De snelweg in de buurt van Zagreb. Dikke sneeuw. Op de hele Balkan en ook zoals gisteren al genoemd in de Apennijnen. Op de Balkan lokaal tot 40cm sneeuw en vandaag houdt het nog aan.

Mooi satellietbeeld van de depressie die aan beide kanten van de Adria lake effect sneeuw dropt. Hier de video uit Zagreb:

En een video uit Sofia waar 20cm neerdaalde…

Servië ook van de partij…

En dan de overgang van voorjaar naar winter in Kroatië.

Op het zelfde moment droogte in de Alpen en in de Lage Landen met pittige nachtvorst….

Wetteronline.de legt hierrr uit waarom we momenteel nauwelijks rijp hebben en ook geen ijs op de sloten. De rijp komt er niet omdat het te droog is en het ijs niet omdat de zon het water n de walkant overdag te sterk opwarmt. Hier in Hopfgarten voelen we als we buiten aan het fitnessen zijn ook dat de stoeptegels sterk opwarmen terwijl de lucht met name in de wind zeer frisjes is.

Lekker frisjes ook in Amerika waar een eigenaar van een stripclub zijn hele toko aan de praat weet te houden door de dames maaltijden te laten bezorgen en de beveiligers als chauffeur te laten werken. Daardoor blijft ook de keuken open en is iedereen blij. Je ziet het Wim Hoffen maakt gelukkig! Het is trouwens mijn term en helemaal niet van Wim. Wim focust op vriezende temperaturen. Ik op de bredere toepassing van koudeblootstelling ook of juist bij temperaturen boven nul. Vaders en moeders van Nederland: ophouden tegen je kids te zeggen “doe je jas aan!” Tegen de tijd dat ze het koud hebben komen ze hem vanzelf wel halen.

De komende vier dagen warmt het weer lekker op in de Alpen maar dan komt de eerste terugval met opnieuw sneeuw op de hogere pistes. Pistes? Wat zijn dat ook al weer?

Dit soort dingen. Zoals hier in Obertauern. Gletsjerachtige sneeuwformaties boven 1500m.

Waar komt die sneeuw vandaan zondag en maandag? Nou die schuift recht over de Lage Landen heen zondagochtend. Jullie gaan sneeuw zien thuis!! En dan kan het in de Alpen meer dan 48 uur sneeuwen daaruit omdat de stuwing uit het oosten aanhoudt.

Maar dan zijn we er nog niet. Er is geen WC meer en dus volgen bizarre slingers van de straalstroom elkaar af met warme en koude intermezzo’s. Het eerste weekeinde van april zouden we dit dus kunnen zien! Nou wie weet! Ik es ff beetje sporten buiten. Nog steeds de oproep aan ondernemers om aan mij te denken voor copywritingopdrachten en het verzoek te kijken wat je kunt doen voor Milan die behandeling in Amerika nodig heeft!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.