ierland

Waar is dit nu weer? Turkije? Mispoes. Op een wel heel onverwachte plek in Europa zijn zeel veel schapen en lammeren omgekomen door de sneeuw. Drie keer raden? Griekenland? Nee het is Ierland. Als je het op de nuchtere maag verdraagt moet je maar hierrr kijken. In New Mexico zijn rond de jaarwisseling trouwens 30.000 stuks vee omgekomen. Het sneeuwde tot in het zuiden van Mexico! Momenteel zit het oosten van de Verenigde Staten in een cold snap. In het weekeinde even pauze en dan gaat Koning Thialf daar nog heftiger toeslaan.

abchazie

Dit dan Turkije? Waar gisteren in 37 van de 81 provincies schoolvrij werd gegeven door de sneeuw?  Nee het is Abchazië waar een halve meter sneeuw is neergedaald. Ook in Georgië en Azerbeidzjan is het mis. In het laatste land viel 80cm!

borovets0501

Even een korte blik naar Bulgarije. Het valt daar nog mee met de sneeuw. Ehhh dit is een skigebied en dus moeten we zeggen: het valt tegen! Kunstsneeuw moet ook hier in Borovets wonderen doen getuige de lege bak.

pamporovo0501
In Pamporovo is al meer gevallen.

rutgers0401

Als we rond de hele aardbol kijken zien we dat juist Europa momenteel de grootste koude afwijking laat zien qua sneeuwbedekking. Vreemd dat Polen niet meedoet!

polensneeuwvrij

Dat zien we ook hier terug. Al een hele poos terug postte ik een kaart met deze dubbele sneeuwboog. Toen nog als prognose. De sneeuw hoopt zich op waar warm en koud botsen. En niet waar koud heerst!

Kirsten_dl postte deze van een bevroren Oostzee. We kunnen er niet omheen: het is winter in Europa! En wij dan? Ja wij zijn op de verkeerde plak geboren. En is daarom is voor ons sneeuw en ijs zo spannend. Omdat we het meestal niet hebben. Heb je het altijd heb je er al gauw de balen van. En we hebben dus een paar bijzondere dagen met ondermeer…

Kijk! En…

Theo de Bruin schrijft op 5 januari 2016 om 10:03: Check dit filmpje. Zonet geschaatst op de wielerbaan in Zwaagwesteinde. Prachtig ijs!!!!!!!!!!

Geplaatst door Wintersportweer op dinsdag 5 januari 2016

Nu nog het echte werk. En dat gaat net als in 2012 pas in februari komen. Voel ik aan mijn water. In januari zit het er gewoon niet echt meer in. Ja het Frederic-hoog komt er misschien wel of niet. En dat gaat weer wat natte flatsen opleveren. Laat eerst de Wintersport-Arena Sauerland daarmee goed in de sneeuw komen. Dan kijken we weer verder….

vrijdagsneeuw

Vrijdag sneeuw Les Menuires

Ik laat even deze kaart zen van komende vrijdag als ik in Les Menuires zit. Die dag gaan we toch weinig zon zien (wel in Oostenrijk!) omdat er na Frederike meteen weer een pluk neerslag tegen de westkant klapt. Mag ook wel. Want de meter is nog niet in zicht! Kijk maar even mee in Savoie Mont Blanc:

stmartin0501

St. Martin de Belleville

laclusaz0501

La Clusaz

menuires0501

Les Menuires

En ook het Berner Oberland is schitterend wit nu. Maar de mega-accumulatie is er nog niet. Frederike kan ook hier het verschil maken. Zij het pas boven 1500m.

kleinescheidegg0501

Kleine Scheidegg

Wie kent de Jungfrau Region? In Wallis is meer gevallen….

Halve meter?

Geplaatst door Wintersportweer op dinsdag 5 januari 2016

Lekker toch die poederspoortjes rechts?

zuidkantwel

Zuidkant wel

Komend weekeinde houden we de zuidkant scherp in de gaten. In het Amerikaanse model gaat er een pluk neerslag mooi tegen aan liggen.

zuidkantniet

Zuidkant niet

In het Europese model juist weer niet. Het is echt stuivertje wisselen tussen de modellen nu en loves me, loves me not! De sneeuwgrens zou voor een Val Gardena net goed uit kunnen pakken.

sneeuwscandie

Zondag dan komen we in het teflon weer met Kaiserwetter in de Alpen. Lage Landen van de regen in de drup. En tegen het ijskoude Scandinavië aan een sneeuwfront waar je u tegen zegt! Om verder te kijken dan zondag vind ik de modellen te wispelturig momenteel. Dat het rond de 12e weer een paar graden kouder wordt in West-Europa en dat het in de Alpen, in Tsjechië (zie bericht vanochtend) en in de Duitse middelgebergten verder kan sneeuwen lijkt duidelijk. Voor de Lage Landen lijkt het me wijs om hele lage verwachtingen te hebben voor de rest van januari.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

103 reacties

Gesloten voor reacties.