Is de kou nog gekomen, zoals die afgelopen zondag al in de verwachtingen zat? Bovenstaande foto (bron: facebook muz-tv) verraadt al het één en ander. Goedemorgen Moskou. Deze morgen -11.7 °C. Dat is, zo las ik op de site van Jan Visser, de laagste oktobertemperatuur van deze eeuw en pas de tweede keer dat het tot strenge vorst komt. Morgen en of zaterdag kan dat nogmaals gebeuren, daarna gaan de scherpste kantjes er voorlopig even vanaf.

Manchester City

Dus, had ook Manchester City het koud gisteren in en tegen CSKA Moskou. Nu ja, zo koud zelfs volgens  Manuel Pellegrini in de Telegraph dat zij daardoor een zeker lijkende overwinning uit handen gaven.

  Metdesk minima Noordoost-Europa

Geheel Noordoost-Europa heeft te maken met diepvries temperaturen. In het westen van Rusland is dat pure transportkou, in Finland meer stralingskou boven het al ruimschoots aanwezige sneeuwdek.

 SST_Baltic06

In het noorden van Scandinavië is het al wekenlang erg frisjes zodat het oppervlaktewater van de Oostzee flink is afgekoeld. In het uiterste noorden nog maar een graad of twee boven nul.

pslv_14102300_14102300

Een langgerekt hogedrukgebied boven Finland is de oorzaak van deze barre omstandigheden. De komende dagen breidt het zich nog wat zuidoostwaarts uit..

 EEurope_2014102312_tmin2m_18

..zodat vanaf komende nacht ook Polen en Oekraïne maar ook de Baltische staten met noordoosten winden en dus de kou te maken krijgen. Al is die daar wat minder extreem dan ik eerder voorzag.

rart_14102406_14102312

Tegelijkertijd schuift aan de zuidkant de neerslag voorbij die in de Alpen zoveel sneeuw gaf. In het zuiden van de Oekraine kan het tijdelijk nog fors sneeuwen. Op de rampplek rond Donetsk misschien ook ijzel en natte sneeuw, later overgaand in regen. Vanaf zondag gaat de hogedruk zich langzaam maar zeker oostwaarts verplaatsen richting Siberië en komt lagedrukinvloed vanaf IJsland daar min of meer voor in de plaats. Scandinavië neemt tijdelijk afscheid van de oktoberwinter en ook in Rusland trekt de echte winter zich nog even terug tot ver ten oosten van Moskou.

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.