We beginnen dit bericht met een verlokkelijk lekkere foto uit een Chileens skigebied afkomstig van een artikel van een Amerikaanse die er momenteel voor het eerst van haar leven skiet. Op Facebook is de foto op weg naar een zomer-likes-record. Dus als jij het vandaag te heet hebt, surf dan naar die verkoelende foto en geef ook jouw like. Al een tijdje kijken we naar het spel van hogedrukgebieden die het weer in Europa bepaalden. We keken of het de kant van een scandihoog zou opgaan, en dat is ook wel een beetje uitgekomen: Yasmine is vandaag een scandihoog, maar krijgt flinke klappen van wat ik noem het “azorenlaag” en weet niet hoe snel ze naar Groenland moet vluchten.[dc_slider slider=”20708″ captions=”true”]Hierboven zie je het azorenlaag waar we de komende 10 dagen mee opgescheept zitten. Natuurlijk is deze term met veel fantasie verzonnen. Er is eigenlijk maar één moment dat we de luchtdruk boven de Azoren onder de neutrale 1013hPa zien zakken en de kern van het laag ligt een stukkie hoger. Maar toch: eind volgende week zie je pas weer gebeuren wat normaal is boven de Azoren: als een heteluchtballon op zijn kop zuigt het hoog zich van bovenaf (ja in het hoog daalt de lucht) vol, totdat de isobaren aan de grond met een bijna hoorbare klap weer netjes bolrond worden. Het enige probleem is: het Azorenlaag brengt ons onweer maar houdt de warmte min of meer in stand, en het nieuwe Azorenhoog is leuk voor Spanje, maar brengt ons laaglanders straks in een natte en koele noordwestelijke stroming.[dc_slider slider=”20715″ captions=”true”]Kijken we naar de onweerskansen. Cape en Lifted Index in één oogopslag voor vandaag en morgen. Later vanmiddag zijn de waarden het extreemst. Dus misschien vandaag al meer mis dan morgen. 

pluim2207

Het Europese model de dagen erna voor de regio Noord de allermeeste regen. Knoeperds van pieken die in de nabijheid van de warme Waddenzee stijging terug naar 30°C onmogelijk gaan maken. Voor Zuid-Nederland minderregen in de berekening en meer kans op een dertiger op vrijdag, zaterdag of zondag.

zeewater2207

Grappig dat Lauwersoog vannacht nipt boven de 20°C is gebleven. Waarom daar nu juist. je raadt het al: de Waddenzee is een warme soep momenteel. Het oranje van de +25,5°C en zelfsw het rood van +28,5°C piept hier en daar op. Is dat nog lekker wadlopen? Wie deelt ons zijn of haar ervaringen op dit gebied? Ondertussen is de zee voor Scheveningen met 17,5°C nog steeds 2 à 3 graden kouder dan de afgelopen jaren. Dat stemt toch ook wel tot nadenken, zeker als je ziet dat de wind naar het noordwesten gaat. In de reacties wordt al leuk gestreden om de vraag of augustus warm en een beetje nat wordt of koel en erg nat.
[polldaddy poll=”7269961″]
Wat denk jij? PS Ik heb de poll om 13u nog eens nieuw ingevoegd i.v.m. een test op Facebook. Stem nog eens opnieuw als je het al had gedaan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

72 reacties

Gesloten voor reacties.