De laatste twee weken van januari zijn traditiegetrouw de “ballonweken” in Filzmoos en gelukkig kunnen ze in 2022 doorgang vinden! Zaterdag 15 januari gaat het los en vanaf die dag stijgen er dagelijks vele luchtballonen op. En natuurlijk kun je mee varen als je dat wilt. De eerste van de twee weken is de 13. Hanneshof Ballonwoche. En daarna is er de 43. Internationale BallonWoche van 22 tot 29 Januari 2022.

Aan beide weken doen 40 internationale ballonteams deel onder meer uit Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië en Oostenrijk. De Hanneshof heeft een eigen ballon en is al jaren organisator van deze week. Een andere grote naam tijdens deze weken is Peter Flaggl en de hele familie Flaggl die een grote ballonvaartonderneming runnen vanuit Oost-Tirol. Natuurlijk zijn ze kind aan huis in Filzmoos.

Ballonvaren is net omgekeerd aan paragliden. De laatste doe je bij maximale thermiek in de zomer in de middag. Bij de eerste wil je juist geen thermiek. Er wordt ’s ochtends vroeg gevlogen of ’s avonds laat en in de bergen eigenlijk alleen in de winter. Juist daarom zijn de ballonweken van Filzmoos niet te versmaden. Ook geen wintersportstress met drukte bij de liften in januari dus je skiet wel een paar uurtjes maar hebt dan ook een hele andere vakantie. Om mee te varen moet je even in de buidel tasten. Toch 290 euro pp maar dat is dan ook inclusief terugrit van waar de ballon dan ook gaat landen. Zie de foto’s en zie dat het het waard is. Natuurlijk wordt alleen bij goed weer gevlogen.

Nacht van de ballonnen

Helaas helaas is er toch nog een staartje covid op het event. Ja natuurlijk geldt 2G tijdens het hele event, maar dat drukt de pret niet. Je hoeft niet per sé op een venue te zijn of mee te varen om van de pracht van de ballonnen te genieten. Gewoon rond het dorp wandelen is in het pittoreske en gemoedelijke Filzmoos toch al minstens zo “angesagt” als skiën of snowboarden. Echt jammer voor iedereen is dat de Nacht der Ballone toch nog een keer is afgelast. Maar we weten nu al dat de ballonweken volgende winter van 14 tot 28 januari 2023 plaatsvinden met de Nacht der Ballone op 14 januari 2023.

Ben je dus in de buurt tijdens die 2 weken, neem dan eens een kijkje. Of overweeg nog speciaal te boeken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.