DSC_0115

Feit nummer één over wintersport met je baby: een baby zit totaal niet op een wintersportvakantie te wachten! Ze maker er ook niets van mee! Het enige wat een baby wilt is slapen, eten en luiers bevuilen, maar dat betekent niet dat je als ouder niet meer kunt gaan wintersporten natuurlijk. Jij vind wintersport leuk. Jij wilt het niet missen. En velen zijn je voor gegaan. Het is dus geen gekkenwerk. Onderstaande tips helpen je misschien op weg.

berg_in_zee
Jullie baby zal tijdens de reis van zeeniveau naar bergniveau verhuizen. Dit houdt eigenlijk in dat een baby van 0 meter in 1 dag naar misschien wel naar 2000 meter gaat. Een beetje een ongeschreven regel die niet iedere arts deelt overigens is dat je met een baby ongerust in 1 dag naar 2000 meter hoogte kan reizen zonder dat er problemen kunnen ontstaan. Een tussenstop kan over het algemeen wel ‘veiliger’ zijn zodat de baby aan de hoogte en luchtdruk kan wennen. Je merkt het zelf natuurlijk als je omhoog gaat aan je oren. Baby’s en kleine kinderen weten natuurlijk nog niet hoe ze moeten klaren en kan het best pijnlijk worden. Vooral omdat de ukkies best vaak verkouden zijn. Zorg ervoor dat je een fles bij de hand hebt wanneer je de hoogte ingaat en je het zelf ook gaat voelen. Meestal ‘ploppen’ de oren dan open wanneer ze gaan drinken.

wrapped-up-warm-in-coat-and-pram-cozy-in-her-pushchair-buggy-ready-to-go-out-on-cold-January-day-thirteen-13-month-old-baby-girl-1-DHD-1024x768
Vermijd de felle zon voor uw kleinste en zet de wandelwagen dan ook niet in de zon. Zorg dat alle zichtbare huid van de baby goed ingesmeerd is tegen de zon en kou. Laat u baby veel drinken tijdens de wintersport. De lucht is toch in de bergen meestal een stuk droger dan in ons kikkerlandje en smeer daarom ook de lippen in met een goede balsem geschikt voor baby’s. De laatste tip die ik je zeker wil meegeven is dat wanneer je naar binnen gaat om te eten of wat warms te drinken is dat je de kleine net zo behandelt als je zelf. Trek ook de jas en trui uit van de baby!

Hoogteziekte?
Hoogteziekte is gelukkig nauwelijks aan de orde bij wintersport met kinderen in Europa. Pas bij boven 2500m overnachten mag je problemen verwachten. Dat kan eigenlijk nergens in Europese skigebieden. Zelfs het meenemen van je kind naar een bergrestaurant op grotere hoogte kan geen probleem zijn omdat symptomen als ze al zouden optreden direct weer verdwijnen als je met die lift weer afdaalt. Meer informatie lees je op hoogteziekte.info. Vanwege kou en zon en droogte is het toch verstandiger om met de kleinste kinderen niet al te hoog te overnachten.

Er zijn overal wel crèches te vinden waar je een dagdeel je kind kunt laten vertroetelen door de zeer goed opgeleide verzorgers. Laten we eens kijken wat onze skigebied partners zoal in de aanbieding hebben voor de kleinste: De faciliteiten voor baby’s zijn tegenwoordig uitstekend in de meeste skigebieden.

  • Kies bijvoorbeeld voor een wat lager gebied als de Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental. De dorpen van het Brixental – Westendorf, Kirchberg en Brixen im Thale liggen allemaal zo rond 800 meter. Hier kennen we zoals in vele dorpjes de babyopvang en kinderopvang wat in ieder dorp gevestigd zit. Hier genieten de kinderen van hun ‘oudervrije’ dag 😉
  • Of denk eens aan Montafon wat gezinnen met kinderen blij maakt, waar diverse dorpjes ook op een hoogte van 600 tot 1000 meter liggen en wat ook niet een enorme wereldreis is om er te komen (880km vanaf Utrecht). En hoe groot wil je de service hebben. In het dorpje Gargellen staat een heus babyhotel. De opvang is gewoon erg goed geregeld in het hele dal.
  • In Frankrijk kennen we de Piou-Piou club voor baby’s en kinderen wat in vele gebieden gevestigd zit. In het gebied van Les Menuires is deze gevestigd in de wijk La Croisette en kun je een baby vanaf 3 maanden al even een dagdeel laten verzorgen zodat je samen ook even een ochtend kunt genieten van de pistes (lees er hier meer over).
  • In het Zwitserse Val d’Anniviers kun je bijvoorbeeld 1 skipas voor 2 ouders krijgen zodat er altijd een ouder bij de kleine is en je krijgt hier ook nog een voetgangers liftkaart bij zodat je wel met de kleine mee de berg op kunt.
  • Dan pakken we nog even onze partner Zell am SeeKaprun erbij. De familieberg Maiskogel is een zeer goede uitvalsbasis voor families met kinderen. Niet alleen kunnen de ouders hier goed wintersporten, maar kunnen de ouders ook uitwijken naar het meer uitdagende gebied van Zell am See of de gletsjer Kitzsteinhorn. Voor baby’s en peuters heeft de bekende skischool Oberschneider de Bobo Babyclub voor de kleinste van 0 tot 2 jaar. En wat het hier juist extra veilig maakt is dat de groepen kinderen maximaal een aantal van 5 hebben en alles zeer goed beveiligd is. Zelf beheren ze 2 pistes van bij elkaar 1.5km aan de lechnerberg die 2 liften heeft en speciaal voor de lessen van kleine kinderen beschikbaar zijn.

Kinderwagen-auf-Skis
Als laatste tip mocht je de kleine niet steeds willen dragen in de verse sneeuw waar de kinderwagen zelf ook moeite mee gaat hebben zijn de wheelsblades een ideale uitkomst. Er zijn nog veel meer varianten zijn op de markt overigens.

Op verzoek van verschillende reageerders verschijnt de komende weken een serie berichten over wintersport met kinderen. Ik heb me daar de laatste jaren flink in verdiept. Toch pretendeer ik niet meer te weten dan vele reageerders. Heb jij dus nog tips? Reageer en deel ze met ons! Graag wel on topic en deze keer dus over “wintersport met babies”.


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

24 reacties

Gesloten voor reacties.