Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Bijvoorbeeld dat ik met een gangetje van 53 kilometer per uur deze pistes afdaal en dat terwijl ik toch al ruim 25 kilometer in de benen heb zitten.
In de ski Amadé test ik een smart ski goggle, die je kunt huren bij Intersport voor € 19,- per dag. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. We werden nogal verbaasd aangekeken toen we informeerden naar de smart ski goggle.
Daarna volgde een babylonische spraakverwarring. Het is kennelijk een zeldzaamheid dat iemand erom vraagt en bij Intersport hadden ze welgeteld 3 exemplaren om uit te lenen, waarvan er 1 kapot was. Skivriend Miente en ik hadden dus geluk: voor allebei nog één bril over om te testen!smart ski goggle

De volgende ochtend melden we ons bij Intersport. De vriendelijke medewerker heeft goed en slecht nieuws voor ons: één bril doet het wel, de ander is helaas stuk. Miente weet dat ik deze blog wil schrijven, dus hij gunt mij de eer. Nu ben ik dus de enige in Flachau die met een smart ski goggle skiet.DSC_0522

Vol verwachting zet ik het ding op mijn neus. De bril zelf is iets groter dan een gewone skibril. Omdat het schermpje aan de binnenkant zit, ziet niemand dat je een smart Goggle op hebt. Het ziet er dus niet zo nerdy uit als ‘gewone’ Google glasses. Anderzijds is het natuurlijk jammer dat niemand ziet dat jij zo’n cool ding gebruikt. Bij de slimme bril krijg je een soort horloge met grote knoppen, waarmee je de verschillende functies kunt aanroepen. Om het informatieschermpje te kunnen lezen, moet je met je rechteroog een beetje scheel richting je neus kijken.
polsband smartbrilscherm in smartbril

Tijdens het skiën kan ik zien hoe snel ik ski, welke afstand er is afgelegd (dat is trouwens inclusief de afstand van de liften), op welke hoogte we zijn en hoeveel hoogtemeters ik in totaal hebt afgelegd. Verder kun je met behulp van het ‘horloge’ een kaart oproepen en zie ik exact waar ik ben. Helaas staan er geen pistenummers op het kaartje, waardoor ik soms toch nog een papieren kaart nodig heb.

Er zit een ‘sociale’ functie op, waarmee je bijvoorbeeld kunt zien waar je vrienden met zo’n zelfde bril op dat moment skiën. Maar gezien het feit dat ik de enige ben, kan ik dat onderdeel niet testen. Tot slot kun je de bril koppelen aan je smartphone. Op die manier kun je binnenkomende telefoontjes en berichten zien zonder je telefoon uit je zak te halen, je kunt muziek luisteren en je kunt je prestaties delen op Facebook. Dat laatste lukt mij helaas niet, omdat de batterij van de bril na een halve dag helemaal leeg is. De volgende ochtend wil de bril helemaal niet meer opstarten en zo was ook de laatste bril in het gebied kapot. Kennelijk is de techniek nog fragiel.

Mijn conclusie: het is heel aardig om het een keer te ervaren om de informatie op deze eenvoudige manier gepresenteerd te krijgen. Het is daarom een leuke gadget, maar nog niet heel veel meer dan dat. Het ‘glass’ is nog half leeg zullen we maar zeggen.
Het beste onderdeel is misschien nog wel het grote vreemd ogende horloge. Die doet het goed als eyecatcher en aandachtstrekker tijdens de après ski.

WP_20160124_10_09_26_Pro
Anderzijds heeft deze technologie een enorm potentieel en geloof ik wel dat deze ontwikkeling een vlucht gaat nemen. Voor de toekomst zie ik het al helemaal voor me: tegen een uur of vier krijg ik trek in een biertje ergens in het zonnetje.
De bril laat mij het beeld van een livecam zien en een suggestie voor een zonnig terras. Ik geef -spraakgestuurd- akkoord en ik krijg navigatie-instructies naar die hut. De slimme bril geeft aan dat ik beter de 4-zitter kan nemen dan de 6-zitter, want daar is de rij een stuk korter. Tijdens het laatste stuk skiën zorgt de bril ervoor dat de GoPro op mijn hoofd nog wat fotootjes schiet en stuurt die automatisch door naar de wintersportweerman. Weet die ook weer hoe de actuele stand van zaken is. Als ik bijna bij die hut ben, dan geeft de bril een signaaltje aan de barvrouw en zij zet alvast een biertje voor me klaar. Vervolgens pompt ‘ie alle prestaties over afstanden en snelheden naar Facebook. Hoef ik daar ook niet meer over op te scheppen. Na een paar biertjes blaas ik in het glas en ziet de bril hoe laat het is: tijd om een taxi voor me te bellen.

Wat denken jullie? Skiën we over een paar jaar allemaal met zo’n slimme bril? Of is het een hype die over zal waaien?


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

5 reacties

Gesloten voor reacties.