Wat een spectaculair koude run rolt er vanavond uit het Europese weermodel!

90_35

Dit zal ongeveer de uitgangssituatie (volgens het GFS) zijn. Aanstaande zondagmorgen, als het dagenlang overal mooi gesneeuwd heeft. De Alpen, de Franse Middelgebergten en in mindere mate de Pyreneeën zijn voorzien van een mooie poederlaag. Alleen het oosten van Oostenrijk is nog wat minder bedeeld. De vorstgrens ligt dan even op zijn hoogst: zo’n 1000 meter aan de noordkant, mogelijk  1500 meter aan de zuidkant. Hoewel..

Neerslag EC  2411

Juist de nieuwe ECMWF berekening doet zaterdag en zondag nog aardig wat neerslag voor midden- en oost Oostenrijk.  De sneeuwgrens zal daarbij op 1200 tot 1500 meter. Daarboven moet 20 tot 30 cm haalbaar zijn. De echte kou zit dan nog in Scandinavië..En dan?

[metaslider id=29888]

Het lagedrukgebied dat in het weekend nog boven de Middellandse zee ligt trekt maandag oplossend naar het oosten weg en tegelijkertijd wordt het hoog boven de Atlantische oceaan omvangrijker en enorm langgerekt. Aan de oostzijde daarvan.. Juist. Wordt de weg vrijgemaakt voor een enorme strakke noordelijke stroming. Zie hoe snel het gaat! Hierboven de temperatuurcrash op 850 hPa, zeg maar 1500 meter hoogte dus. Diepvrieskou vanaf de Noordpool stroomt uit richting de Alpen en..

[metaslider id=29902]

Wordt daar voor minstens een kleine week geparkeerd! Net onder Italië maakt de lucht vanaf maandag op hoogte de bocht terug omhoog. Maar al op dinsdag wordt het een rondje: bij Oostenrijk linksaf. En zo wordt een afgesnoerde koudeput gevormd. Die lekker blijft rondtollen. En koud blijft zijn. Vanaf maandag op uitgebreide schaal temperaturen van -10 graden -overdag- en rond of onder de -20 in de nachten.

 Alps_2013112012_pcp_144

Heel veel sneeuw zal het in deze oplossing niet geven. De invloed van het uitgestrekte oceaan hoog dat tot op het vasteland reikt is groot. De meeste neerslag zit aan de oostkant van de koudeuitbraak. Hooguit krijgt -precies daar waar we het het hardste nodig hebben- oostelijk Oostenrijk wat sneeuw cadeau! Dat zou wellicht op dinsdag kunnen gebeuren. Verder westelijk  waarschijnlijk veel zon! Die situatie houdt in deze run aan tot bijna het einde, richting het weekend van 30 november. Dan als bonus misschien wel weer een glijbaantje. 

BeNeLux_2013112012_wind10m_144

En wat heeft Nederland daar allemaal aan? Alles en niets. Door het krachtige hogedrukgebied een zeer zwakke noordelijke stroming.  Wisselend bewolkt of misschien wel mistig, een graad of 6 overdag en een graadje vorst in de nacht. Weinig wind!

Europe_2013112012_thgt850_162_GFS

Wat doet het Amerikaanse GFS in de vergelijkende 12 uurs run? Tot dinsdag ongeveer hetzelfde. Daarna wordt de hogedrukblokkade echter wat meer zuidwest – noordoost georiënteerd en wappert de koude mede daardoor wat breder uit en bovendien verder naar het oosten; terug naar Rusland. Op het eind van de 10 daagse waar we nu naar kijken zelfs een lichte zuid-fohn. Aan die run hebben we dus weinig. Hoef niet te vragen welke we kiezen toch?

 ECpluim 20131120_12h

Tot slot de pluim voor midden Nederland. vanaf volgende week woensdag voldoende ruimte voor “het kan alle kanten op”. Meer serieus: ook depressie invloeden ja zelfs een westelijke stroming behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Aantal koude ensemble-leden is iets afgenomen. Maar de bifurcatie is nog steeds zichtbaar. Wat dus wil zeggen: vrij duidelijk het één of het ander! Woensdag lijkt een breekpuntje. Kans op vorstperiode wat mij betreft: 20%. Anders maar alvast warmdraaien op de nieuwe ijsbaan in Rotterdam!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

16 reacties

Gesloten voor reacties.