bitliste-kar-2-bucuk-metreyi-buldu-hayat-durdu-CHA-1994552-3-t

Dat Turkije een sneeuwrijke winter beleeft, wisten we al. Hierboven een plaatje uit de plaats Bitlis twintig kilometer ten westen van het puntje van het Van meer. Lake effect snow!  Er is deze winter al een Arlberg-waardige zeveneneenhalve meter sneeuw gevallen. De sneeuwhoogte op de grond is tweeënhalve meter. Lees het verhaal hier.

chinacold1 chinacold2

Dat het in China bitter koud was hebben we ook al eerder gemeld. Nu zijn deze onwerkelijke foto’s verschenen.

allereerstesneeuw

En hier dan in het midden van Vietnam de allereerste sneeuw ooit. Het koste een man van 80 het leven. Over mensenheugenis gesproken. Het kwik daalde naar een onwaarschijnlijke -5ºC. Misschien kan iemand even opzoeken wat dat in het binnenland van Vietnam hoort te zijn in januari. Lees het verhaal hier. Verder is het bitter koud in Taiwan (10cm sneeuw), Korea (video), Bangladesh (kinderen longontsteking), Pakistan en ga zo maar door. Berichtgeving over extreme kou is altijd te vinden op iceagenow.info waar de in Nederland woonachtige Griek Argiris Diamantis een van de fanatiekste tipgevers is.

aziekoud

Natuurlijk zien we deze koudegolf ook terug op de kaart van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond. Blauw is wit waar normaal geen sneeuw hoort te liggen. Vietnam valt buiten de kaart! De sneeuw aan de Amerikaanse oostkust is er ook nog. En natuurlijk is er bij het yin altijd een yang te vinden. Zoals Oost-Europa op dit moment.

Schermafdruk 2016-01-28 09.31.55

Kortom: weer is geen klimaat. En ons aardbolletje lijkt in een normale conditie voor zover je een periodieke El Ninjo net als een springvloed als normaal beschouwt. Deze week exact tien jaar geleden voorspelde Al Gore dat de wereld gedoemd zou zijn als we niet binnen tien jaar onze economie compleet op zijn kop gezet zouden hebben. De Amerikaanse radiocommentator Rush Limbaugh heeft al die tien jaar een countdown timer laten lopen op zijn website. Die timer staat nu op nul. Beste mede wintersporters: het was een mooi leven. We hebben genoten van mooie winters. We hebben goede jaren gekend met onze partners en kinderen. Nu is het voorbij… vaarwel!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.