie hier de extra Föhndag die er tenminste voor het oostelijk Alpengebied bij is gekomen.

ecma2403

Daarna houden we de extreme discrepantie van de weermodellen. En het strijdpunt is precies wat er rond de Alpen gebeurt. In het Europese model wordt de boel boven Genua geactiveerd. Er ontstaat een depressie die niet alleen de boel horizontaal laat tollen maar die ook de verticale luchtbewegingen aanwakkert die nodig zijn om ergens veel neerslag te krijgen. Het wordt al gauw geen mini-Genua-laagje meer maar een full fledged depressie die een gebied van honderden kilometers in de tang neemt. Inclusief Retour de l’Est “omkeerneerslag”.    

gfsma2403

In het Amerikaanse model niets van dat alles. Precies hetzelfde front op precies dezelfde locatie van de Oeral over Moskou tot in Tunesië heeft hier alleen een beetje een “weke plek” met extra wolken en wat extra neerslag tegen de Alpen. Als een stapeltje hout dat met een opgefrommelde krant net geen vlam wil vatten. De boel dooft snel uit. En hogedruk neemt het weer over van twee kanten.

accuec1903

De verschillen zijn immens. Inmiddels zien we dat het Europese model de grootste neerslag opnieuw aan de zuidkant legt maar omdat de kou aan de noordkant zit komt de grootste sneeuwaccumulatie aan de noordkant. De 1 mm = 1cm wordt makkelijk gehaald en de factor 1,5 zeker in de noordelijke Franse Alpen en aan de Zwitserse noordkant ook wel. Ja wat dat betreft is Zwitserland vanochtend de grote winnaar en niet Oostenrijk zoals we ook vaak hebben gezien. Ook de sneeuw in het laagland van Wenen, Praag en München is weer van de kaart. Maar de 40cm sneeuw wordt in deze berekening ook gewoon in de Oostenrijkse skigebieden gehaald. 

accugfs1903

Tja en dit is op hetzelfde tijdstip het Amerikaanse model. Vooral een boel regen aan de zuidkant (sneeuwgrens 1600m) en het Centraal-Massief (waar het front blijft hangen) als neerslagkampioen. Natuurlijk gebruiken de lokale Europese weerinstituten eerder het ECMWF model. De komende dagen zal blijken of dit model ook echt superieur is voor Europa. Hoe was dat vorig jaar maart ook al weer? 

at_prog

Dit komt van ZAMG in Oostenrijk. Woorden als “etwas” en “zeitweise” duiden op minder sneeuw. Een sneeuwgrens van 400m is natuurlijk wel om je vingers bij af te likken. 800m lijkt me een realistische inschatting voor Oostenrijk. De “patronen” weet je wel. En het is toch gewoon BV proof (1100m). 

ch_prog

Dit van Meteoschweiz. Kijk met “mit kräftigem Niederschlag lokal gegen 500 Meter absinkend” kunnen we iets! Dat gaat mooie plaatjes opleveren. Voor mij lekker makkelijk want ik zit vanaf zaterdag in de Portes du Soleil

fr_prog

En dit is een weerbericht specifiek voor de noordelijke Franse Alpen. “Les cumuls pourraient devenir importants sur la plupart de nos massifs et notamment sur la crête frontalière avec l’Italie lors d’un retour d’Est Lundi et/ou Mardi”. Yes. Grote accumulatie in de meeeste bergketens mede door een Retour de l’Est. Hierboven schreven we er al over. Genoeg voor nu: om 12uur kijken we naar de GFS06u.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.