bitliste-kar-2-bucuk-metreyi-buldu-hayat-durdu-CHA-1994552-3-t

Dat Turkije een sneeuwrijke winter beleeft, wisten we al. Hierboven een plaatje uit de plaats Bitlis twintig kilometer ten westen van het puntje van het Van meer. Lake effect snow!  Er is deze winter al een Arlberg-waardige zeveneneenhalve meter sneeuw gevallen. De sneeuwhoogte op de grond is tweeënhalve meter. Lees het verhaal hier.

chinacold1 chinacold2

Dat het in China bitter koud was hebben we ook al eerder gemeld. Nu zijn deze onwerkelijke foto’s verschenen.

allereerstesneeuw

En hier dan in het midden van Vietnam de allereerste sneeuw ooit. Het koste een man van 80 het leven. Over mensenheugenis gesproken. Het kwik daalde naar een onwaarschijnlijke -5ºC. Misschien kan iemand even opzoeken wat dat in het binnenland van Vietnam hoort te zijn in januari. Lees het verhaal hier. Verder is het bitter koud in Taiwan (10cm sneeuw), Korea (video), Bangladesh (kinderen longontsteking), Pakistan en ga zo maar door. Berichtgeving over extreme kou is altijd te vinden op iceagenow.info waar de in Nederland woonachtige Griek Argiris Diamantis een van de fanatiekste tipgevers is.

aziekoud

Natuurlijk zien we deze koudegolf ook terug op de kaart van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond. Blauw is wit waar normaal geen sneeuw hoort te liggen. Vietnam valt buiten de kaart! De sneeuw aan de Amerikaanse oostkust is er ook nog. En natuurlijk is er bij het yin altijd een yang te vinden. Zoals Oost-Europa op dit moment.

Schermafdruk 2016-01-28 09.31.55

Kortom: weer is geen klimaat. En ons aardbolletje lijkt in een normale conditie voor zover je een periodieke El Ninjo net als een springvloed als normaal beschouwt. Deze week exact tien jaar geleden voorspelde Al Gore dat de wereld gedoemd zou zijn als we niet binnen tien jaar onze economie compleet op zijn kop gezet zouden hebben. De Amerikaanse radiocommentator Rush Limbaugh heeft al die tien jaar een countdown timer laten lopen op zijn website. Die timer staat nu op nul. Beste mede wintersporters: het was een mooi leven. We hebben genoten van mooie winters. We hebben goede jaren gekend met onze partners en kinderen. Nu is het voorbij… vaarwel!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.