grimentz0401

Hierboven Grimentz in het Val d’Anniviers op 1600m. Daar is het pas net gaan sneeuwen om 8 uur vanochtend. Bij de avondupdate vanochtend al weer veel reacties. Die graag hier weer verder. Jan schreef om tien voor acht:

Groeten uit het prachtige zermatt. De hele nacht geregend (1600 meter). We hopen dat het niet tot al te grote hoogte heeft geregend zodat we ook kunnen genieten van wat verse sneeuw. Alleen de aanblik van het dorpje is nu wel triest. Al vergoed de Matterhorn tuurlijk alles.

Ik kon daarop antwoorden met bovenstaande foto. Johann die in die contreien woont geeft aan:

Hele nacht tot circa 2000 meter geregend en gestormd in Oberwallis. Mittelallalin Saas-Fee gisteravond windsnelheden tot 145km/h. Hier in Termen (1020m) is het sneeuwdek van 10cm compleet weggespoeld -weggesmolten. Vanmorgen compleet herfst, harde wind, regen en milde 5.4 graden. SVG circa 1800m

Daar heb ik ook wel een passend plaatje bij:

mosses-crettex0401

Dit is Les Mosses. En toch is er geen reden om zwart te kijken want….

tweezones

Een duidelijk verhaal dat het nog niet voorbij is. Ook in Wallis niet. Of juist in Wallis niet. In een eerder weerbericht merkte ik al op dat het in Zwitserland nog zou gaan intensiveren en precies dat lijkt nu uit te komen. Daarna is dan Oostenrijk weer aan de beurt:

Die Zentral- und Nordalpen stecken oft in dichten Wolken und immer wieder schneit es, am meisten von den Kitzbüheler Alpen bis zu den Ybbstaler Alpen. Am Abend und in der Nacht auf Montag intensiviert sich der Schneefall hier sogar noch einmal.

Maar het gaat natuurlijk om de harde millimeters die we nog mogen verwachten…. ik zoek ze even op.

watnogkomt

Genoeg dus. Met inderdaad twee zones met maximale sneeuwval. Opvallend genoeg een soort gat ter hoogte van Vorarlberg zodat de “sneeuwgaten” daar hun faam eens niet waar kunnen maken. Goed om te zien dat de noordelijke Franse Alpen ook meedoen. Tja de zuidelijke Franse Alpen moeten het echt van heel ander weer hebben: sneeuwrijk vanuit het westen of  uit het zuiden. Wat berekenen wij zelf met het WRF model:

sneeuwverwachting0401

Ook genoeg. Centraal-Zwitserland en Wallis als winnaars en in Oostenrijk Niederösttereich waar veel minder mensen skiën. Maar evengoed de Zillertal Arena en Obertauen. Of er tussenin Zell am See Kaprun en St. Martin am Tennengebirge. Vanuit die laatste plaats was Bruno gisteravond nog in mineur:

Dikke vlokken afgewisseld met regen…hopelijk komt de kou snel!

Dat was 21.45u maar nu vanochtend:

Volle bak sneeuw en veel wind nu!

Daar hebben we dit plaatje bij:

stmartin0401

Dit is echt het begin van de dump die wij Tom hebben genoemd en niet het einde.

lech0401

Lech am Arlberg vanochtend… daar zou het wel eens afgelopen kunnen zijn getuige de opklaringen. Maar hier heerst toch geen sneeuwgebrek? Vaak is regen erg troosteloos maar als er weer 10cm op sneeuwt is alles weer Heile Welt. Maar we horen heel graag als dat bij jou lokaal anders is. We moeten objectief informeren en daarvoor hebben we jou nodig!

gamsleiten0401

Natuurlijk is Obertauern vanochtend al kampioen. Maar ook hier moet het meeste nog vallen. Het is echt nog even een hele dag Siberisch daar. Of beter gezegd Canadees-Arctisch. Uit die hoek komt Tom namelijk.

edelweisshaus0401

In Königsleiten op 1600m bij het Edelweisshaus sneeuwt het pas eventjes licht. Op de kaart zien we zo dat hier nu nog wel 20cm kan vallen. Dat moeten we dan morgenochtend evalueren. Ik heb aangegeven: dit wordt een droomweek omdat er na sneeuwval een reeks dagen met Kaiserwetter komt. Ik zie nog geen reden om daarvan terug te komen. Hoe zit het eigenlijk in de Franse Alpen? Ga je daar naar het zuiden zal er weinig regen zijn geweest maar wel veel warmte?

stmartindb0401

Oeps deze kiek uit St. Martin de Belleville op 1450 onder Les Menuires is geen feest. Ben ik dan toch te positief al over de “kentering” van seizoen 2014-2015?

nendaz0401

Nu dan ook in de Quatre Vallées de kentering. Sneeuw in Siviez op 1730m.

lescrosets0401

 

En hier in Les Crosets in de Portes du Soleil.

adelboden

Wat een rollercoaster in temperatuur in de Alpen deze tijd! Zie Adelboden. Nu weer de vorst in maar wat een idiote dubbele warmtepiek al in het nieuwe jaar!

ensfra0401

Tja als ik de nieuwe runs van beide weermodellen vanochtend zo bekijk dan stel ik vast dat ze aardig op elkaar lijken momenteel. Vrijdag een veeg sneeuw langs de noordkant. In het weekeinde een stevig front met opnieuw eerst een opwarming en dan een afkoeling en dan pas naar eind januari toe een wat consistentere afkoeling maar ook dan geen garanties dat er niet weer een Engel 3 langs komt. Je zou het zo langzamerhand een “vuile winter” gaan noemen, waarmee Piet Paulusma altijd een Nederlandse winter bedoelt waar je je nergens op vast kunt pinnen. Gewoon van alles wat en steeds weer wisselend.

warmesector

Kijk eens naar deze berekende warme sector. Wie is al zo goed bij met de weerkaarten dat in een oogopslag duidelijk is dat dit geen feest is voor de Alpen? Wel heel mooi zonnig trouwens maar veel te warm.

glijbaan

Maar dan alweer twee dagen later deze zwabber in de berekening met een vers laagje sneeuw en weer flink kouder.

enszuidkant0401

Het enige gebied waar het geen vuile winter is in de berekeningen momentele is de zuidkant. Hier voor Valle d’Aosta, Gewoon praktisch geen neerslag in het ensemble over de volle berekeningspreiode tot 20 december. Ja een paar spatjes komend weekeinde. Bedenk dat het “normaal” is in het zuidkant ensemble altijd wel 1 of 2 hoge pieken te zien als gevolg van berekende Genua-laagjes. Niets van dat alles momenteel.

usado

Nee. de “schone winter” moeten we net als vorig jaar zoeken in Amerika. Aiaiaiai wat een week weer in de midwest en langs de oostkust. Lees meer hierrr. Dan moet je gewoon afkloppen dat er momenteel uitstekend geskied kan worden in de Wintersport-Arena Sauerland en dat de Alpen een “gemengd beeld” laten zien. We leven blijkbaar nog niet in de tijd dat het op beide continenten tegelijk bar kan winteren. Die tijd gaat nog wel komen. Zie de nieuwste inzichten van de NASA over cyclus 25 en kijk toch ook wel even naar deze update van bar winterweer bijvoorbeeld in Zuidoost-Europa. Ja Leo gaf het netjes op tijd aan dat het op Kreta zou gaan sneeuwen! Nee, het is West-Europa waar we het meeste baat zullen hebben van de volgende diepere fase van de nieuwe kleine ijstijd.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

128 reacties

Gesloten voor reacties.