De laatste twee weken van januari zijn traditiegetrouw de “ballonweken” in Filzmoos en gelukkig kunnen ze in 2022 doorgang vinden! Zaterdag 15 januari gaat het los en vanaf die dag stijgen er dagelijks vele luchtballonen op. En natuurlijk kun je mee varen als je dat wilt. De eerste van de twee weken is de 13. Hanneshof Ballonwoche. En daarna is er de 43. Internationale BallonWoche van 22 tot 29 Januari 2022.

Aan beide weken doen 40 internationale ballonteams deel onder meer uit Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië en Oostenrijk. De Hanneshof heeft een eigen ballon en is al jaren organisator van deze week. Een andere grote naam tijdens deze weken is Peter Flaggl en de hele familie Flaggl die een grote ballonvaartonderneming runnen vanuit Oost-Tirol. Natuurlijk zijn ze kind aan huis in Filzmoos.

Ballonvaren is net omgekeerd aan paragliden. De laatste doe je bij maximale thermiek in de zomer in de middag. Bij de eerste wil je juist geen thermiek. Er wordt ’s ochtends vroeg gevlogen of ’s avonds laat en in de bergen eigenlijk alleen in de winter. Juist daarom zijn de ballonweken van Filzmoos niet te versmaden. Ook geen wintersportstress met drukte bij de liften in januari dus je skiet wel een paar uurtjes maar hebt dan ook een hele andere vakantie. Om mee te varen moet je even in de buidel tasten. Toch 290 euro pp maar dat is dan ook inclusief terugrit van waar de ballon dan ook gaat landen. Zie de foto’s en zie dat het het waard is. Natuurlijk wordt alleen bij goed weer gevlogen.

Nacht van de ballonnen

Helaas helaas is er toch nog een staartje covid op het event. Ja natuurlijk geldt 2G tijdens het hele event, maar dat drukt de pret niet. Je hoeft niet per sé op een venue te zijn of mee te varen om van de pracht van de ballonnen te genieten. Gewoon rond het dorp wandelen is in het pittoreske en gemoedelijke Filzmoos toch al minstens zo “angesagt” als skiën of snowboarden. Echt jammer voor iedereen is dat de Nacht der Ballone toch nog een keer is afgelast. Maar we weten nu al dat de ballonweken volgende winter van 14 tot 28 januari 2023 plaatsvinden met de Nacht der Ballone op 14 januari 2023.

Ben je dus in de buurt tijdens die 2 weken, neem dan eens een kijkje. Of overweeg nog speciaal te boeken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.